رييس مؤسسه تحقيقات بيوتكنولوژي كشاورزي در پي هشدار سازمان حفاظت محيط زيست نسبت به توليد و مصرف برنج «تراريخته» مدعي شد: تمامي امور مربوط به بررسي ايمني زيستي مواد ناشي از غذاهاي بيوتكنولوژي به عهده مؤسسه تحقيقات بيوتكنولوژي جهاد كشاورزي است و بر اساس مطالعات گسترده اين مؤسسه، نسبت به ايمني زيستي ژن Bt كه در برنج تراريخته توليدي استفاده شده، اطمينان وجود دارد.
دكتر قرهياضي در گفتوگو با خبرنگار سرويس «فناوري استراتژيك» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خاطرنشان كرد: در هيچ كشوري بر خلاف آنچه ادعا ميشود، سلامتي يك غذا بر عهده سازمان حفاظت محيط زيست نيست و اساسا اين سازمان اجازه ندارد در مورد زيانبار بودن چنين مواردي اظهار نظر كند.
به گفته وي، به سازمان حفاظت محيط زيست همين قدر مربوط ميشود كه درباره آثار سوء اين محصولات در محيط زيست ابراز نظر كند.
دكتر قرهياضي در پاسخ به اين سؤال كه آيا تاييد يك محصول از طريق يك مؤسسه كه خود توليد كننده است مشكلي ايجاد نميكند، گفت: در تمام دنيا مقررات مربوط به محصولات كشاورزي بر عهده خود وزارت كشاورزي است.
وي از سويي ديگر توضيح داد: اين ژن و فراورده آن صرفا در ايران توليد نميشود و در پنبه، كلزا، ذرت و سويا استفاده شده است. همچنين بيش از 75 ميليون هكتار از اراضي جهان زير كشت گياهان تراريخته است كه حدود 45 درصد آنها حاوي ژن Bt هستند؛ بنابراين چنانچه قرار بود كوچكترين اثر سوئي داشته باشند طي هفت هشت سال گذشته كه در كشورهاي پيشرفتهاي مثل آمريكا مورد استفاده قرار ميگيرند، گزارشي در اين زمينه ارائه ميشد.
دكتر قرهياضي تصريح كرد: دست كشيدن از كشت و كار محصولات تراريخته هيچ فايدهاي براي كشور ندارد و حتي اين ضرر را دارد كه اگر آنها را كشت نكنيم قطعا وارد كننده آنها باشيم.
به گفته وي بزرگترين كشورهاي توليد كننده اين قبيل محصولات، هيچيك، عضو پروتكل ايمني زيست «كارتاهنا» نيستند؛ بنابراين هيچ گونه تكليفي براي اعلام اين كه در مراحل تهيه اين محصولات از روشهاي مهندسي ژنتيك استفاده شده يا حاوي اين ژن هستند، براي خود قائل نيستند؛ بنابراين اين قبيل محصولات بدون اينكه بدانيم، به كشور وارد و مصرف شدهاند.
رييس مؤسسه تحقيقات بيوتكنولوژي كشاورزي درباره احتمال ايجاد مشكل در ساير بخشهاي گياه در اثر اين ژن گفت: اين گياه ده سال در مناطق مختلف تحت شرايط مختلف در گلخانه، مزرعه و آزمايشگاه مورد آزمايش و تحليل قرار گرفته و به هر حال بايد روزي به بازار مصرف عرضه شود و ما افتخار ميكنيم اولين كشوري هستيم كه موفق شديم برنج تراريخته را در اختيار مصرفكنندگان قرار دهيم در صورتيكه در كشورهاي ديگر پنبه، سويا، ذرت و كلزاي تراريخته به بازار مصرف عرضه شده است.
دكتر قره ياضي در عين حال خاطرنشان كرد: اين كه محصول برنج تراريخته براي اولين بار در جهان در ايران به بازار عرضه ميشود نيز مشكلي ايجاد نميكند چون در واقع ژن مورد استفاده بايد مورد مطالعه قرار گيرد نه خود برنج و اين ژن سالهاست مورد مطالعه و مصرف قرار گرفته و از قضا مورد تاييد گروههاي طرفدار محيط زيست هم هست.
وي در پايان براي مناظره با سازمان حفاظت محيط زيست اعلام آمادگي كرد.
انتهاي پيام