سفر رييس مجلس شوراي اسلامي كه قرار بود براي شركت در دومين اجلاس روساي مجالس به نيويورك انجام شود، لغو شد.
به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر غلامعلي حدادعادل، قرار بود بعدازظهر امروز تهران را به منظور شركت در دومين اجلاس جهاني روساي مجالس به قصد آلمان و از آلمان به قصد نيويورك ترك كند.
حميدرضا آصفي، سخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان در جمع خبرنگاران در فرودگاه مهرآباد درباره دلايل لغو سفر رييس مجلس شوراي اسلامي كه قرار بود براي شركت در دومين اجلاس روساي مجالس به نيويورك گفت:« بحث ويزاي هيات پارلماني از دو ماه پيش به مقامات ذيربط در آمريكا منعكس شده بود. به وقت، جمهوري اسلامي ايران در اين زمينه اقدام كرده بود ولي هفتهي گذشته ما اخبار ضد و نقيضي شنيديم كه آمريكا ممكن است ويزا بدهد يا ندهد. البته چيز رسمي شنيده نشد. اعتراض كرديم كه آمريكا نبايد از سازمان ملل استفادهي ابزاري كند. وزارت خارجه رسما اعلام موضع كرد. كاردار سوييس را روز يكشنبه به وزارت خارجه احضار كرديم. توسط آقاي فداييفرد مديركل وزارت خارجه، كاردار سوييس اطمينان داد كه موضوع را پيگيري ميكند.»
وي ادامه داد:« روز دوشنبه صبح به ما رسما از سوي كاردار سوييس اعلام شد كه ويزاي دكتر حدادعادل براي سهشنبه آماده است و ما ميتوانيم آن را از سفارت سوييس دريافت كنيم. امروز كه دوستان براي گرفتن ويزا رفتند، سفارت گفت چون ديروز آمريكا تعطيل بوده، مقداري كارهاي بوروكراسي دارد، چند ساعت ديگر به زمان احتياج داريد. ما نيز مقداري صبر كرديم براي آنكه تفاهم نشان دهيم. در آخرين ساعات وقت اداري، سفارت سوييس به ما اطلاع داد اين ويزا آماده خواهد شد منتها فردا چهارشنبه براي گرفتن ويزا اقدام كنيد. ما اين را توهين تلقي كرديم و فكر كرديم رفتار آمريكا بسيار غيرمتمدنانه است و با هيچ معياري سازگاري ندارد.»
آصفي افزود:« موضوع را با دكتر حداد مطرح كرديم و ايشان در يك تصميم عزتمندانه مصمم شدند اين سفر را انجام ندهند. اقدامي كه ما بايد درباره آمريكا انجام دهيم، از طريق ديپلماتيك و بحث بعدي است ولي رفتاري كه آمريكاييها داشتند بسيار ناپسند بود. البته در شأن خود دولت آمريكا بود و اين روش، روشي است كه هيچكس نميپسندد؛ چون مقر سازمانهاي بينالمللي در آمريكاست. آمريكا از اين اماكن اينگونه استفادهي ابزاري ميكند و آنها را گروگان روابط خود با ديگران ميگيرد.»
وي ادامه داد:« به هر حال دكتر حدادعادل تصميم گرفتند از سفر صرفنظر كنند و به طرفهاي مقابل نيز اعلام كرديم كه نيازي براي ويزا نيست و ما منصرف شديم.»
اين در حاليست، صبح روز سهشنبه دو نفر از اعضاي هيات پارلماني ايران به منظور شركت در اين اجلاس تهران را ترك كرده بودند.
اوايل هفتهي جاري سخنگوي وزارت امور خارجهي كشورمان از مخالفت دولت آمريکا با صدور رواديد به هيات پارلماني جمهوري اسلامي ايران براي شرکت در کنفرانس جهاني روساي مجالس کشورها خبر داده بود و آن را اقدامي زشت و ابزاري دانست و آن را تقبيح کرد.
حميدرضا آصفي با بيان اينكه آمريکا با اين اقدام غيراخلاقي نشان داد که فاقد صلاحيت براي ميزباني نهادهاي بين المللي است، تصريح كرد: در حالي که مجالس کشورها نماد مردمسالاري و دموکراسي بوده و يکي از مباحث جلسات روساي مجالس چگونگي گسترش و نهادينه کردن مردمسالاري است، اين اقدام آمريکا بر خلاف ادعاهاي آنها و مخالفت آشکار با مردمسالاري و دموکراسي مي باشد.
اين اقدام دولت آمريكا با واكنشهاي تند داخلي نيز روبهرو بود
حميدرضا حاجيبابايي، عضو هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي به خبرنگار ايسنا اظهار داشت: قرار بود تا دكتر غلامعلي حداد عادل را حجتالاسلام موسي قرباني، عضو هيات رييسه و تني چند از اعضاء كميسيون امنيت ملي در اين سفر همراهي كنند.
اين عضو هيات رييسه مجلس همچنين از تلاشهاي ايران براي گرفتن ويزا خبر داده و گفته بود:« ما تمام تلاش خود را تا روز 14 شهريورماه خواهيم داشت، اما اگر تا اين روز نتيجهاي حاصل نشود، قطعا موضعگيري خواهيم كرد.»
رييس كميته دفاعي كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس نيز با اشاره به اينكه مسايل حاشيهاي و احتمالي نسبت به سفر روساي مجلس و جمهوري اسلامي ايران به نيويورك وجود داشت و دارد، ادامه داد: فضاي سياسي كنوني بينالمللي با تحرك گستردهي رسانهاي و ديپلماسي محدوديتهاي زيادي را در پيشبرد مواضع ايران ايجاد كرده است.
به گفتهي وي، با تجربهي سفر رييس مجلس به بلژيك احتمال مسالهسازيهاي حاشيهاي و جديد در سفر حدادعادل و احمدينژاد به نيويورك قابل پيشبيني بود.
طلايينيك با بيان اينكه كارشكني آمريكا در عدم صدور رواديد براي هيات پارلماني ايران را دو زاويهي حقوقي و سياسي ميتوان ارزيابي گفت: به لحاظ حقوقي و موازين بينالمللي اقدام آمريكا وجاهت قانوني ندارد؛ زيرا نيويورك به عنوان شهري كه مقر سازمان ملل متحد است بايد از امكان بينالمللي براي تعامل و رفت و آمد نمايندگان كشورها برخوردار باشد.
وي افزود: ايجاد محدوديت از سوي آمريكا براي فعاليتهاي سازمان ملل متحد موقعيت سياسي و بينالمللي آمريكا را زير سوال خواهد برد؛ زيرا با رفتارهاي غيرمنطقي و غيرحقوقي آمريكا در عدم صدور رواديد در اجلاسهاي بينالمللي سازمان ملل، موجب كاهش اعتماد و اتكاي دولتها به قرار داشتن سازمان ملل در خاك آمريكا خواهد شد.
جمال كريميراد، سخنگوي قوهي قضاييه و وزير دادگستري نيز با محكوم كردن اقدام آمريكا در ندادن ويزا به هيات پارلماني ايران براي حضور در كنفرانس جهاني روساي مجالس كشورها به خبرنگار ايسنا گفت: اين كنفرانس معمولا قبل از جلسهي سران كشورها در سازمان ملل برگزار ميشود كه از ايران نيز به عنوان يكي از اعضا براي حضور در اين كنفرانس دعوت به عمل آمده ولي آمريكا در موعد مقرر نسبت به صدور ويزا براي هيات ايراني اقدام نكرده است كه قطعا اين عمل آمريكا خلاف قوانين و مقررات بينالمللي است.
وي تاكيد كرد: آمريكا به عنوان يك عضو جامعهي جهاني نبايد چنين اقدامات بيقانوني را انجام دهد.
سخنگوي قوهي قضاييه خاطرنشان كرد: جامعهي جهاني بايد نسبت به اين اقدامات واكنش نشان دهد. دولت ايران نيز طبيعتا پيگيريهاي لازم را خواهد داشت و اعتراض خود را به اين اقدام غيرقانوني پيگيري خواهد كر
لغو سفر توسط رييس مجلس بهترين تصميم و عزتمندانه بود
رييس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در واكنش به لغو سفر رييس مجلس شوراي اسلامي به نيويورك به سبب تاخير صدور رواديد حدادعادل، اظهار داشت: حدادعادل بهترين تصميم را اتخاذ كرد.
دكتر اعلاء الدين بروجردي در گفتو گو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با اشاره بررسيهاي كميسيون امنيت ملي مجلس به آخرين جلسهي كميسيون متبوعش اشاره كرد و گفت: سفير كشورمان نيز گفته بودند كه تا صبح چهارشنبه رواديد آماده خواهد شد. وقتي كه اين مطلب را به حدادعادل گفتيم، وي گفت ما بيش از اين منتظر نميمانيم و در جهت اعتراض در تاخير صدور رواديد، سفر را لغو كرد.
بروجردي اظهار داشت: حدادعادل تصميم عزتمندانهاي اتخاذ كرد و حق همين بود كه انجام شد. چنين رفتارهاي غيرمنطقي و مغاير با موازين بينالمللي است و آمريكا در واقع از قرار گرفتن اين اجلاس در كشورش سوءاستفاده كرد و اين امر طبيعتا پاسخي جدي ميطلبيد.
وي در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا مبني بر اينكه هياتي كه صبح امروز به نيويورك سفر كردهاند، آيا به كشور برخواهند گشت، گفت: اين تصميمي است كه متعاقبا اتخاذ ميشود ولي يك راه هم اين است كه اين افراد در اين اجلاس حضور داشته باشند و از اين تريبون به عنوان نمايندگان ملت، پيام خود را اعلام كنند. راه دوم نيز اين است كه اين افراد به كشور برگردند و اين امر نياز به بررسي و مشورت دارد و متعاقبا اتخاذ خواهد شد.
جامعه بينالمللي بايد براي مقر سازمان ملل فكري جدي بكند
عضو كميسيون حقوقي و قضايي مجلس در واكنش يه تاخير آمريكا در صدور رواديد رييس مجلس شوراي اسلامي براي شركت در اجلاس روساي بينالمجالس در نيويورك گفت: اين دفعهي اول نبوده و آخر هم نخواهد بود كه آمريكا به چنين اقدام سياسي ميپردازد
عضو هياترييسهي مجلس شوراي اسلامي در واكنش به لغو سفر حدادعادل به نيويورك به سبب تاخير در صدور رواديد با بيان اينكه بايد در مورد اين قضيه چارهانديشي درستي صورت ميگرفت، گفت: جامعهي بينالمللي بايد براي مقر سازمان ملل فكري جدي بكند يا بايد زمينهاي فراهم كند كه خود واتيكان رواديد را صادر كند يا اينكه مقر سازمان ملل عوض شود و يا اينكه آمريكا را مجبور به صدور رواديد بكند.
موسي قرباني در گفتوگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اين دفعهي اول نبوده و آخر هم نخواهد بود كه آمريكا به چنين اقدام سياسي ميپردازد و جامعهي بينالمللي بايد در اين مورد چارهانديشي كند.
وي در پايان گفت: لازم بود كه ما زودتر از اينها در اين ارتباط عكسالعمل نشان ميداديم و منتظر نميشديم كه آمريكا در لحظهي آخر به ما بگويد «نه».
انتهاي پيام