سید احسان رفیعی علوی رئیس دانشگاه باقرالعلوم در نشست خبری همایش بینالمللی حقوق بشر در رهیافت شرقی که امروز ۲۴ فروردین در سالن علامه طباطبایی مرکز همایشهای غدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، اظهار کرد:حقوق بشر جهانی که امروز شکل گرفته برای خود ساختارهای جهانی، سازوکارهای علمی، رهیافتهای عملی و رویکردهای قضایی متنوعی دارد همه این پیشرفتها از یک سو و یک سوی دیگر این ترازو نقضهای مکرر و نابرابری است که در حقیقت نشاندهنده آن است که اگر آرزومندی در حقوق بشر جهانی رسیدن به صلح پایدار در احترام به تنوع فرهنگی و برابری انسانها بود هر روز شاهد مخابره اخبار نقض حقوق بشر نبودیم.
وی ادامه داد: ایده این همایش در حقیقت از اینجا شروع میشود که چرا علیرغم تلاشهای جهانی برای حقوق بشر، شکلگیری بیانیهها و ساختارهای جهانی و محاکم بین المللی، انسان امروز باید شاهد چنین رفتارهایی مخالف با اخلاق صلح طلبی جهانی باشد.
رفیعی علوی یادآور شد: ایدهای که پایه فکر این همایش را در مقابل جریان رایج فرهنگی در واقعیت دنبال میکند بر این اعتقاد استوار است که اگر در شکل گیری حقوق بشر جهانی امروز تنها یک ایده انسان محوری و در حقیقت یک فکر از غرب فرهنگی در واقعیت دستمایه شکلگیری بوده، به اینکه بیش از دو سوم جمعیت جهان را پیروان ادیان، تمدنها و فرهنگهایی که خاستگاه اینها در شرق فرهنگی است اساساً هیچ توجهی نشده و هیچ سهمی به ادیان و ظرفیت و الزام معنوی که برای رشد حقوق بشر میتوانند در ساحت جهانی داشته باشند توجهی نشده است.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم گفت: دولت محوری، فردگرایی، نقش ندادن به کنشگری از طریق ظرفیتهای فرهنگی که ادیان و تمدنها دارند حقوق بشر امروزی ما را ملول و دچار نقضهای مکرر کرده، امروز نابرابری باعث شده حقوق بشر به جای باز تولید صلح پایدار به باز تولید نقضهای مکرر دچار شود و اساسا ضمانت اجرایی برای این حقهای جهانی شاهد نیستیم.
وی اظهار کرد: این فکر که انسان فرهنگی در مقابل انسان خودمحور دارای یک عقلانیت منطقی برای رشد حقوق بشر جهانی است در واقعیت پایه و اساس فکری این همایش را تشکیل داده و قم به عنوان جغرافیای ممتاز فرهنگی در کشور ما رسالت رساندن این صدای جهانی را به عهده گرفته است.
وی افزود: دانشگاه باقرالعلوم بر اساس رسالت خودش به عنوان پیشانی روشنفکری دینی و به عنوان پیشران علوم انسانی و اسلامی با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات، مرکز وکلای قوه قضاییه و بیش از ۳۰ نهاد علمی ملی و بینالمللی دست به برگزاری اولین اجلاسیه بین المللی همایش حقوق بشر در رهیافت شرق فرهنگی زده است.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم یادآور شد: اولین اجلاسیه بین المللی همایش حقوق بشر در رهیافت شرق فرهنگی از هشتم تا دهم اردیبهشت در تهران، قم و اصفهان برگزار میشود.
وی گفت: پنلهای علمی در مورد چالشها، فرصتها و آیندهای که پیش روی حقوق بشر شرقی است در قم روی خواهد داد و اصحاب فکر با تنوع و تضارب به رشد این ایده کمک خواهند کرد و اولین اجلاسیه دو سالانه همایش برگزار خواهد شد. ما در این همایش فقط به دنبال تولید در واقعیت علمی و معرفتی نیستیم و لایه دیگر رهیافت شرقی کنشگری است.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم افزود: شکل گیری حقوق بشر زاییده دکترین علمی و تولید محتوای علمی و دیگر استدلالهای عمیق قضایی است؛ لذا اساسا راه شکلگیری و توسعه حقوق بشر برای از بین بردن نابرابریها و نقضهای مکرر این است که یک حق از سطح گفتوگوهای علمی وارد رویه قضایی و شناسایی از طریق مراجع بینالمللی شود.
رفیعی علوی تصریح کرد: در سطح ملی و بین المللی بیش از ۵۰۰ اثر به دبیرخانه همایش ارسال شده که چکیدههای مجموعا ۷۶ مقاله پذیرفته شده به سه زبان عربی، فارسی و انگلیسی رونمایی خواهد شد و به تدریج محتواهای پذیرفته شده در فصلنامههای دانشگاه باقرالعلوم منتشر خواهد شد.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم همچنین از حضور ۵۰ مهمان خارجی از ۲۶ کشور جهان در این همایش خبر داد و گفت: تا کنون بیش از ۱۷ پیش نشست برای این همایش برگزار کردیم.
انتهای پیام