در نشست و گفت‌وگو با یک متخصص درمان ریشه مطرح شد

وقتی بهداشت دهان و دندان قربانی زیبایی می‌شود

یک متخصص درمان ریشه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با هشدار در مورد گرایش بیش از حد مردم به زیبایی دندان‌ها به جای اهمیت دادن به بهداشت دهان و دندان، گفت: بهداشت دهان و دندان در گذشته به دلیل کمبود اطلاعات و عدم آگاهی، چندان قوی نبود، در ۱۰ سال گذشته توجه مردم نسبت به حوزه دهان و دندان خیلی بالا رفته است ولی راه را اشتباه می روند؛ چراکه به جای این که بر بهداشت و پیشگیری تمرکز کنند، وارد موضوع زیبایی شده اند.

دکتر محمد پهلوان کاشی، با حضور در تحریریه ایسنا و در نشستی با موضوع بهداشت، دربارۀ اهمیت پیشگیری و رعایت بهداشت دهان و دندان، اظهار کرد: مسئلۀ توجه به زیبایی دندان بیش از سلامت آن، به قدری فراگیر شده است که برخی از همکاران متخصص درمان ریشه با وجود اینکه مراجعه کنندگان کافی برای تخصص خود دارند، در حوزۀ زیبایی آموزش می‌بینند تا بتوانند کار سخت درمان را کمتر و کار پردرآمدتر و ساده‌تر زیبایی را بیشتر انجام دهند.

وی با بیان اینکه ما به دنبال این هستیم که هزینه‌های تحمیلی بر مردم برای درمان را کاهش دهیم، اما خودشان به سمتی می‌روند که هزینه را چند برابر می‌کنند، خاطرنشان کرد: مثلاً شخصی که قبلاً ۲۰ میلیون تومان را هزینۀ سنگینی برای درمان خود می‌دانسته است، حالا برای زیبایی دندان‌هایش ۱۰۰ میلیون تومان وام می‌گیرد.

پهلوان کاشی گفت: اینکه ما به جای مفهوم بهداشت، کاهش هزینۀ درمان و داشتن یک سیستم جویدن کاربردی، فعال و سالم به سمت یک دکور جالب توجه که ممکن است جویدن را مختل کند می‌رویم یکی از مسائلی است که در حوزۀ تبلیغات رسانه اتفاق می افتد.

وی ادامه داد: پیشگیری در همه زمینه‌ها بسیار ارزان و بسیار اثربخش است، در حالی که درمان بسیار گران است و اثربخشی کمتری دارد، طرح خیلی خوبی در کشور به نام طرح بهداشتکار دهان و دندان نیز آغاز شده بود که متاسفانه شکست خورد.

وقتی بهداشت دهان و دندان قربانی زیبایی می‌شود

این متخصص درمان ریشه اظهار کرد: بعضی از کشورهای دنیا بهداشت دهان و دندان را قانونی کرده و نگاه داشته‌اند، به این معنا که بهداشت دهان و دندان حوزه‌ای جدا از دندانپزشکی است و قرار نیست پلی برای ورود به رشته‌های دیگر باشد؛ حتی در بعضی کشورهای دنیا در برخی از کلینیک‌های خصوصی یک دندانپزشک مسئول تیم کادر درمانی است و اعضای مختلفی از جمله بهداشتکار دهان و دندان در آن جا حضور دارند که بهداشت را به بیماران آموزش می‌دهد و مراجعه کنندگان را بررسی می‌کند که این کار اثربخشی را زیاد می‌کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به تفکر اشتباه رایج دربارۀ سرطان‌زا بودن فلوراید بیان کرد: اولین مطالعات درمورد فلوراید، به سال ۱۹۲۳ میلادی برمی‌گردد که متوجه شدند میزان پوسیدگی دندان در یک منطقه بسیار کم است؛  پس از بررسی و پژوهش دریافتند که میزان عنصر فلوئور به طور طبیعی در آب آن منطقه بیشتر است و بعد از مطالعات ۱۰ ساله، ۲۰ ساله و ۳۰ ساله اثبات شد که فلوراید واقعا در کاهش میزان پوسیدگی دندان موثر است و افزودن مقدار بسیار کمی از آن به آب آشامیدنی ضرورت دارد، اما در رسانه‌ها شایع شده که فلوراید سرطان زاست و نباید مصرف شود.

پهلوان کاشی در ادامه به معرفی برخی از تهدیدات بهداشت دهان و دندان پرداخت و گفت: عادت‌های مخرب غذایی، عادت‌های مخرب رفتاری شغلی مانند دستکاری کردن دندان، مصرف دخانیات و به خصوص مصرف الکل که در مدت زمان کوتاهی باعث آسیب‌دیدگی شدید دندان‌ها می شود از جمله تهدیدات بهداشت دهان و دندان است.

وی  برخی از خدمات زیبایی مانند کاشت نگین روی دندان، رادیوتراپی در نواحی سینه و گردن در بیماران سرطانی که باعث آسیب به غدد بزاقی می‌شود و برخی داروهای اعصاب که ترشح بزاق را کاهش می‌دهند را از جمله دیگر موارد تهدیدات سلامتی و بهداشت دهان و دندان ذکر کرد.

این متخصص درمان ریشه خاطرنشان کرد: توصیۀ من به افراد این است که در مسواک زدن و بهداشت دهان و دندان خود ممارست بیشتری به خرج دهند و مسواک خود را به موقع عوض کنند. نوع مسواک و خمیر دندان از جمله مسواک برقی و دستی، ایرانی یا خارجی بودن از نظر علمی هیچ تفاوتی باهم ندارند. تنها مسئله مهم در خمیر دندان فلوراید است. کسانی که به دنبال خمیر دندان بدون فلوراید هستند، بخش مهمی را در مراقبت از دندان‌ها از دست می‌دهند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۱:۵۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404012614026
  • خبرنگار :