گفت‌وگو با عضو طيف شيراز دفتر تحكيم وحدت:/2/ ـ تحكيم شيراز آماده‌ي تشريك مساعي است ـ دولت آتي نقد مشفقانه‌ي دانشجويان را قبول كند

ايسنا: بعضي معتقدند كه پس از انتخابات فضايي براي نزديكي طيف‌هاي مختلف درون انجمن‌هاي اسلامي دانشجويان فراهم مي‌شود، آيا چنين تصوري داريد؟

علمشاهي: قطعا دفتر تحكيم بعد از انتخابات رياست جمهوري كه مولفه‌هاي بيروني دخالت‌ها برخي صاحبان قدرت از بين برود اهميت بيشتري پيدا مي‌كند و از نگاه احزاب نفس راحتي مي‌تواند بكشد. هم‌چنين نهادهاي مخالف تحكيم هم در اين انتخابات مشكل اصلي خود را جريان دانشجويي نمي‌دانند. البته بعيد است همه‌ي طيف‌ها بخواهند يكي شوند، شاهديم كه انجمن اسلامي تنها تشكلي است كه توانمندي ايجاد جريان اجتماعي را دارد و بستر مناسبي نيز براي فعاليت دارد و از راست‌ترين تشكل‌ها تا ليبرال‌ترين آنها علاقمند به ايفاي نقش در انجمن هستند! البته براي بازسازي بايد به زيرساخت‌ها توجه كنيم چرا كه تحكيم در تشكيلات دچار مشكلاتي است و طيف‌بندي‌ها به شيراز و علامه ختم نمي‌شود، اصلي‌ترين كار بازسازي انجمن‌ها از صفر است.

ايسنا: چرا؟

علمشاهي: كار بازسازي ساختاري با توجه به تجربيات و براي جلوگيري از آسيب‌پذيري از بيرون است. اشتباه تاريخي تحكيم اين بود كه اصالت با فرد قرار گرفت تا جايگاه. تحكيم شيراز از نظر سياسي آماده‌ي تشريك مساعي با كساني است كه اساسنامه را قبول داشته باشند و به آن ملتزم هم باشند.

ايسنا: وجه مشترك انجمن‌هاي اسلامي عضو تحكيم چيست؟ مخالفان مشترك چطور؟

علمشاهي: فصل مشترك تمام جريانات دانشجويي در كشور ما دانشجو بودن، آرمان‌گرا بودن و عدم تعلق به قدرت است. انجمن اسلامي دانشجويان نيز به طور مشخص به احزاب تعلق ندارد و در اين استقلال نيز با هم مشتركند ولي ممكن است برخي ايدئولوژي فكري‌شان نباشد، حتي اگر اساسنامه تحكيم رعايت شود وجه مشترك بيشتري مي‌توان داشت. تفكر مخالف نيز علاقمند هستند يا تحكيم وابسته به آنها باشد يا اساسا نباشد، يعني يا از ماست يا برماست.

ايسنا: برخي انتقاداتي به طيف شيراز وارد مي‌كنند، حتا برخي فعالان يا گروه‌هاي سياسي شما را به رسميت نمي‌شناسند يا به گرمي از شما استقبال نمي‌كنند، هم‌چنان كه به طيف علامه چنين نگاه‌هايي وجود دارد، اين ناشي از چيست؟

علمشاهي: كساني كه تشكيل تحكيم را مخالف خود مي‌دانستند با آن مخالفند، همچنين برخي از اصلاح‌طلبان در مقاطعي به برخي از نگاه‌ها دامن زدند. ما معتقد بوديم تندروي محكوم به شكست است و فضاي جامعه اصلاح‌طلبي معقول را مي‌پسندد. هم‌چنين معتقد به عدم حضور خود در عرصه‌ي عملگرايي قدرت هستيم و نبايد از آن به عنوان پله‌ي ترقي استفاده شود؛ كساني كه با اين ويژگي مخالف بودند، با ما مخالفت كردند. امروز با پيروزي تحليل ما در انتخابات كمتر كسي جرات مي‌كند بگويد تحكيم شيراز وجود ندارد يا غير واقعي است و حتي برخي به نتيجه رسيده‌اند كه اصل مخالفت با طيف شيراز اشتباه بزرگي بوده، چرا كه جريان دانشجويي مستقلي بوديم، نقش حداقلي خود را حفظ كرديم، از حيثيت خود دفاع كرديم و دوام آورديم.

ايسنا: راه‌حل كسب وجهه‌ي سابق دفتر تحكيم وحدت چيست؟

علمشاهي: بسياري تحكيم را به عنوان يك مجموعه‌ي دلسوز قبول دارند و جايگاه بالايي را براي آن قائل هستند ولي عملكرد غلط برخي طيف‌ها و فاصله‌ي بيش از حد از مردم آن را زير سوال برد، ضعف ساختاري داشتيم.

ايسنا: چه عجب، اعترافي كرديد!

علمشاهي: اعتراف مي‌كنم كه ايراداتي داشتيم و بيش از حد به حوزه‌ي سياسي پرداختيم و در حالي كه در اين مجموعه بايد نيرو تربيت كنيم ولي اين مجموعه اين قدر به بيرون پرداخت كه خودش را فراموش كرد. پرداختن به بحث‌هاي سطحي سياسي و نه ايدئولوژيك و فاصله گرفتن از زيرساخت خود موجب اضمحلال از درون شد، هم‌چنين بيشتر افراد نقش رهبري ايفا كردند و تلاش مي‌شد از بالا به پايين اداره شود. در حقيقت اصل مجموعه فداي فرع مي‌شد و افراد مختلف غالبا به خاطر ايدئولوژي خود و گاهي منافع فردي مجموعه را فدا مي‌كردند.

اين خودمحوري قبل از سال 76 وجود نداشت، افراد مجموعه غالبا تحكيم را به عنوان كانون سياسي ملاحظه مي‌كنند كه بايد همگام با اعضا حركت كند. در كل بيشتر مشكلات تحكيم از درون است و اگر از درون اصلاح شود، دخالت‌هاي بيروني خود به خود كم مي‌شود.

ايسنا: گاهي برخي فعالان سياسي اصولگرا و يا نشريات منتسب به آن جناح، طيف شيراز به تعريف از طيف شيراز مي‌پردازند و همين شايد باعث موضع‌گيري‌هايي در داخل مجموعه‌ي انجمن‌هاي اسلامي و يا بخش‌هايي از اصلاح‌طلبان نسبت به شما مي‌شود. موضع شما در قبال اين حمايت‌ها چيست؟

علمشاهي: دوران اين طور نگاه كردن به نشريات گذشته؛ همه تلاش مي‌كنند تنها مواضع مورد دلخواه خود را كه تحكيم مطرح كرده منتشر كنند، و يا حداقل بخشي از نقدهايي را كه به ضررشان نيست مطرح كنند. نتيجه‌ي انتخابات نشان داد كه همه‌ي راه‌حل‌هاي اصلاح‌طلبان درست نبوده است، لذا بخشي از حمايت اصولگرايان از ما طبيعي است چرا كه اصلاح‌طلبان را نقد كرديم و آنها از نقدهاي ما استقبال كردند، چرا كه انعكاس نقد اصلاح‌طلب در مورد اصلاح‌طلب از نظر آنها مطلوب‌تر به نظر مي‌رسيد.

ايسنا: به عنوان آخرين سوال اين‌كه؛ به نظرم دوره‌ي دانشجويي شما چند سالي است كه تمام شده، چه زماني در تحكيم خواهيد بود؟

علمشاهي: در دوره‌ي انتخابات داخلي در دي ماه گذشته نيز نمي‌خواستم كانديدا شوم. البته طبق اساسنامه تا دو سال بعد از فارغ‌التحصيلي مي‌توان در مجموعه فعال بود. من به دليل مقطع تاريخي و حساس فعلي [انتخابات اخير رياست‌جمهوري] براي استفاده از تجربه و نيز حفظ استقلال مجموعه در تحكيم مانده بودم و چون توانستم تجربه‌ي خود را منتقل كنم، ديگر ضرورتي براي حضور خود نمي‌بينم.

گفت‌وگو از خبرنگار ايسنا «الهه حميدي‌كيا»، دبير خبر «علي‌اصغر شفيعيان»

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۲۰ تیر ۱۳۸۴ / ۱۵:۳۲
  • دسته‌بندی: سیاسی2
  • کد خبر: 8404-08169
  • خبرنگار : 71132