جوجه‌های رنگی‌ و زیبا اما خطرناک!

با نزدیک شدن به ایام نوروز، فروش جوجه‌های رنگی در معابر و خیابان‌های شهر افزایش یافته، اقدامی که غالباً کودکان را به خود جذب می‌کند ولی نگهداری این پرندگان می‌تواند سلامت شهروندان را به خطر بیندازد.

هر ساله با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال خرید سبزه و ماهی قرمز که یکی سنت‌های اصلی مردم ایران است پر رونق می‌شود. در کنار این بازار پررونق فروش جوجه‌های رنگی که بیشتر مورد علاقه کودکان است، همچنان با مخالفت‌هایی همراه است.

کارشناسان محیط‌زیست و دامپزشکی نسبت به خطرات رنگ‌ آمیزی جوجه‌ها هر ساله هشدار داده و اظهار می‌کنند: این رنگ‌ها می‌تواند برای سلامت جوجه‌ها مضر باشد و موجب مرگ زودهنگام آن‌ها شود. علاوه بر این بیماری‌های مشترک بین طیور و انسان وجود دارد که ممکن است از طریق جوجه‌های رنگی به انسان منتقل شود.

در همین راستا، هادی زارع معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان یزد در گفت‌وگو با ایسنا گفت: اغلب این جوجه‌ها، نرهای مرغ‌های تخم‌گذار هستند که نگهداری آن‌ها برای مرغداری‌ها صرفه اقتصادی ندارد. از همین رو برخی از فروشندگان غیر مجاز این جوجه‌ها را رنگ‌آمیزی کرده و در حالی برای شب عید به فروش می‌رسانند که این جوجه‌ها در شرایط غیر بهداشتی و متراکم، بدون تهویه مناسب و در محیط‌های آلوده به دود و انواع میکروب‌های بیماری‌ زا عرضه می‌شوند.

زارع با اشاره به اینکه اکثر این جوجه‌ها عمر کوتاهی دارند و برخی نیز با وجود ظاهر سالم، ناقل بیماری‌های خطرناک هستند، گفت: برای جلوگیری از شیوع بیماری‌های طیور، عرضه این جوجه‌ها در سطح شهر ممنوع اعلام شده و بازرسان دامپزشکی در صورت مشاهده، با متخلفان برخورد قانونی خواهند کرد.

وی با تاکید بر اینکه بیماری‌های مشترک بین طیور و انسان وجود دارد که ممکن است از طریق جوجه‌های رنگی به انسان منتقل شود؛ گفت: یکی از این بیماری‌ها را می‌توان آنفلوانزای پرندگان نام برد که می‌تواند از طریقه جوجه‌های رنگی و جوجه اردک‌ها به انسان منتقل شود و مشکلات عدیده ای را برای افراد جامعه به خصوص کودکان به همراه داشته باشند.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان یزد با اشاره به اینکه بیماری «سالمونلوز» که ناشی از باکتری سالمونلا است، از جمله بیماری‌های مشترک میان انسان و حیوان محسوب می‌شود، گفت: این باکتری به‌طور طبیعی در دستگاه گوارش، پوست و موی بسیاری از حیوانات اهلی و وحشی وجود دارد و از طریق جوجه‌ها به انسان منتقل می‌شود.

این مقام مسئول ادامه داد: متأسفانه کودکان که مشتریان اصلی این جوجه‌ها هستند، پس از خرید، آن‌ها را در آغوش می‌گیرند، می‌بوسند و حتی در کنار آن‌ها غذا می‌خورند. این رفتارها خطر انتقال آلودگی را افزایش می‌دهد. تماس با مدفوع، استنشاق غبار آلوده یا تماس لباس و وسایل خانه با این جوجه‌ها، می‌تواند سبب ابتلا به بیماری‌های گوارشی و عفونی شود.

زارع در پایان با بیان این که شرایط واکسیناسیون و بهداشت روی این جوجه‌ها به درستی رعایت نمی‌شود، گفت: جوجه‌های رنگی ارزش سرگرم کردن کودکان را ندارند و نگهداری آن‌ها در منزل تنها خطرات بهداشتی و بیماری‌زا به همراه دارد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ / ۰۹:۱۴
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1403122517017
  • خبرنگار : 50463