آیین‌های ماه مبارک رمضان در اورامانات/ از «پارشیو» تا «بَربانگ»

به گفته کارشناس میراث فرهنگی ناملموس استان کرمانشاه، هرساله در ماه مبارک رمضان، آیین‌های ماه مبارک رمضان در منطقه اورامانات به شکلی خاص و با مشارکت گسترده مردم برگزار می‌شود.

عزیز مصطفایی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه ماه رمضان در بین مردم منطقه اورامانات از احترام خاصی برخوردار است، اظهار کرد: مردم این منطقه هر ساله ماه رمضان را با آیین‌های خاص خود سپری می‌کنند. آیین‌هایی که تلفیقی از آیین‌های دینی و اسلامی با آیین‌های بومی و سنتی مردم منطقه است. 

وی افزود: مردم این منطقه از حدود یک هفته پیش از آمدن ماه رمضان مقدمات لازم را برای حضور در ماه میهمانی خدا فراهم می‌کنند و به نوعی همه مردم مشتاق فرا رسیدن این ماه هستند. 

رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان پاوه تصریح کرد: مهمترین آیین‌هایی که در ماه رمضان در منطقه اورامانات به شکل ویژه برگزار می‌شود، آیین‌های مربوط به سحری و افطار است که مردم این منطقه به آنها «پارشیو» و «بربانگ» می‌گویند. 

وی ادامه داد: آیین «پارشیو» آیینی است که از قدیم الایام در منطقه اورامانات خصوصا در روستاها برگزار می‌شده و آیینی برای بیدار کردن مردم در هنگام سحر بوده که هنوز هم در بسیاری از روستاهای منطقه اجرایی می‌شود. 

مصطفایی تاکید کرد: در این آیین از حدود یک ربع قبل از وقت اذان، موذن شروع به خواندن اوراد و دعاهایی از بلندگوی مسجد در وصف پیامبر اعظم(ص) می‌کند و در واقع این روضه و دعاخوانی که به آن «صلات» می‌گویند، آیینی برای بیدار کردن مردم و آماده شدن آنها برای اذان است. 

وی یادآورشد: البته در گذشته دراویش و ریش سفیدان هر روستا و منطقه به درب تک تک منازل می‌رفتند و گاهی با دف نوازی مردم را برای موقع اذان صبح بیدار می‌کردند.

 کارشناس میراث فرهنگی ناملموس استان کرمانشاه با بیان اینکه مردم اورامانات برای زمان افطار هم آیین «بربانگ» را دارند، عنوان کرد: «بربانگ» یعنی قبل از اذان، به این معنی که مردم قبل از اذان مغرب خود را در مساجد مهیای افطاری می‌کنند. 

وی ادامه داد: در ایام ماه مبارک رمضان مساجد اورامانات در هنگام افطار بسیار پرشور است و مردمی که نذری دارند، معمولا نذر خود را به مسجد می‌برند تا روزه داران افطاری خود را با نذری‌های آنها باز کنند. 

مصطفایی تاکید کرد: معمولا در این آیین روزه داران روزه‌ خود را با شیرینی‌های محلی و غذاهای سنتی این منطقه که برخی از آنها به ثبت ملی هم رسیده‌، باز می‌کنند که از جمله آنها می‌توان به بژی، کلوچه نانی، خرما و شکرلمه اشاره کرد. 

وی به ثبت جهانی آیین افطار در سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: زمانی که پرونده ثبت جهانی این آیین تدوین می‌شد، از برخی از عکس‌های آیین‌های افطاری مردم منطقه اورامانات برای این پرونده استفاده شد که نشان می‌دهد آیین‌های ماه رمضان در منطقه اورامانات با چه شور خاصی برگزار می‌شود. 

انتهای پیام 

  • شنبه/ ۱۱ اسفند ۱۴۰۳ / ۰۸:۱۹
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1403121107079
  • خبرنگار : 50184