به گزارش ایسنا، بر اساس گزارشی که در روز جمعه توسط ایندین اکسپرس منتشر شد، ۲۱ میلیون دلار از پول مالیاتدهندگان آمریکایی که برای «گردهمایی رأیدهندگان در هند» در نظر گرفته شده بود و اخیراً توسط وزارت کارآمدی دولت آمریکا (DOGE) تحت هدایت ایلان ماسک لغو شد، در واقع به بنگلادش اختصاص یافته بود.
این رسانه ادعا کرد که به سوابق بودجه دسترسی پیدا کرده و دریافته است که این تخصیص توسط سازمان موسوم به «یو. اس اِید» (USAID) در سال ۲۰۲۲ انجام شد و تاکنون ۱۳.۴ میلیون دلار برای مشارکت سیاسی و مدنی در بین دانشجویان قبل از انتخابات ژانویه ۲۰۲۴ در بنگلادش پرداخت شده است. «شیخ حسینه» نخست وزیر بنگلادش در ماه اوت در پی اعتراضات گسترده دانشجویان که منجر به کشته شدن صدها نفر شد، مجبور به استعفا شد.
وزارت کارآمدی دولت آمریکا در اوایل این ماه، فهرستی از مواردی را منتشر کرد که بهعنوان بخشی از ابتکار عمل خود برای کاهش هزینهها حذف شدهاند. این، شامل پولی بود که به کنسرسیوم مستقر در ایالات متحده برای تقویت انتخابات و فرآیندهای سیاسی (CEPPS) داده شد. این فهرست شامل یک برنامه ۲۱ میلیون دلاری با هدف افزایش مشارکت رایدهندگان در هند، ۲۹ میلیون دلار کمک برای تقویت چشمانداز سیاسی در بنگلادش و ۲۰ میلیون دلار برای فدرالیسم مالی در نپال و سایر برنامهها بود. اسامی افراد ذینفع و همچنین کل مبلغی که برای این طرحها هزینه شده، فاش نشده است.
حزب بهاراتیا جاناتا (BJP) به رهبری «نارندرا مودی» نخست وزیر هند در واکنش تاکید کرد که این بودجه دلیلی بر دخالت خارجی در روند انتخابات هند است.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور ایالات متحده بعداً در چندین سخنرانی بهطور آشکار به تأمین بودجه برای «شرکت رأیدهندگان» در هند اشاره کرد و گفت که «چرا باید ۲۱ میلیون دلار برای مشارکت رایدهندگان در هند هزینه کنیم؟ ۲۱ میلیون دلار! من حدس میزنم که آنها در تلاش بودند تا شخص دیگری را انتخاب کنند.» سپس، او این ادعا را در جلسه انجمن فرمانداران جمهوریخواه (RGA) تکرار کرد و مدعی شد که این بودجه عملاً برای «بازپرداخت» به کسانی بوده که پول به آنها تخصیص داده شده است.
طبق گزارش ایندین اکسپرس، کنسرسیوم مستقر در ایالات متحده برای تقویت انتخابات و فرآیندهای سیاسی قرار بود در مجموع ۴۸۶ میلیون دلار از یو. اس اید دریافت کند و بهطور اختصاصی شامل ۲۲ میلیون دلار برای «فرایند سیاسی فراگیر و مشارکتی» در مولداوی و ۲۱ میلیون دلار برای «گردهمایی رایدهندگان» میشد که ابتدا برای هند در نظر گرفته شده بود اما در واقع به بنگلادش اختصاص یافت.
به نوشته رسانه هندی، کمک مالی ۲۱ میلیون دلاری بین ژوئیه ۲۰۲۲ و اکتبر ۲۰۲۴ به شش کمک مالی فرعی تقسیم شد که هر کدام ۲ کمک هزینه فرعی به سه سازمان عضو CEPPS اختصاص یافت: بنیاد بینالمللی سیستمهای انتخاباتی (IFES)، موسسه بینالمللی جمهوریخواه (IRI) و موسسه ملی دموکراتیک (NDI).
پروندههای کشفشده نشان میدهد که موسسه بینالمللی جمهوریخواه میلیونها دلار را برای سرنگونی حسینه، آموزش مخفیانه احزاب مخالف و ایجاد شبکهای متمرکز بر تغییر رژیم، عمدتاً در میان جوانان شهری در بنگلادش هزینه کرده است.
وبسایت «گرِی زون» (GreyZone) در سپتامبر سال گذشته گزارش داد که اسناد فاش شده و بررسی شده توسط این رسانه نشان میدهد که یو. اس اید در فعالیتهایی با هدف بیثبات کردن شرایط سیاسی بنگلادش شرکت داشته است. گری زون گفت که اسناد تحت عنوان «محرمانه و/یا خاص» علامتگذاری شده بودند و موسسه بینالمللی جمهوریخواه، یکی از شرکتهای تابعه حزب جمهوریخواه، صراحتاً وظیفه این عملیات را بر عهده داشت.
در اوایل ماه جاری نیز «مایک بنز» یکی از مقامات سابق وزارت امور خارجه آمریکا در مصاحبهای خاطرنشان کرد که یو. اس اید بودجه تغییر رژیم در سال گذشته در بنگلادش را به دلیل مخالفت حسینه با پایگاه نظامی ایالات متحده در منطقه تامین کرده است.
شیخ حسینه خود شخصا واشنگتن را به تلاش برای برکناری او از قدرت متهم کرد، زیرا اجازه نداده بود که پایگاه نظامی آمریکا در بنگلادش ایجاد شود. وزارت امور خارجه ایالات متحده در آن زمان این اتهامات را رد کرد و «ودانت پاتل» سخنگوی این وزارتخانه، آنها را مضحک خواند و اظهار داشت که هرگونه دلالتی مبنی بر دخالت واشنگتن در استعفای حسینه کاملا نادرست است.
انتهای پیام