مطالعات نشان دادهاند که روزهداری میتواند به بهبود سطح قند خون، به ویژه در افرادی که دیابت نوع ۲ دارند، کمک کند. از طرفی، گفته میشود روزهداری در کاهش فشار خون و بهبود سطح کلسترول، افزایش تمرکز و بهبود عملکرد مغز نیز مؤثر است.
بسیاری از افراد معتقدند که این ماه فرصتی برای تفکر، خودسازی و تقویت روحیه است، چراکه ارتباط اجتماعی و فعالیتهای مذهبی میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.
لذا ماه مبارک رمضان با روزهداری، تأثیرات مثبت و مفیدی بر سلامت بدن و روان دارد. با این حال، رعایت اصول تغذیه سالم و مشاوره با پزشک برای افرادی که شرایط خاص پزشکی دارند، ضروری است.
در ماه رمضان چه بخوریم و چه نخوریم؟
مصرف غذاهای سالم و مغذی در وعدههای سحر و افطار بسیار مهم است. استفاده از میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای کمچرب توصیه میشود.
در اینباره متخصص طب سنتی میگوید: وعده سحری را هرگز حذف نکنید.
نرجس خواصی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در رابطه با تأثیر وعده سحری به خصوص در بدن نوجوانان در حال رشد و تبعات مصرف نکردن این وعده میافزاید: در وعده افطار اعتدال را رعایت کنید. مصرف آب ولرم یا چای کمرنگ به همراه خرما، کشمش، توت یا شیره خرما و انگور قند خون را تنظیم میکند.
وی با تأکید بر فاصله داشتن وعده شام و افطار، ادامه میدهد: وعده افطاری را سبک بخورید. بهطور کلی، میتوانید از سوپهای سبزیجات مرطوب در افطار میل کنید و نیازی به مصرف شام نیز نیست.
خواصی با بیان اینکه از فرنی، شلهزرد یا شیر برنج در صورتی که کمشیرین باشند استفاده کنید، میگوید: خوردن سبزی و میوه دو ساعت بعد از افطار هرگز فراموش نشود، البته سبزیجات نفاخی مثل پیازچه نیز مصرف نکنید. نوشیدنیهای گازدار نیز به شدت شما را دچار تشنگی و دیر هضمی میکنند. سکنجبین مورد خوبی پس از افطار است.
ورزشکاران چطور در ماه رمضان فعالیت ورزشی داشته باشند؟
اگر فردی در ماه رمضان روزه میگیرد و همزمان ورزش میکند، باید به تغذیه خود توجه ویژهای داشته باشد تا انرژی کافی برای فعالیت بدنی و حفظ سلامت بدن را داشته باشد.
در این رابطه کارشناس علوم ورزشی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایسنا میگوید: ورزش سبک تا متوسط بهتر است در ساعات قبل از افطار انجام شود تا فرد بلافاصله بعد از ورزش بتواند انرژی از دست رفته را جبران کند. ورزشهای سنگین نیز بهتر است یک الی دو ساعت بعد از افطار انجام شود، زمانی که بدن انرژی و مایعات کافی دریافت کرده است.
اکرم جعفری با اشاره به اینکه وعده سحر مهمترین وعده غذایی برای ورزشکاران است، زیرا انرژی لازم برای روزهداری و ورزش را تأمین میکند، میافزاید: کربوهیدراتهای پیچیده مانند نان سبوسدار، برنج قهوهای، جو دوسر و quinoa انرژی را به آرامی آزاد میکنند و باعث میشوند فرد در طول روز احساس سیری و انرژی بیشتری داشته باشد.
وی با بیان اینکه نوشیدن آب کافی در وعده سحر بسیار مهم است، اظهار میکند: از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار باید پرهیز کرد. پروتئینها به حفظ توده عضلانی و ریکاوری بدن کمک میکنند. منابع خوب پروتئین شامل تخممرغ، ماست یونانی، پنیر کمچرب، حبوبات و گوشتهای کمچرب هستند. همچنین چربیهای سالم مانند آووکادو، مغزها، دانهها و روغن زیتون به تأمین انرژی پایدار کمک میکنند.
به گفته کارشناسان، اگر فرد بعد از افطار ورزش میکند، باید یک وعده غذایی سبک اما مغذی بعد از ورزش مصرف کند.
در اینباره علی رفیعی، مربی بدنسازی میگوید: ترکیب پروتئین و کربوهیدرات به بازسازی ذخایر گلیکوژن و ریکاوری عضلات کمک میکند. مثلاً یک ساندویچ مرغ با نان سبوسدار یا ماست یونانی با میوه. از طرفی، نوشیدن آب و مایعات بدون قند برای جبران کمآبی بدن ضروری است.
چگونه تشنگی و یبوست در ماه رمضان را رفع کنیم؟
کارشناس گیاهان دارویی در این رابطه میگوید: خاکشیر به دلیل خاصیت خنککنندگی و مرطوبکنندگی، میتواند به کاهش تشنگی کمک کند و همچنین به بهبود یبوست کمک کند.
صالح گلناری ادامه میدهد: میتوانید خاکشیر را با آب سرد مخلوط کرده و در زمان افطار مصرف کنید. همچنین میتوانید آن را با کمی عسل و لیمو ترکیب کنید.
وی با بیان اینکه هل به هضم غذا و کاهش نفخ کمک میکند و همچنین دارای خاصیت خنککنندگی است، میافزاید: بابونه نیز به بهبود هضم و کاهش التهاب مؤثر است و میتواند به رفع نفخ و یبوست کمک کند. همچنین خاصیت خنککنندگی دارد.
انتهای پیام