/گزارش/

قطعی برق چاه‌های کشاورزی در خراسان شمالی کمرشکن شده است

کشاورزی یکی از مزیت‌ها و پیشران‌های اقتصادی در خراسان شمالی است به طوری که حدود ۱۳ درصد مساحت این استان به بخش کشاورزی اختصاص دارد و حدود ۸۷ هزار بهره‌بردار در این حوزه فعالیت می‌کنند.

کشاورزی در خراسان شمالی از رونق زیادی برخوردار است به طوری که بیش از ۳۱ درصد اشتغال مردم این استان در این حوزه است. در این استان ۳۱ نوع محصول باغبانی و ۵۹ نوع محصول زراعی و همچنین محصولات دامی مانند گوشت قرمز و سفید، عسل، پیله ابریشم و ... تولید می‌شود؛ اما چند سالی است که خشکسالی سبب شده است خسارت‌های فراوانی به این حوزه وارد شود و کشاورزان را متحمل ضررهای سنگینی کند.

بیشتر اراضی کشاورزی در این استان به صورت دیم است، اما بخشی از تولیدات نیز در اراضی کشاورزی آبی تولید می‌شوند، ولی دو - سه سال است که کشاورزان دارای زمین‌های آبی نیز با چالش قطعی برق چاه‌های کشاورزی مواجه شده‌اند. امسال هنوز هوا رو به گرمی نرفته است که هر روز چند ساعت برق چاه‌های کشاورزی در این استان قطع می‌شود و موجب نگرانی کشاورزان و مسئولان حوزه کشاورزی شده است.

وابستگی ۵۵ درصد اراضی آبی کشاورزی به چاه‌های کشاورزی

۸

تشکری رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: سطح اراضی کشاورزی آبی در این استان ۱۵۰ هزار هکتار است که از این مقدار حدود ۵۵ درصد آن وابسته به آب های زیرزمینی همچون چاه‌ها هستند.

وی با اشاره به اینکه از ۲۰۶۶ حلقه چاه کشاورزی مجاز در استان ۱۳۳۰ حلقه چاه به کنتورهای برقی مجهز شده اند، گفت: ۶۵ درصد از چاه‌های کشاورزی در این استان برقی هستند. بنابراین نقش آب‌های زیرزمینی در تولیدات زراعی و باغی از اهمیت زیادی برخوردار است.

تشکری افزود: طبق بررسی‌های انجام شده در سال‌هایی که بارندگی‌ها نرمال بوده، حدود ۷۰ درصد تولیدات متعلق به اراضی آبی و ۳۰ درصد متعلق به اراضی دیم در استان بوده است.

وی با تاکید بر اینکه اراضی کشاورزی آبی و چاه‌های کشاورزی در این استان نقشی حیاتی را دارند، ادامه داد: کشاورزی در خراسان شمالی عمدتا معیشتی است و اشتغال و اقتصاد مردم استان وابسته به آن است.

کشاورزان مردد در انجام کشت بهاره

رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی بیان کرد: در سال‌های گذشته قطعی برق از ۱۵ خرداد آغاز می‌شد و تا آخر شهریور به پایان می‌رسید، اما امسال قطعی برق از ابتدای سال آغاز شده است. فروردین زمان نامناسبی برای قطعی برق است، چراکه زمان شروع دوره رویشی گندم و جو و دانه گرفتن کلزاست و از سوی دیگر فروردین زمان تصمیم‌گیری برای انجام کشت‌های بهاره چغندرقند و پنبه است که جزو محصولات استراتژیک محسوب می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: بسیاری از کشاورزان بذر را برای انجام کشت بهاره آماده کرده‌اند، اما با توجه به وضعیت آبی موجود مردد برای انجام کشت هستند.

خاموشی چاه‌ها دو مرتبه در شبانه‌روز!

رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی ادامه داد: بسیاری از چاه‌های کشاورزی در این استان در مسیر انشعاب برق خانگی قرار دارند و این امر سبب شده تا خاموشی چاه‌های کشاورزی دو مرتبه در طول شبانه روز انجام شود که یک مرتبه در زمان قطع برق خانگی و دیگری در زمان مقرر قطع برق چاه‌های کشاورزی است که طی شبانه روز هفت ساعت برق این چاه‌ها قطع می‌شود.

وی تصریح کرد: با پیگیری‌های انجام‌شده، مسئولان ذی ربط قول داده‌اند تا خاموشی‌ها تجمیع و طی یک مرتبه در شبانه روز انجام شود و علاوه بر آن یک برنامه مدون برای کنترل ارائه دهند.

برق چاه‌های کشاورزی تا پایان خرداد قطع نشود

تشکری تاکید کرد: درخواست ما این است که خاموشی چاه‌های کشاورزی تا پایان خرداد انجام نشود، چراکه وضعیت خشکسالی امسال شدید است و محصول چندانی از مزارع دیم برداشت نخواهد شد و چشم امید ما به تولید در مزارع آبی است.

مشترکان خانگی حوزه کشاورزی را یاری کنند

وی گفت: از مشترکان بخش خانگی نیز تقاضا می‌شود به کمک بخش کشاورزی بیایند و در مصرف برق صرفه‌جویی کنند تا برق مورد نیاز به این حوزه در فصل تابستان اختصاص یابد.

قطع برق چاه‌ها، فاجعه‌ای بزرگ برای تولید محصولات کشاورزی

سامان محمدی مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: پیش بینی می‌شود با قطع برق چاه‌های کشاورزی استان، با تلفات ۵۰ درصدی محصول در اراضی آبی کشاورزی مواجه شویم.

وی افزود: ۳۳۸۶ حلقه چاه آب در استان وجود دارد که ۲۶۰۹ حلقه چاه کشاورزی دارای پروانه است که مساحت ۲۰ تا ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی را مشروب می‌کند.

وی با اشاره به اینکه اکنون روزانه حدود هفت ساعت برق چاه‌های کشاورزی استان قطع می‌شود، تاکید کرد: در حال حاضر زمان اوج آبیاری زمین‌های کشاورزی آبی است که قطع برق، فاجعه‌ای بزرگ برای محصولات کشاورزی به حساب می‌آید.

محمدی افزود: با قطع برق هفت ساعته چاه‌های کشاورزی در طول روز، عملا ۳۰ درصد از اراضی آبی، آبیاری نمی‌شوند که می‌تواند خسارت زیادی را وارد کند. قطع برق چاه‌های کشاورزی علاوه بر اینکه موجب کاهش تولید محصول می‌شود، سبب بروز خسارت به شناورهای داخل چاه و پمپاژها نیز می‌شود.

قطع برق چاه‌های کشاورزی از معضلات مزارع دانه‌های روغنی است

وحید صباغ مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا، گفت: در حال حاضر قطع برق چاه‌های کشاورزی یکی از معضلات اساسی مزارع دانه‌های روغنی در این استان است.

وی با اشاره به کاهش شدید بارندگی‌ها و تشنگی مزارع دانه‌های روغنی اظهار کرد: وضعیت کنونی این مزارع در استان مطلوب نیست و منتظر بارندگی‌ها هستیم تا مزارع از این وضعیت خارج شوند.

وی افزود: کاهش شدید بارندگی‌ها از یک سو، قطع برق چاه‌های کشاورزی از سوی دیگر مزید بر علت مشکلات کشاورزان شده و آن‌ها را برای سال زراعی جاری بسیار نگران کرده است.

صباغ خاطرنشان کرد: اگر بارندگی‌های مطلوب طی روزهای آتی اتفاق نیفتد و برق چاه‌های کشاورزی را نیز قطع شود، به طور حتم با کاهش تولید چشمگیری در زمینه دانه‌های روغنی مواجه خواهیم شد.

وی بیان کرد: سطح زیر کشت پاییزه مزارع کلزا در این استان ۵۵۰ هکتار، گلرنگ ۱۷۰ هکتار و کاملینا ۳۶۵۰ هکتار است. کشت دانه‌های روغنی آفتابگردان و کنجد نیز به صورت بهاره در اردیبهشت انجام خواهد شد.

وی با بیان اینکه کشت محصولات استراتزیک و افزایش تولید در واحد سطح این محصولات یکی از اهداف مهم این سازمان است، ادامه داد: دانه‌های روغنی یکی از محصولات استراتژیکی است که در این استان کشت می‌شود.

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی سطح زیرکشت کلزا در کشت پاییزه سال گذشته در این استان را بیش از ۷۰۰ هکتار اعلام کرد.

کاهش بارندگی و عقب‌ماندگی مزارع خراسان شمالی از لحاظ رویشی

محمد رضایی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به کاهش بارندگی در سال زراعی جاری از عقب ماندگی مزارع این استان از لحاظ رویشی خبر داد.

وی با بیان اینکه میزان بارش استان از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون ۹۳.۴ میلی متر بوده است، اظهار کرد: این میزان، کاهش ۴۳ درصدی را نشان می‌دهد که موجب شده است مزارع استان در حال حاضر ضعیف باشد.

رضایی بیان کرد: اکنون هوای گرم و خشک در استان حاکم شده که شرایط خیلی خوبی برای فعالیت آفات در استان بخصوص سن گندم فراهم شده است.

وی تصریح کرد: طبق بررسی‌های انجام‌شده تا اسفند سال گذشته پیش‌بینی کاهش ۲۰ درصدی برداشت محصول در سال زراعی انجام شده که البته این عدد نسبت به ماه‌های مختلف تا زمان برداشت محصول متغییر است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: میزان برداشت محصول در سال زراعی جاری به توجه به شرایط آب و هوایی نسبت به سال گذشته کاهش خواهد یافت.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۲:۳۰
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1404012513253
  • خبرنگار : 50046