به گزارش ایسنا، مجسمه «تقدیس» (مادر) که جزو آثار شاخص مکتب سقاخانه است، سه بار در اصفهان مورد سرقت واقع شده است. تناولی این مجسمه را سال ۱۳۵۷ و به یاد مادر مرحومش ساخت.
این اثر حجمی سال ۱۳۸۰ توسط شهرداری اصفهان خریداری شده و شهردار وقت نیز چند نقطه از شهر اصفهان را جهت نصب آن پیشنهاد کردند که پرویز تناولی روبهروی شهرداری را انتخاب کرد و در نهایت مجسمه در همان محل نصب شد.
اولین بار سال ۱۳۸۹ سرو میانی مجسمه به سرقت رفت که خوشبختانه با توجه به وزن سنگین آن، سارق پس از کندن، موفق به جابهجایی نشد و آن را رها کرد. سرو میانی تقدیس سال ۱۳۹۸ برای دومین بار به سرقت رفت که با بررسی فیلم دوربینهای سطح شهر، خودروی سارق شناسایی و با پیگیری نیروی انتظامی و حراست شهرداری اصفهان قطعه مسروقه پیدا شد اما با توجه به صدمات وارده به آن، نیازمند مرمت اساسی بود.
پیرو این موضوع، تناولی نامهای به شهردار وقت اصفهان نگاشت و مسیح احمدی را به عنوان نماینده خود جهت پیگیری امور مربوط به مرمت اثر معرفی کرد. نهایتاً پس از طی تشریفات اداری که تا سال ۱۳۹۹ طول کشید، پروژه مرمت آغاز شد و با توجه به شرایط نامساعد جوی و سرمای هوا به مدت یک ماه زمان بُرد؛ خصوصاً که مراحل کار میبایست تحت نظر استاد انجام میشد.
در بهمن ۱۳۹۹ پس از اتمام مرمت اثر و باز کردن کاورهای اطراف آن و در حالی که نامهنگاری از سوی نماینده تناولی برای خرید ردیاب و نصب آن در حال انجام بود، در یازدهمین روز پس از مرمت، سرو میانی آن برای سومین بار به سرقت رفت! پروسه تحقیقات قضایی، یک سال طول کشید و پس از آن تا به امروز، خانواده این هنرمند و نماینده او پیوسته پیگیر مرمت مجدد این اثر بودهاند.
اینک خبر میرسد که زیباسازی شهرداری اصفهان آمادگی خود را برای مرمت این اثر نفیس اعلام کرده است.
پیمان کریمی، رییس اداره مجسمه و نمادهای سازمان زیباسازی شهرداری اصفهان در این زمینه گفت: «ما از همان ابتدای نامهنگاری استاد تناولی و معرفی آقای مسیح احمدی به عنوان نماینده ایشان در این مورد، موافقت خودمان را برای انجام کار مرمت این اثر اعلام کرده بودیم. سال گذشته به محض این که پیش نویس قرارداد مرمت اثر آماده شد، در مکاتبه با نماینده استاد تناولی از ایشان درخواست کردیم که ضمانت نامه بانکی را به ما ارائه دهند تا کار شروع شود. لذا منتظر ارائه ضمانتنامه از سوی ایشان برای آغاز پروژه مرمت بخش میانی تقدیس هستیم.»
کریمی با بیان این که اعتبار موجود است و زیباسازی اصفهان برای اجرای پروژه مرمت این اثر آمادگی کامل دارد، افزود: «قاعدتاً انجام این قبیل پروژهها مستلزم طی شدن یک روال قانونی است و انتظار ما این است که مراحل قانونی و اداری به طور کامل طی شود؛ لذا به محض ارائه ضمانت نامه بانکی، مرمت این اثر انجام خواهد شد.»
اما مسیح احمدی، مجسمهساز ضمن استقبال از سخنان کریمی اعلام کرد:
«با توجه به اینکه در سالهای گذشته و در پی سرقتهای متعدد، تمامی مراحل اداری مربوط به مجسمه تقدیس بین موزه تناولی و سازمان زیباسازی اصفهان انجام شده است و همچنین با در نظر گرفتن اینکه نامه موزه تناولی به سازمان زیباسازی در مردادماه ۱۴۰۲ ارسال شده بود، روند اداری این موضوع حدود شش ماه به طول انجامیده است. با وجود پیگیریهای مکرر اما بینتیجه از سوی ما، در اسفندماه ۱۴۰۲ جلسهای حضوری با آقای مهدی بقایی، معاون خدمات شهری اصفهان، برگزار شد. در این جلسه، آقای بقایی ضمن تأیید موضوع، دستور تسریع در روند اداری را صادر کردند و آن را به کارشناسان سازمان زیباسازی ابلاغ کردند. با این حال، تاکنون هیچگونه مکاتبه یا نامهای از سوی سازمان زیباسازی مبنی بر اجرای پروژه مرمت مجسمه تقدیس به موزه تناولی یا به من ارسال نشده است.
با این وجود، ما آمادگی کامل خود را برای عقد قرارداد مرمت این اثر با سازمان زیباسازی اعلام میکنیم. بهمحض امضای قرارداد، مرمت بخش آسیبدیده مجسمه، ظرف ۶۰ روز کاری انجام شده و پروژه تحویل داده خواهد شد.»
احمدی همچنین درباره اینکه چه تمهیداتی اندیشیده شده تا این اثر پس از مرمت برای بارچهارم به سرقت نرود، افزود:«من معتقدم در بحث محافظت از مجسمههای شهری و کاهش سرقت مجسمهها ما در درجه اول باید ارزش معنوی و مفهومی این آثار را به مردم عزیز خاطرنشان کنیم و سپس از طریق تدابیر محافظتی نظیر نصب دوربینهای تخصصی، دزدگیر و ردیاب به کاهش آمار سرقت مجسمههای شهری کمک کنیم. در عین حال به کارگیری محافظان شهری و نیروهای مردمی برای نظارت بیشتر بر مجسمهها نیز می تواند در جلوگیری از سرقت مجسمهها موثر باشد.»
انتهای پیام