موزه ارومیه، یکی از غنیترین موزههای ایران است که در سال ۱۳۴۶ با مساحت تقریبی ۷۵۰ مترمربع ساخته شده است.
در سالن باستانشناسی این موزه آثار بسیار از تپههای باستانی استان که از آغاز دوره نوسنگی تا اواخر دوره قاجار را شامل میشود به نمایش گذاشته شده است. برخی از اشیاء این موزه عبارتند از اشیاء مکشوفه از محوطه تاریخی حسنلو، آجرهای لعابدار مکشوفه از تپه ربط سردشت، گل مهرههای مکشوفه از تخت سلیمان تکاب، سنگ نوشتههای اورارتویی ساکنان قدیم حوزه دریاچه ارومیه مانند استل کله شین، سنگ نوشته مکشوفه روستای محمود آباد وسنگ نوشته ماوانا.
برای بازدید از این موزه میتوانید به خیابان خیابان شهید بهشتی ارومیه مراجعه کنید.
موزه سنگ سه گنبد
از دیگر موزههای ارومیه موزه سه گنبد است که این موزه با چشم اندازی بسیار زیبا در سال ۱۳۸۹ با مساحت تقریبی ۲۸۰۰ مترمربع افتتاح شده است.
این محوطه در خیابان راهنمایی شهر واقع شده که شامل بنای تاریخی سه گنبد (متعلق به دوره سلجوقی) و مولاژهایی از سنگهای تاریخی استان که اطراف آن را احاطه کرده است.
موزه مردم شناسی ارومیه
این موزه طی سال ۱۳۹۲ در ساختمان شهربانی سابق شهر ارومیه در ضلع شمال شرقی میدان انقلاب (ایالت) با مساحت تقریبی ۳۵۰۰ مترمربع ایجاد شده است؛ اشیاء موجود در این موزه شامل: انواع ابزار و ادوات کشاورزی و دامداری، نسخ خطی، لوازم شکار، قفل و یراق آلات لوازم طب سنتی، آلات موسیقی، وسایل زندگی روزمره مردم از قبیل اتو، سماور زغالی، آفتابه، لگن، وسایل روشنایی سنتی و نفتی و آثار فلزی با مناسبات مذهبی و اعتقادات بومی، پوشش اقوام ترک، کرد، آشوری و ارمنی استان آذربایجانغربی است که برای بازدید از این موزه نیز می توان به میدان انقلاب (اَیالت) مراجعه کرد.
موزه خوی
موزه خوی در سال ۱۳۴۸ با مساحت تقریبی ۲۵۰ مترمربع تأسیس شد؛ در این موزه آثاری متعلق به ادوار پیش از تاریخ، دوره تاریخی و اشیایی مربوط به هنرهای ملی و تزیینی به نمایش گذاشته شده است.
همچنین از دیگر آثار ارزشمند این موزه، انواع سکههای مسی، نقره ، طلاو دوره بیزانس مربوط به سلسلههای مختلف پادشاهی اشکانی و ساسانی و اوایل اسلام تا قاجاریه بوده و بخشی از مجموعه موزه به کتب خطی و اشیا مردمشناسی اختصاص داده شده است.
آدرس این موزه نیز در خوی، خیابان امام کوچه نوراله خان است.
کاخ موزه باغچه جوق ماکو
در جوار روستای باغچه جوق ماکو ساختمان مجلل و تاریخی قصر سردار ماکو از آثار با ارزش و منحصر به فرد شمال غرب کشور قرار دارد که توسط «اقبال السلطنه ماکویی» از حکام مقتدر اواخر دوره قاجاریه و یکی از سرداران مظفرالدین شاه قاجار احداث شده است.
این بنا پس از آماده سازی از سال ۱۳۶۴ش مورد بازدید عموم قرار گرفته و هم اکنون به عنوان کاخ موزه از آن بهرهبرداری میشود.
مساحت زیربنای کاخ حدوداً ۲۵۰۰ متر مربع است که در داخل مجموعه باغ قرار دارد. اغلب اشیاء این موزه، اقلام مردمشناسی (اشیاء مربوط به کاخ و زندگی اقبال السلطنه ماکویی) است.
علاقهمندان به دیدن این کاخ موزه به کیلومتر ۲ جاده ماکو، بازرگان - روستای باغچه جوق باید سفر کنند.
موزه مهاباد
پس از مرمت و تجهیز بنای تاریخی حمام میرزا رسول در سال ۱۳۸۶ این اثر تاریخی با مساحت ۵۳۷ مترمربع مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
در این موزه لباسهای محلی ساکنان منطقه، مراسم حنابندان زنان و نحوه استحمام مردان به همراه اشیاء و ابزارآلات مردمشناسی در معرض نمایش گذاشته شده است.
خیابان سیدنظام، چهارراه میدان آرد، حمام میرزا رسول محل این موزه است.
موزه میاندوآب
بنای قدیمی موزه میاندوآب واقع در خیابان امام، در سال ۱۳۴۶ شمسی تاسیس و پس از تجدید بنا در سال ۱۳۸۳ با مساحت تقریبی ۲۵۰ مترمربع توسعه و تجهیز یافت. اشیاء این موزه شامل انواع سنگهای ابسیدین، سفال، فلز، آجر، کاشی، شیشه و سکه است.
موزه نقده
موزه نقده با مساحت بالغ بر ۶۰۰ مترمربع در سال ۱۳۷۹ شمسی در شهر نقده افتتاح شده است که از جمله آثار موجود در این موزه اشیای سفالین و مفرغی، اشیایی از جنس عاج، استخوان، سنگ، اشیاء نقرهای وزیورآلات طلایی، انواع سکههای اشکانی، ساسانی و انواع مهر است.
این موزه در شهرستان نقده ،خیابان امام،خیابان پاسداران۲ ،پارک لاله واقع شده است.
موزه حسنلو
از خلال حفاریها و کاوشهای باستانشناسی آثار ارزشمند و تاریخی از محوطه باستانی حسنلو به دست آمد که با ایجاد و افتتاح موزه حسنلو در سال ۱۳۹۲ تعدادی از آنها در معرض نمایش عموم گذاشته شده است.
به گزارش ایسنا؛ برای بازدید از این موزه نیز علاقهمندان باید به جاده ارومیه-نقده، روستای حسنلو مراجعه کنند.
انتهای پیام