همزمان با اعلام نتايج كنكور هشدار رييس مركز مشاوره دانشگاه علم و صنعت: والدين فرزندان مردودشده خود را سرزنش نكنند كنكور موجب فرسايش روح و روان جوانان مي‌شود

رييس مركز مشاوره دانشگاه علم و صنعت ايران به والدين داوطلبان كنكور توصيه كرد كه در صورت قبول نشدن فرزندشان، از سرزنش و تحت فشار گذاشتن آنها بپرهيزند.

دكتر مريم رامشت، در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: والدين نبايد در اين شرايط داوطلبان را تحت فشار قرار داده و جنبه سرزنشگري داشته باشند. آنها بايد فرزندانشان را همانگونه كه هستند، بپذيرند؛ مطمئن باشيد اين حمايت و پذيرش بسيار بيشتر به فرزندان كمك مي‌كند.

وي با تاكيد بر ضرورت تقويت جنبه حمايتي خانواده‌ از داوطلبان در اين روزها، تصريح كرد: اگر داوطلب واقعا تلاش كرده و موفق نشده، جاي هيچ نكوهشي نيست. حتي اگر خانواده‌ها نسبت به كم كاري فرزندان خود نيز آگاهي دارند هم نبايد در زمان اعلام نتايج اين مساله را به روي داوطلب بياورند؛ بلكه بايد به او اميدواري داد كه راه‌هاي ديگر براي موفقيت وجود دارد .

وي همچنين خاطرنشان كرد: داوطلبان نيز نبايد تحت تاثير حواشي قرار بگيرند و براي برآورده ساختن انتظارات همه، خود را تحت فشار قرار دهند. بنابراين اگر مي‌دانند كه قبولي در دانشگاه در توان آن‌ها نيست، بايد صادقانه اين مساله را با والدين خود در ميان بگذارند و همچنين بايد با شهامت كم كاري خود را بپذيرند و به والدين نيز انتقال دهند.

وي با بيان اينكه داوطلب بايد بداند كه كنكور تنها يك مرحله از زندگي است، گفت: متاسفانه در جامعه ما طوري جا افتاده است كه كنكور مرحله‌اي بسيار با اهميت است، البته كنكور بي‌اهميت نيست، ولي مي‌توان از طرق ديگر به اهدافي كه در حال حاضر دانشگاه‌ها در مقابل جوانان ترسيم مي‌كنند، رسيد.

اين مدرس دانشگاه تصريح كرد: مساله با اهميت در آينده و بازار كار، تنها مهارت فردي است، شايد فردي با داشتن مدرك ديپلم در يك زمينه خاص آنچنان مهارت داشته باشد كه يك مهندس نيز در آن زمينه نداشته باشند. بنابراين بايد يادآورشد كه اهميت تحصيلات دانشگاهي به آن اندازه نيست كه زندگي فرد را تا حدي متاثر كند كه از فعاليتهاي روزمره خود دست بكشند.

وي با بيان اينكه ايران دومين كشور جوان دنياست و 65 درصد جمعيت آن را جوانان تشكيل مي‌دهند، گفت: گرايش به سمت دانشگاه‌ها و تحصيلات آكادميك روز به روز در حال افزايش است كه اين گرايش طبيعي است. از سوي ديگر محدوديتهايي براي ورود دانشجويان به دانشگاه‌ها و رشته‌هاي مورد علاقه آنها وجود دارد. بنابراين تناقض بين نياز و انتظار و شرايط موجود براي برآورده شدن اين انتظار، باعث ايجاد تعارض و دگرگونيهاي عاطفي در فرد مي‌شود. به عبارت ديگر فرد تصور مي‌كند كه آدم توانمند و موفقي نيست كه همه اينها فشار مضاعفي را به شخص وارد مي‌كند.

به گفته وي، كنكور يك ماراتن علمي است كه باعث فرسايش روح و روان جوانان مي‌شود و نتايج آن براي داوطلبان بسيار نگران كننده است.

وي با اشاره به عامل تشديدكننده اين نگرانيها، اظهار كرد: در حال حاضر انتظارات خانواده‌ها از جوانان بسيار بيشتر از توانمنديهاي جوانان و امكانات موجود است، در نتيجه زماني كه جوان احساس مي‌كند توان برآورده ساختن نيازها و خواسته‌هاي خانواده را ندارد، دچار سرخوردگي مي‌شود و در نهايت امكان دست زدن به كارهاي خطرناك از سوي جوانان بسيار زياد است.

وي با تاكيد بر اهميت نقش خانواده‌ها در اين راستا، اظهار كرد: بايد به خانواده‌ها يادآوري شود كه فرزندان بيش از درس و تحصيلاتشان براي شما اهميت دارند. در صورت توجه به اين مساله و حمايت از فرزندان تحت هر شرايطي، خيلي از مسايل حل خواهد شد.

متاسفانه در جامعه ما فرزندان و كودكان با تصور رفتن به دانشگاه بزرگ مي‌شوند. در واقع يك ذهنيت از پيش تعيين شده براي فرزندان ايجاد مي‌شود.

وي افزود: همين مسائل باعث ايجاد استرس و اضطراب در داوطلب مي‌شود و زمانيكه كه داوطلب توان كنترل آن را ندارد، افسرده، پرخاشگر و منزوي مي‌شود. گاهي اوقات آنقدر شدت بحران و نگراني فرد بالا مي‌رود كه تصور مي‌كند ديگر توان ادامه دادن ندارد و تفكرات خود تخريبي در او رشد پيدا مي‌كند.

دكتر رامشت ادامه داد: خانواده‌ها بايد به اين اصل توجه كنند كه فرزندانشان چه دانشگاه قبول شوند چه نشوند، فرزندان آنها هستند و ارزش و اهميت دارند در نتيجه نبايد آنها را نااميد كنند.

وي با بيان اينكه حتي چهره و طرز صحبت كردن والدين نيز در اين شرايط براي داوطلب اهميت دارد، گفت: در اين شرايط داوطلبان پذيرفته نشده بايد بيشتر مورد حمايت و توجه والدين قرار بگيرند.

رييس مركز مشاوره دانشگاه علم و صنعت ايران با بيان اينكه در حال حاضر شرايط ادامه تحصيل در كشور فراهم است، خاطر نشان كرد:‌ با اين حال داوطلبان نيز به سمت دانشگاه‌هاي مطرح و معتبر تمايل دارند و متاسفانه نگرش خانواده‌ها نيز تنها به سمت اينگونه دانشگاه‌هاست.

البته در اين زمينه پتانسيل‌ مالي افراد نيز مطرح است. بنابراين اگرچه اين دوره‌ها و شرايط خود بدون اشكال نيست ولي به هر صورت نمي‌توان گفت شرايط ادامه تحصيل مهيا نيست.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۲۳ شهریور ۱۳۸۳ / ۱۰:۲۸
  • دسته‌بندی: آموزش
  • کد خبر: 8306-07844
  • خبرنگار :