یک کارشناس کشاورزی:

استفاده از فناوری‌های نوین به ارتقاء امنیت غذایی کمک می‌کند

یک کارشناس کشاورزی معتقد است، استفاده از فناوری‌های نوین در حوزه کشاورزی تا حدود زیادی به افزایش راندمان تولید و ارتقاء امنیت غذایی کمک می‌کند.

امیر یاوری در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه امنیت غذایی به معنی دسترسی همه مردم جامعه به غذای کافی در تمام اوقات برای داشتن یک جسم سالم جهت ادامه حیات است، گفت: امنیت غذایی دارای سه رکن اصلی  شامل وجود غذا، دسترسی به غذا و پایداری و استمرار دریافت غذا است. 

وی با اشاره به عوامل به خطر افتادن امنیت غذایی، گفت: بروز عوامل قهری و جوی مانند سیل، آتش سوزی و خشکسالی می‌تواند از عوامل تهدید کننده امنیت غذایی در هر کشوری باشد. 

رییس پیشین سازمان نظام مهندسی و منابع طبیعی کرمانشاه با بیان اینکه تغییرات اقلیمی هم می‌تواند باعث به خطر افتادن امنیت غذایی شود، افزود: افزایش دما و تغییر الگوی بارش از برف به باران باعث عدم ذخیره آب و تغذیه آبخوان‌ها و به تبع آن کاهش منابع آب زیرزمینی شده است. از سوی دیگر برداشت از این آب‌های زیرزمینی باعث عدم تجدید سفره‌های آب زیرزمینی می‌شود و این سیر قهقرایی می‌تواند موجبات بروز شدت خشکسالی گردد. همچنین گرمای بیش از حد هم باعث تبخیر آب‌های سطح زمین شده و بهره‌وری از آن را کاهش می‌دهد. 

یاوری با بیان اینکه یکی از عوامل موثر بر امنیت غذایی مدیریت صحیح منابع از طریق منابع انسانی و متخصصان داخلی هر کشور است، گفت: متاسفانه در سال‌های اخیر به دلیل سوء مدیریت در دستگاه‌های ذیربط هزینه‌های گزافی به منابع تولید کشور تحمیل شده است.

این کارشناس کشاورزی با بیان اینکه عدم برنامه‌ریزی صحیح در حوزه کشاورزی موجب از دست رفتن منابع کشور و کاهش راندمان تولید شده، گفت: راندمان پایین در تولید محصول و افزایش جمعیت باعث به خطر افتادن امنیت غذایی نیز شده است.

وی گفت: منابع آب و خاک کشور به دلیل محدودیت‌هایی مانند فرسایش خاک (سالیانه حدود یک میلیون هکتار از اراضی به بیابان تبدیل می‌شود) سیر قهقرایی داشته (از کل ۱۶۵ میلیون هکتار اراضی کشور فقط ۱۸ میلیون هکتار قابل کشت است) و به دلیل تغییر در الگوی بارش(از برف به باران) و کم بارشی‌های اخیر منابع آبی نیز تقریباً از دست رفته است.

یاوری ادامه داد: تهدیدهایی که امروزه در حوزه امنیت غذایی با آن مواجه هستیم از بین رفتن منابع آبی و نابودی بسیاری از اکوسیستم‌ها، خشک شدن تالاب‌ها و چشمه سارها، افزایش جمعیت، ورود مهاجرین، صادرات بی‌رویه محصولات کشاورزی، عدم خلق زنجیره ارزش در بین محصولات کشاورزی، عدم برخورداری از نیروی انسانی ماهر در سطوح مدیریتی و اجرای سیاست‌های غلط در حوزه کشاورزی و تامین امنیت غذایی است.

وی در خصوص اقداماتی که برای تامین امنیت غذایی کشور باید انجام شود، گفت: مهمترین راهکار بهره بردن از متخصصان داخلی جهت کنترل و مدیریت منابع است. همچنین صیانت از منابع آبی جهت تقویت منابع آب زیرزمینی و جلوگیری از وقوع روان آب‌های سطحی و سیلاب‌ها، حفاظت از خاک به عنوان بستر حیات و جلوگیری از فرسایش آن و اقدامات پیشگیرانه جهت جلوگیری از پیشروی بیابان در کشور و از دست رفتن جنگل‌ها، ایجاد محیط‌های کنترل شده کشاورزی مانند گلخانه‌ها و بهره بردن از شیوه‌های نوین آبیاری می‌تواند در تامین امنیت غذایی موثر باشد.

وی ادامه داد: کنترل میزان ضایعات کشاورزی و رعایت سایر پروتکل‌ها و استانداردهای جهانی جهت تولید محصول با راندمان بالا هم مهم است. همچنین کنترل اتباع غیرایرانی خصوصا اتباع افغانی هم بسیار اهمیت دارد، زیرا در صورتی که این موضوع کنترل نشود در آینده نزدیک با افزایش صعودی جمعیت مهاجرین مواجه خواهیم بود که به شدت امنیت غذایی کشور را به خطر خواهند انداخت.

یاوری همچنین با تاکید بر لزوم استفاده از تکنولوژی‌های نوین در بخش کشاورزی، گفت: تکنولوژی و دانش‌های نوین می‌تواند نجاتبخش حوزه امنیت غذایی باشد. امروزه با روش‌ها و شیوه‌های نوین کشت محصولات کشاورزی و غذایی در محیط‌های کنترل شده می‌توان موجب افزایش تولید و کاهش مصرف آب به میزان بیش از ۶۰ درصد شد.

این کارشناس کشاورزی گفت: متاسفانه به دلیل عدم استفاده از تکنولوژی‌های نوین روز دنیا و عدم بهره‌برداری از متخصصین داخلی در سطوح مدیریتی کشاورزی، در ابتدایی‌ترین و سنتی‌ترین روش به سر می‌بریم و برای تولید مواد غذایی هزینه‌ و نهاده‌های زیادی صرف می‌شود. به عنوان مثال برای تولید هر کیلوگرم سبزی و صیفی در کشور ۴۰۰ تا ۶۰۰ لیتر آب مصرف می‌شود. در واقع راندمان تولید در کشورمان بسیار پایین است که باید برای آن چاره اندیشی کرد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۸ اسفند ۱۴۰۳ / ۰۹:۵۷
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1403120805295
  • خبرنگار :