به دنبال چهار سال ثبات در سقف تعيين شده قيمت نفت اوپك، در اواسط اكتبر سال 2004 ميلادي قيمت سبدنفتي اوپك به رقم بيسابقه 55 دلار و 67 سنت دلار در هر بشكه رسيد.
به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا، يك كارشناس بازار نفت در تحليلي درباره اجلاس اوپك در اصفهان آورده است:« اين افزايش بيسابقه قيمتها در حالي رخ ميداد كه عرضه نفتخام به نسبت تقاضاي موجود در بازار كافي بود، بنابراين هيچ افزايش قيمتي بر اثر كمبود نفت در بازار صورت نگرفت. در اين سال سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) سقف توليد خود را به ميان 5/3 ميليون بشكه در روز افزايش داد كه در مقايسه با سال گذشته آن، بيش از دو ميليون بشكه در روز افزايش داشت.»
سارا وخشوري در اين تحليل آورده است:« اين مسئله به كاهش بهاي نفت كمك كرد و در نتيجه قيمت سبد نفتي اوپك در بيشتر روزهاي ماه دسامبر (سال 2004) در حدود 35 دلار در هر بشكه ثابت ماند.»
در حال حاضر، مازاد ظرفيت توليد اوپك نزديك به دو ميليون بشكه در روز است و پيشبيني ميشود تا پايان سال جديد ميلادي اين رقم به سه ميليون بشكه در روز افزايش يابد. با اين حال، هفته گذشته، شاهد بوديم كه بهاي نفت باز هم سير صعودي خود را از سر گرفت و به 54 دلار و 44 سنت در هر بشكه رسيد كه دليل اين افزايش قيمت ويژگيهاي فصلي، مانند سرد شدن ناگهاني هوا در نيمكره شمالي بود كه سبب افزايش تقاضا در سه ماه اول سالجاري ميلادي شد.
اختلال در عرضه نفت درياي شمال، خليج مكزيك و عراق به بازارهاي جهاني نيز از ديگر عوامل تاثيرگذار در افزايش قيمت نفت هستند.
هيسائوساتو ـ مدير بخش پيشبيني قيمت نفت در شركت “ايده ميتسوكوزان” دومين شركت بزرگ پالايش نفت در ژاپن ـ چندي قبل پيشبيني كرد كه قيمت نفت بين ماههاي مه و دسامبر به 60 دلار نيز برسد.
بسياري از كارشناسان معتقدند كه با توجه به تقاضاي نفت در چين و ادامه افزايش نرخ رشد در آمريكا شاهد تداوم قيمتهاي كنوني در سالهاي آينده خواهيم بود.
به گزارش ايسنا، اين كارشناس اعتقاد دارد:« دنيا بايد براي هميشه با نفت ارزان خداحافظي كند. اين جمله بيپرده و صريحانه هوگو چاوز ـ رييسجمهور ونزوئلا ـ پس از اظهارنظرهاي مقامهاي عربستان سعودي و ايران، به اين انديشه دامن زد كه چهبسا بهاي نفتخام كه هفته گذشته از 53 دلار هر بشكه در بازار نيويورك و لندن فراتر رفت، احتمالا ظرف ماههاي آتي كماكان در سطحي بالا باقي ميماند.
علي النعيمي ـ وزير نفت عربستان سعودي ـ بزرگترين توليدكننده نفت اوپك، نيز چندي پيش هشدار داد كه احتمالا محدوده قيمت هر بشكه نفت، در طول سال 2005 بين 40 تا 50 دلار در نوسان خواهد بود.
در نشست قبلي سازمان كشورهاي صادركننده نفت در وين، اعضاي اوپك تصميم گرفتند سطح توليد مورد توافق را حفظ كنند و به طور موقت سقف قيمت تعيين شده اوپك را به حال تعليق درآورند. اين مسئله فرصت ارزيابي و بازنگري در قيمتها و بازار را تا اجلاس 16 مارس در اصفهان، براي اعضا فراهم ميكرد.
آيا اعضاي اوپك در اجلاس اصفهان براي افزايش سقف توليد اوپك به اجماع ميرسند؟
شكيب خليل ـ وزير نفت الجزاير ـ روز گذشته در اصفهان اعلام كرد كه در حال حاضر نيازي به افزايش توليد نفت نيست چون ذخاير نفت بالاست.
خليل تاكيد كرد:« ما نگران اقتصاد آسيا و آمريكا هستيم و به كمبودها فكر ميكنيم، اما ميدانيم كه احتكار گران نفت علت بالا بودن قيمتها هستند.»
وزير نفت الجزاير معتقد است كه ذخاير نفتخام پر است و نهتنها نيازي نيست كه اوپك به افزايش توليد فكر كند بلكه بايد از كاهش قيمت نفت در سه ماهه دوم سال ميلادي نيز نگران باشد.
وي پيشنهاد وزير نفت عربستان سعودي مبني بر به رسميت شناختن 500 هزار بشكه از مازاد نفتخام اوپك را تاييد نكرد و گفت:« اين مورد نميتواند بر روي قيمت نفت تاثير بگذارد بنابراين لزومي به افزايش توليد نفتخام اوپك نيست.»
انباشته شدن ذخاير استراتژيك نفت دليلي است كه فتحي شتوان ـ وزير نفت ليبي ـ براي مخالفت كشورش با پيشنهاد عربستان براي رسمي كردن 500 هزار بشكه از مازاد توليد، مطرح ميكند.
محمدبن طائن الحمري ـ وزير نفت امارات متحده عربي ـ ديروز تاكيد كرد كه كشورش بر اساس آخرين سهيمهبندي اوپك، روزانه دو ميليون و 365 هزار بشكه نفت توليد ميكند.
بيژن نامدار زنگنه ـ وزير نفت كشورمان ـ نيز اعلام كرد كه در حال حاضر مناسب نيست كه سقف توليد را از 27 ميليون و 700 هزار بشكه به 28 ميليون و 200 هزار بشكه در روز برسانيم و در اين حالت تنها ممكن است، پيشنهاد دهيم كه بخشي از توليد مازاد رسميت يابد كه در اين صورت اين تصميم در آينده گرفته خواهد شد.
وي معتقد است كه در نهايت اوپك ميتواند مازاد توليد خود را رسميت بخشد.
پيشنهاد رسميت دادن مازاد توليد اوپك، اعضا را با دو سناريو روبهرو ميسازد؛ سناريوي اول آن است كه ميزان توليد اوپك تغيير نكند و دوم اينكه افزايش 500 هزار بشكهاي در سقف توليد اوپك رسمي شود كه در واقع هر دو آنها به اين معناست كه سقف توليد به همين ميزان كنوني باقي بماند.
وزير نفت كويت روز گذشته اعلام كرد كه كشورهاي ايران، قطر، ونزوئلا و الجزاير مايل به حفظ ميزان افزايش سهميههاي توليد ندارد.
ادموندو داكورا ـ مشاور نفتي رييسجمهور نيجريه ـ امروز در اصفهان گفت:« اوپك در حال حاضر پيش از سهميه خود توليد ميكند و من فكر ميكنم وقتي ما رقمي را اعلام ميكنيم توليد خود را به عنوان مازاد نگه دارد تا در زمان مورد نياز از آن استفاده شود اما در حال حاضر اوپك توانايي بيش از اين را ندارد.»
هماكنون توليد كل اوپك را 29 ميليون و 500 هزار بشكه در روز اعلام كرد كه به موجب آن، اوپك 500 هزار بشكه در روز بيش از سقف تعيين شده خود توليد ميكند.
انتظار ميرود ميزان تقاضا در ماه آوريل يك ميليون و 300 هزار بشكه در روز كاهش يابد (زيرا به طور طبيعي تقريبا تقاضا در پايان زمستان كاهش مييابد) در اين صورت ميزان اضافه توليد اوپك در حدود يك ميليون و 800 هزار شبه در روز خواهد بود و به نظر نميرسد كه در چنين شرايطي اعضاي اوپك در نشست اصفهان در مورد افزايش سقف توليد اوپك به اجماع برسند.
همچنين به نظر ميرسد كه تاكيد وزير نفت عربستان بر ضرورت افزايش سقف توليد اوپك كه بهاي نفت خام براي تحويل در ماه آوريل را 35 سنت كاهش داد و به 54 دلار و هشت سنت در هر بشكه رساند، در سه ماه دوم سال به اجرا درنيايد چراكه با كاهش تقاضاي فصلي در سه ماه دوم سال روبهرو هستيم.
انتهاي پيام