مهدی فیضی در گفتوگو با ایسنا در خصوص خرید و فروش طلا در پلتفرمهای مجازی اظهارکرد: ورود سرمایه به بازار طلا در کوتاهمدت میتواند به کاهش حجم نقدینگی و کاهش اثرات تورمی منجر شود، اما این یک راهکار استاندارد، علمی و پایدار برای کنترل تورم نیست زیرا منابع اقتصادی کشور باید در مسیر تولید، اشتغال و ایجاد ارزش افزوده قرار بگیرند که سرمایهگذاری در بازار طلا عملاً از این هدف فاصله دارد. شاید در کوتاه مدت سرمایهگذاری در بازار طلا به عنوان راهکار مناسب تلقی شود اما در میانمدت نمیتواند نقش مؤثری در مهار تورم ایفا کند.
وی با اشاره به ضعف نظارت بر پلتفرمهای آنلاین خریدوفروش طلا گفت: متأسفانه در حال حاضر سازوکارهای نظارتی مشخص و شفافی برای این حوزه وجود ندارد. تا زمانی که بررسیهای دقیق صورت نگیرد، مشخص نیست که این پلتفرمها تا چه میزان پشتوانه فیزیکی برای طلای عرضهشده دارند. عدم نظارت کافی میتواند باعث ایجاد تقاضای کاذب، میزان موجودی طلای کاذب و دروغین، افزایش قیمتهای غیرواقعی(حبابی) و حتی بروز تخلفات و کلاهبرداریهای مشابه تجربههای تلخ گذشته شود.
کلاهبرداری در کمین سرمایهگذاران طلای مجازی
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد بر ضرورت ورود جدی نهادهای حاکمیتی به این حوزه تأکید کرد و گفت: اگر طلای مجازی خریداریشده پشتوانه فیزیکی نداشته باشد، عملاً نوعی کلاهبرداری رخ داده است که میتواند به زیان بسیاری از مردم بهویژه طبقات متوسط و پایین جامعه منجر شود. این اقشار معمولاً خردهپساندازهای خود را برای حفظ ارزش داراییهایشان وارد چنین بازارهایی میکنند، اما در نهایت ممکن است نهتنها سودی کسب نکنند، بلکه اصل سرمایهشان را نیز از دست بدهند. به همین دلیل، دولت و نهادهای نظارتی باید با جدیت از چنین روندهایی جلوگیری کنند.
این اقتصاددان با اشاره به ماهیت بازار طلا گفت: بازارهایی مانند طلا ذاتاً(جمع صفر) هستند، به این معنا که سود یک فرد در آن، معادل زیان فرد دیگری است و بازار طلا در وضعیت فعلی کشور چنین نقشی ایفا نمیکند. بنابراین، نهادهای دولتی نباید به تشویق سرمایهگذاری در این بازار دامن زده و همچنین اگر به دنبال کنترل تورم هستند باید از مسیرهای تجربه و توصیه شده حرکت کرده و قطعاً بدون دفاع علمی و پشتوانه تولیدی، کمکی به بهبود رفاه عمومی نخواهد کرد.
وی مداخله بانک مرکزی در بازار طلا و سکه را نامأنوس و غیرمتعارف دانست و تصریح کرد: بانکهای مرکزی در دنیا مأموریت اصلی خود را حفظ ارزش پول ملی و نه حفظ ارزش طلا، میدانند. اینکه بانک مرکزی ایران در این حد گسترده در بازار طلا و سکه مداخله میکند و حتی اقدام به ضرب سکه مینماید، تجربهای خاص و متفاوت از رویههای معمول جهانی است که متأسفانه در سالهای اخیر شدت بیشتری نیز پیدا کرده است.
کنترل تورم با سرمایهگذاری در طلا؛ راهکاری غیرعلمی و پرریسک
فیضی در پایان تأکید کرد: اگر هدف سیاستگذاران، کنترل تورم است، باید از مسیرهای علمی، تجربهشده و قابل دفاع حرکت کنند و از اتخاذ راهکارهای کوتاهمدت و غیرکارآمد که ممکن است در آینده آسیبهای بیشتری به اقتصاد کشور وارد کند، پرهیز کنند.
انتهای پیام