رييس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي كشور، در گفتوگويي با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به بررسي مهمترين مشكلات تغذيهاي، عادات بد غذايي، تبليغات، كمبود ريزمغذيها، فرهنگ تغذيه و .... پرداخت.
وي در اين گفتوگو مهمترين مشكلات تغذيهاي مردم را سوءتغذيه، چاقي، كمخوري و پرخوري، كم خوني فقر آهن و انواع ريزمغذيها، نداشتن فرهنگ و سواد تغذيه دانست و بر ضرورت اصلاح عادات تغذيه و ارتقاء دانش و فرهنگ تغذيه در كشور تاكيد كرد.
28 درصد نوجوانان ايراني دچار كمبود روي هستند
دكتر ناصر كلانتري در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» ايسنا، با اشاره به نتايج تحقيقات انجام شده خاطرنشان كرد: حدود 30 درصد كودكان و 28 درصد نوجوانان ايراني از كمبود روي رنج ميبرند.
وي با بيان اين كه سوء تغذيه به دو صورت «كمخوري» و «پرخوري» تظاهر ميكند، افزود: متاسفانه در حال حاضر در كشور به دليل گذر تغذيهاي كه از لحاظ اپيدميولوژي مطرح ميشود هر دو مدل سوء تغذيه دركشور ديده ميشود.
وي ادامه داد: استانهاي سيستان و بلوچستان، جنوب خراسان، كرمان و هرمزگان بدليل توسعه نيافتگي، نسبت به ساير شهرها، گرفتار سوء تغذيه ناشي از كم خوري هستند كه اين ميتواند به دليل دريافت ناكافي پروتيئن و انرژي، يا به دليل ناكافي بودن ريزمغذههايي مثل آهن، يد، ويتامينهاي A ، D، كلسيم و ... باشد؛ اين نوع سوء تغذيه عمدتا در گروههاي آسيبپذير جامعه به خصوص كودكان زير 5 سال شايعتر است.
كودكان بيشتر در معرض سوءتغذيه هستند
دكتر كلانتري در ادامه با بيان اين كه كودكان به دليل تكامل نيافتن سيستم ايمني بدن، بيشتر در معرض سوءتغذيه قرار دارند، تصريح كرد: كودكان از لحاظ تغذيهاي به خانواده وابسته و به صورت مستقل به منابع غذايي دسترسي ندارند، بنابراين بيشتر بيمار و در معرض سوء تغذيه قرار ميگيرند.
رييس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي كشور، مهمترين شاخص توسعه را دسترسي به «منابع مناسب بهداشت» دانست و به ايسنا گفت: آب، غذاي سالم، رعايت دقيق اصول بهداشت توسط خانواده ميتواند جامعه را از سوء تغذيه نجات دهد.
وي گفت: طبق تحقيقات صورت گرفته از 67 درصد كودكان زير 5 سال در كشور، 20 درصد دختران و نزديك به 12 درصد پسران دچار سوء تغذيه ناشي از كمبود وزن به ازاي سنشان هستند؛ ولي در آخرين بررسي كه در سال 75 انجام شد سوء تغذيه ناشي از كمبود وزن دختران و پسران در مجموع به 10 درصد رسيده است.
دكتر كلانتري با اشاره به اين كه كاهش مصرف مواد مغذي و افزايش مصرف انرژي موجب سوء تغذيه ناشي از بيشخوري و يا بدخوري شده است، افزود: تغيير در شيوه زندگي، محدود شدن فعاليتها، افزايش مصرف مواد غذايي پرانرژي سبب شده كه بخشي از جامعه، دچار عوارض سوء تغذيه ناشي از پرخوري همچون چاقي، ديابت، فشارخون و .... شوند.
فقر اقتصادي و فرهنگي از دلايل سوءتغذيه
وي اعتقاد دارد: گروهي از افراد جامعه به دليل فقر اقتصادي و فرهنگي، عمدتا از مواد انرژيزا و حجيم استفاده ميكنند، كه در نتيجه دچار سوء تغذيه ناشي از مصرف بيش از اندازه انرژي و كمبود دريافت ريزمغذيهايي مانند كم خوني، فقر آهن، كمبود كلسيم و ويتامينها شدهاند.
دكتر كلانتري گفت: اين نوع سوء تغذيه بيشتر در شهرها و در ميان زنان خانهدار، مردان شاغل و افراد كم تحرك ديده شده است.
وي هشدار داد: افزايش بازيهاي كامپيوتري، تماشاي تلويزيون و عدم تحرك در ميان نوجوانان و جوانان سبب شده كه به تدريج شاهد افزايش ميزان اضافه وزن و چاقي در ميان اين قشر باشيم.
سوء تغذيه ناشي از ريزمغذيها در كودكان زير 2 سال 38 درصدست
رييس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي كشور به ايسنا گفت: طبق آخرين تحقيقات انجام شده، 10 درصد كودكان زير 5 سال دچار كمبود وزن و 15 درصد به علت سوء تغذيه ناشي از پروتيئن و انرژي گرفتار كوتاهي قد هستند.
وي ادامه داد: سوء تغذيه ناشي از ريزمغذيهايي همچون آهن در كودكان زير 2 سال نزديك به 38 درصد و در 18 درصد كودكان زير 6 سال، كم خوني ديده شده كه مهمترين مشكل در اين زمينه، تامين نكردن ريزمغذها از مواد غذايي مصرفي است.
«روي» يكي از عوامل مؤثر در رشد كودكان
دكتر كلانتري «روي» را يكي از عوامل مهم و مؤثر در رشد و تكامل كودكان دانست و گفت: «روي» نقش مؤثري در اشتها، افزايش قد و تكامل سيستم ايمني بدن كودكان و تكامل سيستم توليدمثل انسان دارد.
وي اضافه كرد: در 2 درصد كودكان زير 2 سال كشور، نيز كمبود ويتامين A مشاهده شده است.
چاقي يكي از عمدهترين مشكلات بزرگسالان ايراني
دكتر كلانتري «چاقي» را عمدهترين مشكل در ميان بزرگسالان كشور دانست و افزود: نزديك به 20 درصد زنان در سن باروري (46ـ15) درجاتي از زيادي وزن را دارند.
وي ادامه داد: هرچند كه كمتر از 10 درصد افراد كشور چاق هستند ولي اگر اين ارقام با اضافه وزن كه مرحله قبل از چاقي است با هم جمع شوند ارقام هشداردهنده را به ما ميدهد.
رييس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي كشور به ايسنا گفت: بررسي مراجعين مراكز درماني كشور نشان ميدهد كه علت اصلي مرگ در كشور، بيماريهاي «قلبي ـ عروقي» است و عمدهترين بيماري در دسته بيماريهاي قلبي، مشكلات «عروق كرونر قلب» است كه عامل آن انسداد ناشي از پلاتهاي چربي است.
وي اضافه كرد: بدخوري، پرخوري، دريافت انرژي بالا، تحرك كم، زندگي پراسترس و مصرف سيگار از جمله عوامل افزايش بيماريها و مرگ ناشي از بيماريهاي قلبي است.
دكتر كلانتري تاكيد كرد: در حال حاضر بزرگسالان كشور هم با افزايش مصرف انرژي و كاهش دريافت ريزمغذيها مواجهاند.
حدود 21 درصد زنان باردار دچار كم خوني هستند
وي تصريح كرد: 2/17 درصد نوجوانان، 5/14 درصد ميانسالان و 4/21 درصد زنان باردار كشور دچار كم خوني فقر آهن هستند كه نشان ميدهد بدن آنها آهن را خوب جذب نميكند.
دكتر كلانتري در ادامه گفتوگو با ايسنا با بيان اين كه 15 درصد زنان باردار شهري و 7 درصد زنان باردار روستايي، دچار كمبود ويتامين A هستند، همچنين اضافه كرد: حدود 3/37 زنان باردار كشور به نوعي از كمبود متوسط ويتامين D و عوارض ناشي از آن رنج ميبرند.
دكتر كلانتري هشدار داد: كمبود ويتامين D پس از دوران بارداري، مادر را دچار كمردرد، اختلالات استخواني و در دوران شيردهي، دچار تخريب دندانها و ريزش مو ميكند.
سرانه سالانه لبنيات در كشور نزديك به 80 كيلوگرم است
وي سرانه مصرف مواد لبني در كشور را كم دانست و گفت: مجموعه سرانه سالانه مصرف لبنيات در كشور نزديك به 80 كيلوگرم است، درحالي كه سازمان بهداشت جهاني براي همه كشورها 300 كيلوگرم در سال را توصيه ميكند.
وي گفت: طبق تحقيقاتي كه در انستيتو تغذيه انجام شده، حدود 40 درصد افراد جامعه از لحاظ دريافت پروتيئن و انرژي متعادل، 40 درصد بيش از حد و تنها20 درصد افراد كمتر از نياز خود پروتيئن و انرژي مصرف ميكنند.
كلانتري ادامه داد: اگر اعداد و ارقام دريافت پروتيئن و انرژي را دركنار دريافت ريزمغذيها قرار دهيم 20 درصد بيش از حد، 30 درصد متعادل و 50 درصد با كاهش دريافت ريزمغذيها روبرو هستند.
مشكلات زيادي در زمينه سواد تغذيه وجود دارد
دكتر كلانتري ادامه داد: درجامعه كه 80 درصد افراد آن متعادل يا بيش از حد انرژي و پروتئين دريافت ميكنند 50 درصد آن با كاهش مصرف روبرو هستند كه اين امر نشان ميدهد عليرغم اين كه از لحاظ اقتصادي مشكلي ندارند ولي از لحاظ دانش و سواد تغذيه مشكلات زيادي وجود دارد كه در انتخاب سبد خانوار يا آماده كردن سفره دچار اشكال هستند.
رييس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي كشور با بيان اين كه فرايند تهيه غذا، بخشي از دانش و فرهنگ تغذيه يك جامعه را نشان ميدهد، افزود: با توجه به عادات تغذيه افراد و شاخصهاي موجود در دريافت مواد غذايي، نيازمند ارتقاء دانش و فرهنگ تغذيه هستيم.
وي اضافه كرد: مديران اجرايي كشور بايد راهكاري بينديشند كه حمايتهاي مالي را به سوي اقشار گرفتار از لحاظ اقتصادي سوق دهند.
دكتر كلانتري اضافه كرد: كم خوني فقر آهن در دختران مشكلاتي چون كوتاهي قد، كم اشتهايي، گوشهگيري و عدم تمركز به وجود ميآورد و در دوران باردراي سبب كوتاهي قد و كم وزني فرزند خود ميشوند.
وي گفت: كم خوني فقر آهن در پسران در سنين نوجواني كه نيازمند افزايش قد و وزن هستند باعث كوتاهي قد و ضعيف شدن جثه و در بزرگسالي باعث كاهش در توليدمثل و خستگي زودرس ميشود.
تغذيه دوران مدرسه بسيار مهم است
رييس انستيتو تغذيه و صنايع كشور تغذيه در سنين مدرسه را مهم ارزيابي كرد و افزود: با توجه به اينكه عادات زندگي درسالهاي نوجواني و جواني شكل ميگيرد، بنابراين تغذيه به عنوان يك رفتار در زندگي بسيار اهميت پيدا ميكند.
تبليغات ركن مهم عادات تغذيهاي
وي تبليغات را ركن اصلي در عادات تغذيه كودكان دانست و به ايسنا گفت: با توجه به اين كه كودكان در دوران مدرسه، وابسته به همسالان خود ميشوند رفتارهاي همسالان مهمترين عامل شكل دهنده عادات غذايي ميشود.
وي به تمامي مادران توصيه كرد كه مراقبت عاطفي، اجتماعي و تغذيهاي كودكانشان را جدي بگيرند و قطره «آهن» و «مولتيويتامين» را طبق دستور پزشك به كودكان خود بدهند.
روغن جامد مصرف نكنيد
دكتر كلانتري همچنين به تمامي خانوادهها توصيه كرد: روغن را كم و درست مصرف كنند و از مصرف روغن جامد تا حد امكان پرهيز نمايند؛ مصرف غذاهاي آبپز و كبابي را افزايش داده و از هر پنج گروه غذايي در سبد خانوار بهره ببرند.
اصلاح تغذيه در رأس كارها قرار گيرد
دكتر كلانتري در پايان تاكيد كرد: اگر بخواهيم براي آينده مملكت كاري انجام دهيم، بايد آموزش و اصلاح رژيم غذايي نوجوانان و جوانان را در راس كارهاي تغذيهاي قرار دهيم.
انتهاي پيام