به گزارش ایسنا، طی ۱۰ سال گذشته، میزان مصرف برق کشور بهطور متوسط سالانه ۲ هزار مگاوات افزایش یافته، اما این رشد در سالهای اخیر شدت گرفته و در سال ۱۴۰۳ به ۶۴۰۰ مگاوات رسیده است. به گفته مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل توانیر، این افزایش شدید مصرف، اهمیت مدیریت مصرف را دوچندان کرده است. بر اساس پیشبینیها، اوج بار تابستان ۱۴۰۴ به ۸۴ هزار و ۴۸۹ مگاوات خواهد رسید که در صورت اجرای این بستههای مدیریت مصرف، این رقم به ۷۴ هزار و ۴۸۹ مگاوات کاهش خواهد یافت.
تمرکز بر کنترل مصرف سرمایشی
۳۵ هزار مگاوات از مصرف برق تابستان مربوط به وسایل سرمایشی است که این موضوع، مدیریت این بخش را در اولویت برنامهها قرار داده است. توانیر اعلام کرده که هر استان باید یکسوم بار سرمایشی خود را کاهش دهد. این اقدام از طریق اطلاعرسانی و فرهنگسازی، محدودیت مصرف در ادارات و مراکز تجاری، بهینهسازی تجهیزات سرمایشی و نصب کنتورهای هوشمند انجام خواهد شد.
در همین راستا، برنامهای برای اصلاح و جایگزینی کولرهای پنجرهای قدیمی با کولرهای پربازده تدوین شده است که میتواند تا ۵۰ درصد مصرف برق این تجهیزات را کاهش دهد.
برنامههای ویژه برای صنایع و مشترکان پرمصرف
بر اساس آمار توانیر، ۷۵ درصد مشترکان برق در چارچوب الگوی مصرف قرار دارند، درحالیکه ۲۵ درصد باقیمانده، معادل همان ۷۵ درصد برق مصرف میکنند. از این میان، ۵ درصد از مشترکان در دسته بسیار پرمصرف قرار دارند که باید از انرژی خورشیدی برای تأمین برق مازاد خود استفاده کنند.
همچنین، صنایع انرژیبر که اقدام به احداث نیروگاه اختصاصی نکردهاند، مشمول برنامههای مدیریت مصرف خواهند شد و محدودیتهایی در تأمین برق برای آنها اعمال میشود.
نظارت و برخورد با انشعابات غیرمجاز و ماینرها
یکی از چالشهای اصلی مدیریت مصرف برق، استفاده غیرمجاز از برق، بهویژه برای استخراج رمزارزها (ماینینگ) است. توانیر اعلام کرده که برنامه کشف و امحای ماینرهای غیرمجاز با جدیت دنبال میشود و پاداش گزارشدهندگان این تخلفات نیز همچنان برقرار است.
هوشمندسازی شبکه و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر
یکی از اقدامات مؤثر برای مدیریت بار شبکه، استفاده از کنتورهای هوشمند در ترانسهای عمومی توزیع است که پیشبینی میشود حداقل ۳۵۰۰ مگاوات کاهش مصرف از این طریق محقق شود.
از سوی دیگر، با توجه به ظرفیت بالای استانهای بوشهر، کرمان، یزد و سیستان و بلوچستان در توسعه نیروگاههای خورشیدی، توانیر از سرمایهگذاران بخش خصوصی دعوت کرده است تا در این زمینه مشارکت کنند.
با توجه به رشد روزافزون مصرف برق و افزایش ناترازی تولید و مصرف، اجرای ۳۶ بسته مدیریت مصرف برای عبور از اوج بار تابستان ۱۴۰۴ امری حیاتی است. در صورت اجرای این برنامهها، علاوه بر جلوگیری از خاموشیهای گسترده، زمینهای برای پایداری شبکه برق و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور فراهم خواهد شد.
انتهای پیام