برگزاري يا عدم برگزاري نشست اضطراري شوراي حكام براي رسيدگي به مسالهي هستهيي ايران پس از آن كه محمد البرادعي گزارشاش را روز 12 شهريورماه در خصوص پايبندي ايران به پادمانهاي NPT و قطعنامهي پيشين ارايه كند، در هالهاي از ابهام قرار دارد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، طي روزهاي اخير گزارشهايي مبني بر آن منتشر شده است كه اصليترين مستمسك غرب عليه ايران، يعني مسالهي آلودگيهاي هستهيي يافت شده در كشورمان كه در نيات هستهيي ايران ايجاد شبهه ميكرد، حل شده است و چنانچه اين مورد در گزارش مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي درج گردد، يكي از اصليترين مسايل باقيماندهي هستهيي كشورمان حل خواهد شد.
خبرگزاري فرانسه: نشست اضطراري برگزار نميشود
خبرگزاري فرانسه به نقل از ديپلماتها گزارش داده است، آمريكا و اتحاديهي اروپا توافق كردهاند، حتي در صورتي كه ايران تا سوم سپتامبر (12 شهريورماه) فعاليت هستهيياش را به حال تعليق در نياورد، برگزاري نشست اضطراري شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي را خواستار نشوند.
اين خبرگزاري فرانسوي روز گذشته (پنجشنبه) به نقل از يك ديپلمات عالي رتبهي اتحاديهي اروپا در وين با اعلام اين مطلب افزود، نشست اضطراري ششم سپتامبر كه بر اساس گزارشها، آمريكا خواستار برگزاري آن بوده است، "برگزار نخواهد شد".
وي كه به علت حساسيت موضوع خواست نامش فاش نشود، گفت: آژانس بينالمللي انرژي اتمي پايبندي ايران به درخواست براي توقف فعاليت بر روي سوخت هستهيي را در نشست عادي 19 سپتامبر شوراي حكام بررسي خواهد كرد.
اين گزارش به نقل از ديپلماتها افزود: آمريكا طي روزهاي اخير در مقر آژانس بينالمللي انرژي اتمي با اعضاي شوراي حكام براي ارجاع سريع پروندهي هستهيي ايران به شوراي امنيت در صورت عدم پاسخگويي اين كشور به ضرب الاجل ياد شده در قطعنامهي اخير شورا لابي كرده است.
رويتر: اروپاييها نشست اضطراراي را برگزار خواهند كرد
خبر خبرگزاري فرانسه در حالي منتشر شد كه خبرگزاري رويتر به نقل از ديپلماتها مدعي شد: فرانسه، انگليس و آلمان آماده ميشوند، در نشست اضطراري شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي، ارجاع مسالهي هستهيي ايران به شوراي امنيت سازمان ملل را براي اعمال تحريمهاي احتمالي خواستار شوند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين خبرگزاري انگليسي روز گذشته (پنجشنبه) به نقل از ديپلماتهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه نامشان را ذكر نكرد، گزارش داد: سه كشور اروپايي در حال مهيا كردن شرايط و مشورت با ساير اعضاي شوراي حكام براي درخواست آن هستند كه بلافاصله پس از ارايهي گزارش محمد البرادعي، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي، نشست اضطراري شوراي حكام تشكيل شود.
اين گزارش به نقل از يك ديپلمات از سه كشور اروپايي و آگاه از مذاكرات ايران - اروپا كه نامي از وي نبرد، نوشت: انگليسيها و آلمانيها به برگزاري نشست اضطراي شورا تمايل دارند، فرانسويها نيز مخالف نيستند و آمريكا هم مخالفت نميكند.
اين خبرگزاري در عين حال خاطرنشان كرد: با اين حال مشخص نيست كه آيا اروپاييها برگزاري چنين نشستي را خواستار خواهند شد يا خير. آنها براي اين كار بايد بر مخالفت روسيه و چين فائق آيند، به علاوه گزارش البرادعي به شوراي حكام نيز بسيار مهم خواهد بود.
اين گزارش حاكي است: اين سه كشور در صورتي كه البرادعي اعلام كند ايران تعليق فعاليتهاي حساس هستهيي كه فعاليت در اصفهان را نيز شامل ميشود، نقض كرده است، نشست اضطراري را خواستار خواهند شد.
دلايل برگزاري نشست اضطراري و مخالفتها
در عين حال گزارشها حاكي از آن است كه با وجود برگزاري نشست عادي شوراي حكام در تاريخ 19 سپتامبر (28 شهريورماه)، اروپاييها ميخواهند براي جلب توجه ساير كشورها، نشست زودهنگام را پيش از نشست عادي خواستار شوند.
يك ديپلمات اروپايي گفته است: به نظر ميرسد آنها فكر ميكنند اين نشست اولويت و اهميتي را كه براي اين مساله قايلاند، نشان خواهد داد.
ديپلماتها گفتهاند: با اين حال برخي كشورها با نشست زودهنگام مخالفاند و ممكن است از برگزاري آن جلوگيري كنند. اين مخالفت، گروه جنبش عدم تعهد را نيز شامل ميشود كه يك سوم كرسيهاي شورا را در اختيار دارند.
يك ديپلمات از سه كشور اروپايي گفته است: چين و روسيه عليه برگزاري اين [نشست] لابي ميكنند. عدم تعهد نيز با آن مخالف است.
ديپلماتها گفتهاند: شوراي حكام خواستار آن است كه با اجماع تصميمگيري كند و بعيد است در صورتي كه اين اجماع حاصل نشود، نشست اضطراري شورا برگزار شود.
يك ديپلمات ديگر نيز گفته است: اين امر به اين بستگي دارد كه هدف چه باشد. اگر هدف (شورا)، به وضوح ارجاع ايران به شوراي امنيت باشد مشكلاتي از جانب عدم تعهد به وجود خواهد آمد.
آمريكا و لابيهاي پشتپرده عليه ايران
رويتر به نقل از ديپلماتها افزود: آمريكا در روزهاي چهارشنبه و پنجشنبه جلساتي را براي ديگر كشورها برگزار كرده تا آنها را متقاعد سازد ايران به طور مخفيانه به دنبال توليد سلاحهاي هستهيي است.
ديپلماتهايي كه در يكي از اين جلسات حضور داشتهاند، گفتند طي اين جلسات كه در آن تصاويري ماهوارهيي از سايتهاي ايران ارايه ميشود، آمريكاييها به مسالهي جديدي در برنامهي هستهيي ايران اشاره نميكنند، اما اين اقدام نشان دهنده تغيير تاكتيكهاي آمريكاست.
يك ديپلمات گفت: به نظر ميرسد آمريكا در درخواست براي ارجاع ايران به شوراي امنيت فعالتر شده است. اين كشور طي ماههاي اخير لفاظيهاي شديدالحن عليه ايران را ملايمتر كرده است و فقط از مذاكرات اتحاديه اروپا با ايران حمايت كرده است.
يك ديپلمات ديگر گفت: آنها به وضوح به سمت دورهاي جديد حركت كردهاند و فكر ميكنند مذاكرات ايران - اروپا پايان يافته است.
خبرگزاري فرانسه نيز به نقل از يك ديپلمات غربي گزارش داد: آمريكا در پشت صحنهي شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي براي ارجاع پروندهي هستهيي ايران به شوراي امنيت سازمان ملل در صورت عدم پاسخگويي اين كشور به ضرب الاجل سوم سپتامبر به سختي تلاش ميكند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از پايگاه اينترنتي ايندياديلي، خبرگزاري فرانسه به نقل از ديپلمات ياد شده افزود، واشنگتن و متحدان اروپايياش توافق كردهاند كه به اعمال فشار زياد و لابي در ميان اعضاي شوراي حكام نياز دارند.
يك ديپلمات عالي رتبه گفت: آمريكا و اروپا در خصوص زمان برگزاري نشست شوراي حكام با يكديگر اختلاف نظر دارند.
نگاه روسيه به مذاكرات و مسالهي هستهيي ايران
خبرگزاري نووستي به نقل از سرگئي لاورف گزارش داد كه مذاكرات هستهيي ميان ايران، آلمان، فرانسه و انگليس به مخاطره نيفتاده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين خبرگزاري روسي افزود كه سرگئي لاوروف، وزير امور خارجهي روسيه كه در خصوص بيانيهي وزارت امور خارجهي فرانسه مبني بر لغو مذاكرات 31 اوت ميان ايران و اتحاديهي اروپا صحبت ميكرد گفت، مذاكرات ميان دو طرف لغو نشده، بلكه به تعويق افتاده است.
لاوروف با ذكر اين كه مقامات ايران بر آمادگيشان براي ادامهي مذاكرات تاكيد كردهاند گفت: ضروري است روش سياسي و حقوقي و برگرفته از واقعيات حقيقي را براي حل اين مساله دنبال كرد.
وي اظهار داشت: دولت ايران آمادهي مذاكرات است، ما معتقديم اين نشست لغو نشده بلكه به تعويق افتاده است.
وزير امور خارجهي روسيه گفت: رهنمون اصلي اين است كه از تهديد سياست منع گسترش سلاحهاي هستهيي جلوگيري كنيم اگر يك تهديد واقعي ظهور كرد آنگاه با جديت آن را حل و فصل كنيم.
وي تاكيد كرد كه موضع روسيه در اين باره به ارزيابيهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي بستگي دارد.
وزير امور خارجهي روسيه گفت: كارشناسان آژانس بر برنامهي انرژي هستهيي در ايران نظارت دارند و هيچ بهانهاي براي در نظر گرفتن آن به عنوان تهديدي واقعي وجود ندارد.
خبرگزاري فرانسه نيز به نقل از چندين ديپلمات گزارش داده است: روسيه به آلمان، فرانسه و انگليس اعلام كرده كه با برگزاري نشست اضطراري شوراي حكام در آستانهي نشست مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورك در تاريخ 14 - 16 سپتامبر كه محمود احمدي نژاد، رييس جمهور ايران و ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه نيز در آن حضور خواهند داشت، مخالف است.
يك ديپلمات اروپايي گفت: روسيه ميخواهد براي آن چه ميتواند در نيويورك رخ دهد، زمان صرف كند و نميخواهد فرصت ديپلماسي را از دست بدهد.
انتهاي پيام