محمد زمانیان در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: جایگاه و هدفی که برای موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر تعریف شده، تولید و اصلاح ارقام پر محصول گیاهان زراعی و تولید بذر هستههای اولیه است. از این نظر موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر نقش مهمی در امنیت غذایی کشور ایفا میکند.
وی افزود: امنیت غذایی به معنی تولید غذای کافی و سالم بدون آسیب به محیط زیست است. بنابراین هر کشوری باید در مورد محصولاتی که قوت غالب مردم است، خودکفا باشد.
زمانیان با بیان اینکه گندم یک محصول استراتژیک و قوت غالب مردم کشور ما است، گفت: ارقام گندمی که در نتیجه این تحقیقات تولید شده، دارای عملکرد بالایی بوده و بیش از ۱۶ میلیون تن گندم در سال جاری تولید شده است. این موضوع باعث شد که سال گذشته از لحاظ تولید گندم کشور خودکفا باشیم.
زمانیان افزود: امیدواریم با این روند علاوه بر امنیت غذایی، اقتدار غذایی هم داشته باشیم. ما معتقدیم تحقیق و پژوهش در مورد تمام محصولاتی مرتبط با سفره مردم یک وظیفه است و در این زمینه باید به نتایج موثری دست پیدا کنیم.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در ادامه با اشاره به مشکلات موجود افزود: مهمترین چالش در حوزه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر قدیمی بودن زیرساختهای بخش تحقیقاتی موسسه است که نیاز به بازسازی دارد. از طرف دیگر نیروهای انسانی هم در آستانه بازنشستگی هستند، در حالی که مجوز جذب نیروی جدید و هئیت علمی به مدت دو سال است که به موسسه داده نشده است.
زمانیان در ادامه مطرح کرد: همچنین نیاز داریم که کشاورزان با فعالیت این موسسه و عملکرد ارقام و نهالهای تولید شده آن به صورت ملموستری آشنا شوند.
وی با بیان اینکه تاکنون ۶۱ رقم جدید دانههای روغنی معرفی شده، گفت: این موسسه مسئولیت تحقیق و اصلاح ۳۵ محصول زراعی را برعهده دارد و در زمینه دانههای روغنی، با توجه به نیاز کشور به تولید روغن در کشور، نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه داریم.
زمانیان گفت: تحقیقات در مورد ارقام غلات در کشور پیشینه قدیمی دارد و قطعا در مورد این محصول پیشرفتهای بهتری داشتهایم. بعضی از تحقیقات هم جوانتر است. اما برخی از گیاهان که جدید و وارداتی هستند، در حال حاضر جایگاه خوبی دارند و نمونه آن دانه ذرت است، چون همزمان با ورود آن در سال ۵۹ تکنولوژی و ماشینآلاتش هم وارد کشور شد.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر یادآور شد: در حال حاضر از نظر تولید ذرت علوفهای خودکفا هستیم و در سال ۱۸ میلیون تن ذرت علوفهای در کشور تولید میکنیم، در حالی که نیاز کشور حدود ۱۵ میلیون تن است.
وی یادآور شد: اما متاسفانه سطح زیر کشت و تولید برخی محصولات مثل سویا که درصد روغن خوب و کیفیت بالایی دارد به دلیل محدودیت آب و رقابت در برابر سایر محصولات، کاهشی شده است. طبیعتا کشاورز با توجه به سبد درآمدی خود محصولی را کشت میکند که درآمد بیشتری دارد.
انتهای پیام