یک متخصص جرایم رایانه‌ای مطرح کرد

‌لزوم انجام فرهنگ‌سازی برای مقابله با تهدیدات سایبری

یک متخصص جرایم رایانه‌ای معتقد است برای مقابله با تهدیدات سایبری، بهره‌گیری از تجربیات کشورهای دیگر و پیشرفته می‌تواند کمک کننده باشد؛ بنابراین لازم است سازمان‌های مربوطه مانند آموزش و پرورش و شورای عالی فضای مجازی، فرهنگ‌سازی‌های لازم را در این راستا انجام دهند.

علیرضا طباطبایی- وکیل پایه یک دادگستری و متخصص جرایم رایانه‌ای- در گفت‌وگو با ایسنا، درباره بیشترین تهدیدهای سایبری موجود اظهار کرد: درباره اینکه چه نوع تهدیداتی بیشتر در شبکه‌های اجتماعی مشاهده می‌شود، باید گفت کلاهبرداری، انتشار تصاویر خصوصی و دیگری جریان‌سازی‌هایی است که استحاله فرهنگی ایجاد می‌کنند که  اکنون بیشتر در حوزه فضای مجازی دیده می‌شوند.  

وی افزود: با توجه به مواردی که گفته شد، کودکان، نوجوانان و افراد مسن بیشترین افرادی هستند که در این فضا در معرض حملات و تهدیدات سایبری قرار می‌گیرند.  طی‌سال‌های گذشته اقداماتی در این باره انجام شده اما کافی نبوده و دلیل آن این است که فضای‌ مجازی حوزه نوینی است و به سواد کامل در این حوزه نیاز دارد اما متأسفانه سواد یا فرهنگ استفاده از این ابزارها در کشور ما وجود ندارد و اتفاق هم نیفتاده است.

این وکیل پایه یک دادگستری معتقد است اگرچه دستگاه‌های مربوطه مانند پلیس و قوه قضائیه هشدارهایی می‌دهند اما مسلما کافی نیست.

 حکمرانی فضایی اگر برای جلوگیری، مسدودسازی یا فیلتر انجام شود نمی‌تواند موثر باشد اما اگر تعاملات بین المللی را بیشتر کند و باعث شود مدیران شبکه‌های اجتماعی پاسخگو شوند، قطعا کمک کننده خواهد بود.طباطبایی در ادامه صحبت‌هایش درباره مهم‌ترین نقاط ضعف شبکه‌های اجتماعی توضیح داد: مهم‌ترین مشکل ناشناس بودن است، درواقع افرادی که در این فضا فعالیت می‌کنند و اقدامات مجرمانه انجام می‌دهند، مهمترین چالش درباره آنها برای شناسایی و دستگیری‌شان ناشناس بودن آنها است که به راحتی انجام نمی‌شود و همین موضوع باعث می‌شود پلیس عملا نتواند در بسیاری از مواقع اقدامات لازم را انجام دهد.      

امکان رصد فضای مجازی از طریق همکاری‌های بین المللی

این متخصص جرایم رایانه‌ای با بیان اینکه تنها راه یا ابزار رصد فضای مجازی همکاری‌های بین‌المللی است که به دلیل تحریم در این باره با مشکل روبه‌رو هستیم، تصریح کرد: با افزایش همکاری‌های بین المللی و  ارتباط با مدیران پلتفرم‌ها، امکان شناسایی مجرمان فراهم می‌شود اما با توجه به شرایطی که برای ما پیش آمده و پاسخگو نبودن مدیران این پلتفرم‌ها به پلیس و دستگاه قضایی ایران، عملا شناسایی مجرم را با مشکل رو به رو می‌کند. بنابراین پیشنهاد من بهره‌گیری از تجربیات کشورهای دیگر و پیشرفته در این رابطه است چراکه آموزش برای آنها از مدارس و حتی مهدکودک‌ها آغاز می‌شود. همچنین سامانه‌های برخطی وجود دارد که سریعا گزارش را دریافت و به کشورهای دیگر واکنش نشان می‌دهد که چطور یک موضوع را پیگیری کنند.  

وی تأکید کرد: اما واقعیت این است که ما در این زمینه ضعف داریم و سامانه‌هایی را به این شکل در اختیار نداریم که بخواهیم اقدامات عملیاتی انجام دهیم. بنابراین به عقیده شخصی تنها راه این است سازمان‌های مربوطه مانند آموزش و پرورش و شورای عالی فضای مجازی فرهنگ‌سازی‌های لازم را انجام دهند.  همچنین حکمرانی فضایی که این روزها بسیار درباره آن صحبت می‌شود اگر برای جلوگیری، مسدودسازی یا فیلتر انجام شود نمی‌تواند موثر باشد اما اگر شامل اقداماتی باشد که تعاملات بین المللی را بیشتر کند و باعث شود مدیران شبکه‌های اجتماعی پاسخگو شوند قطعا کمک کننده خواهد بود.    

طباطبایی در پایان با اشاره به همکاری دولت، شرکت‌ها و کاربران در زمینه حملات و دفاع سایبری اظهار کرد: همکاری‌های خوبی در این زمینه درحال انجام است و سازمان‌هایی مانند افتا در حوزه به صورت خوبی فعالیت می‌کنند و در حوزه بخش خصوصی هم پلیس فتا با هشداردهی، رصد و بررسی حملاتی که ممکن است انجام شود، اطلاع‌رسانی‌ها لازم را انجام می‌دهد اما اینکه شرکت‌ها در این زمینه چقدر توانایی انجام هزینه برای تأمین امنیت را دارند مهم است.       

 انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۵ اسفند ۱۴۰۳ / ۱۲:۰۵
  • دسته‌بندی: ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • کد خبر: 1403120503095
  • خبرنگار : 71667