«بايد همه را خودي بدانيم نه غير خودي»، «بايد احساس ياس در دانشجويان برطرف شود»، «لزوم عدم دخالت آموزش عالي در روند فعاليت دانشجويي»، «از انتقاد دانشجويان ابراز نگراني نشود»، «فضاي دانشگاه بايد دور از افراط و تفريط باشد» و «بايد به تشكلهاي دانشجويي فرصت فعاليت دهند»، از اهم بايدها و نبايدهاي فضاي سياسي دانشگاهها از نگاه تعدادي از فعالان دانشجويي است كه در گفتوگو با ايسنا ابراز شده است.
عضو جامعهي اسلامي دانشجويان:
لزوم رعايت فضاي اخلاق سياسي اسلامي
بايد همه را خودي بدانيم نه غير خودي
عضو شوراي مركزي جامعهي اسلامي دانشجويان حوزههاي فعاليت سياسي را به دو بخش پيراموني و دروني تقسيم كرد و گفت: حوزهي دروني شامل بحث خودسازي معنوي و علمي است كه بنا به رهنمودهاي مقام معظم رهبري از اهميت ويژهاي برخوردار است.
«سيدعلي سيادتي» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: قصد ما پرهيز از برنامههاي تبليغاتي و وقتگير و حركت به سمت برنامههاي ميانمدت و هدفمند، كادرسازي و جهتسازي با نمود خارجي كمتر اما از نظر كيفي سودمندتر است. بحث دوم كه شامل حوزهي پيراموني است به محيطهاي داخلي و بينالمللي تقسيم ميشود. در حيطهي محيط داخلي به عنوان جامعهي اسلامي دانشجويان از معدود گروههايي بوديم كه از دكتر احمدينژاد حمايت كرديم اما اين باعث نميشود كه با تعصب بيمورد از نقد منصفانهي دلسوزانه پرهيز كنيم؛ در واقع قصد ما اين است كه بتوانيم به دولت در شرايط جديد كمك كرده و مرحلهاي كه در آن قرار داريم به نام مرحلهي تشكيل دولت اسلامي بتوانيم با برگزاري جلسات و كلاسها اين مساله را تبيين كرده و آن را در اذهان جا بيندازيم.
مسوول واحد تهران شوراي مركزي جامعهي اسلامي دانشجويان با جسور خواندن دانشجو به عنوان يك خصيصه براي او، وظيفهي اين قشر را بيان منصفانهي ايرادات، انتقادات شفاف و به دور از هرگونه سياسيكاري با در نظر گرفتن محدوديتها دانست و بيان آنها را منصفانه و مودبانه خواند.
وي تاكيد كرد: بيان مودبانه و منصفانه پلي خواهد بود ميان آحاد جامعه و مسوولان. به نظر من اين وظيفه بايد در جنبش دانشجويي انجام شود و نبايد تحت تاثير گروههاي مختلف قرار گيرد، چراكه هر تشكل يا فردي به يك ايده يا مشي اعتقاد دارد، اما هدف كلي ما بايد پيشرفت و سعادت ايران باشد.
اين فعال دانشجويي در ادامه با اشاره به آفت جنبش دانشجويي در دورههاي پيشين، تصريح كرد: «آفتي كه در دورههاي پيشين وجود داشت بازيچه قرار گرفتن عدهاي از دانشجويان به صورت كاملا غير اخلاقي بود كه در دورهي جديد نبايد اينگونه مسائل مجددا تكرار شود. عقيدهي ما اين است كه به دور از هرگونه تعصبات و پيشداوريها و كدورتهاي گذشته بتوانيم آنچه را كه واقعا ميبينيم و احساس ميكنيم بيان كنيم.
سيادتي فضاي ايدهآل سياسي را در دانشگاه فضاي سياست به مفهوم هدايت دانست و تاكيد كرد: سياست به مفهوم هدايت است نه كنتل غير محسوس. محيط سياسي دانشگاه بايد به گونهاي باشد كه نيروها و افرادي كه درگير آن محيط هستند و حتي دانشجوياني كه از آنها به نام قشر خاكستري ياد ميشود را به سمت كادرسازي اين نيروها رهنمود كند. اين فضا نبايد تحت تاثير بازيها و زد و بندهاي گروههاي سياسي خارجي از محيط دانشجويي قرار بگيرد.
سيادتي رعايت فضاي اخلاق سياسي اسلامي را در دانشگاه ضروري دانست.
وي همچنين وجود فضاي تخريبي و غرورهاي كاذب مبني بر برد و باخت در دانشگاه را امري مردود خواند و بر پرهيز از تسويه حسابهاي شخصي تاكيد كرد و اظهار داشت: بايد همه را خودي بدانيم نه غير خودي، همانطور كه با روي كار آمدن دولت مردمي و متكي به خداوند آقاي احمدينژاد تحولات مثبتي در حال شكلگيري است.
سيادتي گفت: دانشجويان ميتوانند به صورت هم انديشي يا برگزاري جلسات همايشها همچنين با طرحها، ايدهها و نظرهاي خود را انتقال دهند تا بتوانند فضاي يك جانبهي فشار را بشكنند.
عضو انجمن اسلامي دانشگاه تهران:
بايد احساس ياس در دانشجويان برطرف شود
دبير سياسي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران گفت: انجمن اسلامي به عنوان يك تشكل دانشجويي انتظار دارد در دانشگاهها فضاي مناسبي براي فعاليت آزاد ايجاد شود.
«وحيد عابديني» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: مسوولان دانشگاه بايد فعالان دانشجويي را به عنوان نمايندگان دانشجويان بپذيرند و در نظر بگيرند كه آنها به نوعي خدمتگذار دانشگاهيان هستند و فعاليتهايشان در جهت اهداف دانشگاه و ساختن دانشجويان است.
عابديني افزود: تعامل ميان احزاب و گروههاي سياسي خارج از دانشگاه نيز بايد به گونهاي باشد كه هر يك بتوانند استفادهي متقابل از يكديگر داشته باشند و اهداف خود را دنبال كنند. اما متاسفانه سالهاي گذشته نگاه احزاب به دانشجويان به گونهاي بوده است كه آنها را پادوي خود حساب ميكردند.
وي ادامه داد: در تشكلهاي دانشجويي بايد به قدري تكثر وجود داشته باشد كه دانشجو احساس كند خواستههايش برآورده ميشود و تشكلهايي كه وجود دارند ميتوانند آرا و افكارشان را نمايندگي كنند و خلاء حس نشود.
اين فعال دانشجويي ضمن انتقاد از فضاي انفعال موجود در دانشگاه، اظهار داشت: دانشجويان بايد بيشتر به دنبال تحقق خواستههايشان باشند و فعاليتهاي بيشتري داشته باشند و احساس ياس و سرخوردگي موجود برطرف شود و فعالتر ظاهر شوند.
عضو انجمنهاي اسلامي مستقل:
لزوم عدم دخالت آموزش عالي در روند فعاليت دانشجويي
دبير تشكيلات اتحاديهي انجمنهاي اسلامي مستقل دانشگاهها، آزادي و آزادانهانديشي توام با منطق و اخلاق را از نكات مهم در مناسبتهاي سياسي دانشجويان در سال تحصيل جاري برشمرد و تاكيد كرد: در فعاليتهاي دانشجويان بايد شاهد سياستورزي علمي و عقلاني باشيم.
«پرويز اميني» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: محيط دانشگاهي بايد در چارچوب منزلت علمياش به امر سياسي بپردازد. همچنين حكومت نيز بايد فضاي نقد و اعتراض را به رسميت بشناسد و هم در محيط دانشگاه و هم از سوي حكومت سعهي صدر و تحمل آراي مخالف را شاهد باشيم. دانشجويان بايد بتوانند آراء متفاوت از يكديگر را تحمل كنند و اين امر در واقع سبب ميشود كه نشاط و شادابي جايگزين تنش و درگيري شود.
اميني ضمن تاكيد بر استقلال دانشجويان از جريانات سياسي خارج از دانشگاه و احزاب، گفت: استقلال جريانات سياسي دانشگاه از نگاه راهبرد اساسي براي پويايي سياسي دانشگاه است تا خودشان به طور مستقل در محيط اجتماعي و عمومي عرض اندام كنند نه در زير چتر حكومت يا يك جريان سياسي خاص.
اميني افزود: مديريت آموزش عالي نيز نبايد در روند فعاليتهاي جريان دانشجويي دخالت كند.
وي ادامه داد: جريان دانشجويي بايد گفتمان انتقادي خود را در دورن سيستم و با پارادايم درون گفتماني متجلي از بروز رفتارهاي ساختارشكنانه و همچنين رفتارهاي توجيهگر حكومت خودداري كند و نقد دورن سيستمي و درون گفتماني را محور اصلي كار خود قرار دهد. دانشجويان بايد اساس حاكميت اسلام و انقلاب اسلامي و اصل جمهوري را به رسميت بشناسند و در چارچوب آن مناسبات نقد و انتقاد و ارزيابيهايشان را انجام دهند.
عضو طيف شيراز دفتر تحكيم:
از انتقاد دانشجويان ابراز نگراني نشود
عضو شوراي مركزي طيف شيراز دفتر تحكيم وحدت گفت: وزارت علوم و شخص وزير علوم بايد اجازه دهند كه فضاي سالم سياسي در دانشگاه به وجود آمده و از نفوذ احزاب و گروههاي سياسي كه به نوعي دنبال يارگيري در دانشگاهها هستند جلوگيري شود.
«سيدمحمد بياتيان» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار داشت: فضاي حاكم بر دانشگاه بايد به گونهاي باشد كه تمام تشكلها با تفكرات مختلف اجازهي فعاليت يكسان داشته باشند، به عنوان مثال فضاي سياسي يكساني در اختيار انجمنهاي اسلامي، جامعهي اسلامي دانشجويان، بسيج دانشجويي و برخي تشكلهاي ديگر قرار بگيرد. همچنين مديران و روساي دانشگاهها بايد از دخالت در امور اين تشكلها پرهيز كرده و اجازه دهند كه فضاي سياسي در اختيار دانشجويان قرار بگيرد.
عضو شوراي مركزي طيف شيراز دفتر تحكيم وحدت، ايدهآل فضاي سياسي را فضايي دانست كه دانشجو بتواند به مسائل سياسي كه مبتلابه جامعه است چه در سطح داخلي و چه بينالمللي بپردازد.
وي همچنين در ادامه افزود: چه مديريت دانشگاه و چه دستگاه قضايي از برخورد تند با دانشجو پرهيز كنند، چراكه منشأ انتقاد سازنده، دانشگاه است. بنابراين بايد اجازه داد كه اين انتقاد سازنده در دانشگاه مطرح شود و از انتقاد دانشجويان ابراز نارضايتي نكنند.
عضو بسيج دانشجويي:
فضاي دانشگاه بايد دور از افراط و تفريط باشد
عضو شوراي تبيين مواضع بسيج دانشجويي استان تهران گفت: با تجربهاي كه از سالهاي گذشته داريم، احساس ميكنيم فضاي دانشگاه بايد دور از افراط و تفريط باشد.
«عليرضا نادعلي» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار داشت: جو دانشگاهها نه بايد سياستزده باشد به گونهاي كه در آن فعاليت آزاد و منطقي صورت نگيرد و نه وضعيت به شكلي باشد كه جلوي هر فعاليتي گرفته شود و انسداد فكري در دانشگاه صورت گيرد. مقام معظم رهبري بارها بر سياسي بودن دانشگاه تأكيد كردند بازهم از سوي ايشان نقل شده كه بايد از اينكه دانشگاه به باشگاه سياسي احزاب تبديل شود، جلوگيري شود.
وي افزود: بين دو حالت مذكور وضع مطلوبي است كه ما هم طرفدار وجود اين فضا در دانشگاه هستيم، فكر ميكنيم وزير علوم بايد از اين تجربههاي گذشته استفاده كند و اين وضع مطلوب را به طور سريع و نظاممند در دانشگاهها برقرار كند. تشكلهاي مختلف هم در اين عرصه كمك ميكنند ولي نياز است چنين دعوتي از سوي وزير علوم انجام شود كه عرصه و وضعيت را زودتر، قبل از ورود جدي به سال تحصيلي براي فعاليتهاي سياسي مناسب فراهم كنيم.
وي همچنين گفت: بسيج دانشجويي در هر دولتي اصولي دارد كه متناسب شرايط موجود و بر اساس آرمانهاي خود است. اكنون آنچه كه در سطح دانشگاههاي استان تهران در نظر داريم، نياز امروز جامعه است.
نادعلي افزود: به هر صورت با روي كار آمدن يك دولت اصولگرا شايد خيال عدهاي از بسياري جهات آسوده شود. ما نميخواهيم اين جو به صورت تصنعي ايجاد شود، فكر ميكنيم حداقل راه فراروي تشكل ما اين است كه نقادي خود را مانند قبل دنبال كنيم، در عين اينكه حمايت ميكنيم. نقد منصفانه در دستور كار بسيج دانشجويي است. ما فضا را رصد ميكنيم، هرجا كه احساس كنيم نياز به نقد جدي وجود دارد شجاعانه وارد عرصه ميشويم و از طرق مختلف، بيانيهها و كارهاي مختلف نقد خود را مطرح ميكنيم، ضمن اينكه با مشاورههايي به دولت، آن را حمايت ميكنيم و خود را در دستاوردهاي آينده دولت مسؤول ميدانيم.
اين عضو بسيج دانشجويي در پايان اظهار كرد: اگر تمام تشكلهاي دانشجويي نقد و حمايت از دولت را در نظر داشته باشند هم ميتوانند به آيندهي نظام كمك كنند و هم از اينكه فرصتها از دست برود جلوگيري كنند.
عضو انجمن اسلامي دانشجويان اميركبير:
بايد به تشكلهاي دانشجويي فرصت فعاليت دهند
دبير انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه اميركبير گفت: بهتر است جريان دانشجويي در حال حاضر سكوت اختيار كند و اول فضاي سياسي كشور را بسنجد و بعد تصميمات درستي اتخاذ كند.
«ياشار قاجار» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با تاكيد بر سكوت موشكافانهي جريان دانشجويي، اظهار داشت: بايد به تشكلها فرصت داد كه در فضاي سياسي كشور همچنان به فعاليتشان ادامه دهند، فارغ از اينكه چه مرام، تفكر و استراتژي در عرصهي سياسي و فرهنگي دارند.
دبير انجمن اسلامي دانشگاه اميركبير اظهار داشت: كاستيهايي كه تا به حال وجود داشته است، لاجرم در فضاي جديد نيز وجود خواهد داشت. نميتوان انتظار داشت دولت جديد و وزير جديد اين كاستيها را جبران كنند. به باور من اگر به تشكلهايي كه از استقلال فكري بيشتري برخوردارند اجازهي فعاليت داده شود، ميتوان اميدوار بود كه به هر نحو ممكن در اين دوران چنين امكاناتي در اختيار دانشجويان قرار بگيرد.
قاجار با ابراز اين عقيده كه «مهمترين كاستي دوران خاتمي اجازه ندادن فعاليت به تشكلهاي مستقل بود»، اظهار داشت: در دورهي دولت گذشته اجازهي فعاليت [مناسب] به انجمنهاي اسلامي كه به لحاظ فكري به دولت نزديكتر بودند داده نشد، پس نميتوان انتظار داشت تشكلهاي مستقل با مرام فكري ناهمگون اجازهي فعاليت پيدا كنند.
انتهاي پيام