تامین امنیت غذایی از مزرعه تا سفره، در گرو استفاده از تاکتیک‌ها و تکنولوژی‌ها

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: تضمین کیفیت و سلامت مواد غذایی در زنجیره تأمین، از مزرعه تا سفره، نیازمند رعایت دقیق استانداردها، اعمال کنترل‌های بهداشتی و کیفیتی در تمام مراحل تولید و توزیع و همکاری موثر بین تمامی ذینفعان است.

سعدی نقشبندی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: امنیت غذایی عبارت است از دسترسی همه افراد جامعه به غذای کافی، سالم و مغذی در تمام اوقات که این امر از اهمیت حیاتی برای تامین سلامت افراد جامعه برخوردار است.

وی عنوان کرد: از طرف دیگر تامین نیازهای غذایی هر کشوری با امنیت ملی آن ارتباط تنگانگ دارد و در صورتیکه به هر نحو محدود شود، به امنیت کشور خدشه وارد می‌نماید؛ بر همین اساس است که سلامت و امنیت دو موهبت بزرگ الهی هستند. 

عوامل تهدید کننده امنیت غذایی؛ از تغییرات آب و هوایی تا جنگ و درگیری

نقشبندی افزود: تغییرات آب و هوا، خشکسالی، افزایش جمعیت، کاهش منابع طبیعی، جنگ و درگیری، نوسانات قیمت جهانی غذا، بیماری‌های گیاهی و دامی، عدم حفظ کاربری اراضی کشاورزی؛ استفاده نادرست از منابع پایه آب و خاک و سیاست‌های نادرست اقتصادی می‌توانند امنیت غذایی را تهدید کنند.

وی اضافه کرد: برای تأمین امنیت غذایی در سطح کشور، اقداماتی نظیر افزایش بهره‌وری در واحد سطح و بهبود شاخص‌های اقتصادی تولید؛ افزایش ارزش افزوده فرآوری محصولات کشاورزی؛ استفاده از فناوری‌های نوین در مدیریت بهینه منابع آب و خاک و بهره‌مندی از اطلاعات پایه و مکان محور توام با اطلاعات توصیفی مربوطه، تنوع بخشی به منابع غذایی، کاهش ضایعات غذا و محصولات تولیدی در بخش کشاورزی ضروری است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان ادامه داد: همچنین بهره گیری از گونه‌ها و ارقام پر تولید و مقاوم به کم آبی و آفات و بیماری‌ها؛ شناسایی، هویت بخشیدن و حمایت از شرکت‌های دارای ساختار تولید زنجیره های تولید در راستای ساماندهی و بهبود مستمر محیط کسب و کار؛ ارتقاء مسایل بهداشتی و کاهش ریسک سرمایه گذاری، افزایش کیفیت و استانداردسازی محصولات تولیدی؛ توجه جدی به اسناد آمایش سرزمین و بهره‌مندی از ظرفیت‌ها، توانمندی‌ها و مزیت‌های منطقه‌ای، تقویت نظام توزیع؛ تغییر کاربری اراضی کشاورزی به مفهوم وابستگی به واردات و تهدید امنیت غذایی است و روند سریع آن، تحقق اهداف تعیین شده برای برنامه‌های توسعه ای، اسناد فرا دست و سیاست های کلی ابلاغی را دشوار می کند، لذا عزم ملی برای حفظ کاربری اراضی کشاورزی کشور یک ضرورت اساسی است.

نقشبندی عنوان کرد: همچنین، آموزش و اطلاع‌رسانی در مورد تغذیه صحیح و ترویج مصرف غذاهای سالم و متنوع می‌تواند موثر باشد.

تغییرات اقلیمی مولفه‌ای مهم در افزایش یا کاهش امنیت غذایی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان خاطرنشان کرد: تغییرات اقلیمی با تأثیر بر دما، بارش و رویدادهای آب و هوایی شدید، می‌تواند تولید و دسترسی به غذا را مختل کرده و منجر به ناامنی غذایی شود، این تغییرات می‌توانند باعث کاهش عملکرد محصولات کشاورزی، افزایش آفات و بیماری‌ها، و خسارت به زیرساخت‌های کشاورزی شوند. در نتیجه، قیمت نهایی تولید مواد غذایی افزایش یافته و دسترسی به آن برای اقشار آسیب‌پذیر جامعه دشوارتر می‌شود.

سعدی نقشبندی سرمایه‌گذاری در تحقیقات و توسعه کشاورزی برای افزایش بهره‌وری و تولید پایدار محصولات غذایی، مدیریت منابع آب و بهینه‌سازی مصرف آب در بخش کشاورزی با استفاده از فناوری‌های نوین را از جمله سیاست‌های مقابله با کمبود منابع غذایی در آینده دانست و گفت : همچنین تنوع بخشیدن به تولیدات کشاورزی، کاهش ضایعات در تولید محصولات کشاورزی و بهره گیری از آنها در تولید خوراک دام و طیور، تلاش برای عدم وابستگی به محصولات خاص برای افزایش امنیت غذایی، اخذ نظر تشکل‌ها، بهره برداران، انجمن‌های تولید کنندگان در تدوین دستورالعمل‌ها و مقررات و ضوابط اجرایی قبل از ابلاغ توسط متولیان امر از جمله مواردی است که برای مقابله با کمبود منابع غذایی در آینده باید در نظر گرفته شود.  

تضمین سلامت مواد از مزرعه تا سفره نیازمند رعایت استانداردها است

نقشبندی بیان کرد: تضمین کیفیت و سلامت مواد غذایی در زنجیره تأمین، از مزرعه تا سفره، نیازمند رعایت دقیق استانداردها، اعمال کنترل‌های بهداشتی و کیفیتی در تمام مراحل تولید و توزیع و همکاری موثر بین تمامی ذینفعان است.

این مقام مسئول افزود: از جمله راهکارهای کلیدی برای کیفیت و تامین سلامت مواد غذایی می‌توان به مواردی از جمله تدوین و اجرای استانداردهای سختگیرانه در زمینه تولید، فرآوری، بسته‌بندی، حمل‌ونقل و نگهداری مواد غذایی؛ بازرسی و آزمون‌های منظم در طول زنجیره تأمین برای شناسایی و رفع هرگونه نقص یا آلودگی احتمالی؛ ایجاد سیستم‌های ردیابی دقیق برای پیگیری مواد غذایی از مبدأ تا مقصد از طریق اتاق اصناف کشاورزی و دستگاه‌های متولی بهداشت و سلامت در جامعه اشاره کرد.

تکنولوژی‌های نوین نقش مهمی در تامین امنیت غذایی دارند

نقشبندی اظهار کرد: تکنولوژی‌های نوین با ارائه راهکارهای هوشمندانه و دقیق، نقش بسزایی در بهبود امنیت غذایی ایفا می‌کنند، به عنوان مثال، سیستم‌های کشاورزی دقیق با استفاده از داده‌های ماهواره‌ای و حسگرها، به کشاورزان کمک می‌کنند تا میزان بهینه آب، کود و سموم را برای هر محصول تعیین کنند و سیاست گذاری تولید بر مبنای الگوی کشت را تسهیل نماید. این امر منجر به افزایش بهره‌وری، کاهش هدر رفت منابع و کاهش اثرات زیست‌محیطی می‌شود.

وی اضافه کرد: علاوه بر این، فناوری‌های نوین در زمینه تولید و فرآوری غذا نیز تحول ایجاد کرده‌اند که روش‌های نوین بسته‌بندی و نگهداری مواد غذایی، از فساد و هدررفت محصولات جلوگیری کرده و امکان دسترسی به غذاهای سالم و مغذی را در مناطق دورافتاده و محروم فراهم می‌کنند. 

نقشبندی افزود: همچنین، توسعه پلتفرم‌های آنلاین، امکان خرید و فروش مستقیم محصولات کشاورزی را فراهم کرده و به کاهش واسطه‌ها و افزایش سود کشاورزان کمک می‌کند.

فقر و نابرابری اقتصادی مانعی بر سر راه تامین امنیت غذایی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان گفت: از مهمترین موانع تامین امنیت غذایی در کشورهای در حال توسعه؛ می‌توان به مواردی همچون فقر و نابرابری، 
تغییرات آب و هوایی، جنگ و درگیری، مدیریت ضعیف منابع، کمبود سرمایه‌گذاری، وابستگی به واردات اشاره کرد، زیرا فقر و نابرابری اقتصادی، دسترسی بسیاری از مردم به غذا را محدود می‌کند و تغییرات آب و هوایی خشکسالی، سیل و سایر رویدادهای مرتبط با تغییرات آب و هوایی، تولید محصولات کشاورزی را کاهش می‌دهد.

وی ادامه داد: همچنین جنگ و درگیری، زیرساخت‌های کشاورزی را تخریب و زنجیره تامین غذا را مختل می‌کند و مدیریت ضعیف منابع طبیعی مانند آب و خاک، افزایش فرسایش خاک و ... بهره‌وری کشاورزی را کاهش می‌دهد و کمبود سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی، توسعه و بهبود فناوری‌های کشاورزی را محدود می‌کند.

نقشبندی در پایان یادآور شد: جدای از این‌ها نیز وابستگی به واردات غذا، کشورها را در برابر نوسانات قیمت‌های جهانی آسیب‌پذیر می‌کند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۷ اسفند ۱۴۰۳ / ۱۰:۱۷
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1403120704571
  • خبرنگار : 50294