به گزارش ایسنا رهبر معظم انقلاب در بخشی از سخنان خود در این دیدار فرمودند: «جوانهای ما خودشان را با مفاهیم انقلاب، با بیانات امام، با آنچه در طول این سالهای متمادی از انقلاب و از خصوصیّات انقلاب گفته شده آشنا کنند، مأنوس کنند. انقلاب ما به معنای حقیقی کلمه مبارزهی نور با ظلمت بود، مبارزهی حق با باطل بود. انقلاب درصدد اعتلای ایران، اعتلای ملّت ایران و عظمت آیندهی ایران و نشان دادن هویّت ملّت ایران بوده؛ امروز هم همان است. بحمدالله تا امروز موفّق شدهایم، تا امروز در این راه توانستهایم پیش برویم. بله، به اهدافی که انقلاب برای ما ترسیم کرده، به طور کامل دست پیدا نکردهایم. ما امروز در زمینهی عدالت عقبیم، در زمینهی شکافهای اجتماعی عقبیم، در بعضی از مسائل گوناگون اصولی عقبیم که باید بیشتر تلاش کنیم، پیش برویم، لکن انقلاب توانسته است خود را به عنوان یک هویّت مستقل، به عنوان یک پایگاه عظیم و امیدبخش برای ملّتهای منطقه بلکه حتّی برخی از ملّتهای فرامنطقه حفظ کند، نگه دارد. عصبانیّت مستکبرین عالم و مستعمرین عالم و عناصر پلیدی که زیر نامهای خوب دارند جنایت میکنند، از جمهوری اسلامی به خاطر همین است که جمهوری اسلامی توانسته بماند، توانسته بِایستد، توانسته مشت محکم خود را به اینها نشان بدهد.»
نقش جوانان در افزایش عدالت و رفع شکافهای اجتماعی
دولتمردان راه را برای جوانان باز کنند
در همین راستا اردشیر گراوند جامعهشناس در گفتوگو با ایسنا به تحلیل چالشهای موجود در زمینه ایجاد عدالت و رفع شکافهای اجتماعی به عنوان یکی از اهداف انقلاب اسلامی پرداخت و گفت: باتوجه به اینکه جوانان در افزایش عدالت اجتماعی و رفع شکاف نقش اساسی دارند، در این زمینه دولتمردان میتوانند برای افزایش فعالیت جوانان در زمینههای صنعتی و دولتی با رفع قواعد دست و پاگیر، بسترسازی کرده و راه را برای جوانان هموار کنند.
وی با بیان اینکه به طور کلی دو نوع عدالت شامل عدالت سرزمینی و عدالت قشری وجود دارد، اظهار کرد: عدالت سرزمینی به میزان عدالت در استانها و شهرستانهای مختلف و عدالت قشری به میزان وجود عدالت در اقشار مختلف اشاره دارد.
دستیابی ایران به عدالت سرزمینی
خلاءهای توزیع عدالت قشری در ایران و تبعات آن
وی با اشاره به وضعیت عدالت سرزمینی گفت: عدالت سرزمینی به دو زیرشاخه توزیع زیرساختهای اصلی تقسیمبندی میشود؛ در این زمینه باید گفت که ایران در زمینه توزیع زیرساختهای اصلی به عدالت نسبی رسیده چراکه تلاشهای گستردهای برای دسترسی به آب، برق و گاز، زیرساختهای بهداشتی، آموزشی و... صورت گرفته است؛ افزایش سطح تحصیلکردگان و وضعیت بهداشت گواه همین امر است. اما هیچگاه نتوانستهایم از این زیرساختها در راستای رفع عدالت قشری استفاده کنیم.
این جامعهشناس خاطرنشان کرد: به عبارتی با وجود زیرساختهای لازم، نتوانستهایم در اعمال توسعه اشتغال در مناطق دوردست موفق عمل کنیم، چراکه هنوز همه اقشار مختلف نتوانستهاند از درآمد یا داراییهای مکفی برای گذران زندگی برخوردار باشند؛ محرومیت اقشار مختلف در استانهای دوردست، بالا بودن نرخ بیکاری، افزایش هزینه درآمد زندگی و مهاجرت خانوارها به تهران و مراکز استانها و به دنبال آن ایجاد ترافیک و حاشیهنشینی خود گواه همین امر است. به دنبال عدم وجود عدالت در میان اقشار مختلف طبیعتا آسیبهایی همچون اعتیاد، طلاق و خشونت نیز افزایش مییابد.
دولتمردان ترمز ارائه خدمات در کلانشهرها و مراکز استانها را بکشند
وی در این راستا باتوجه به اینکه در طولانیمدت این شرایط قابلیت ادامه ندارد به دولتمردان توصیه کرد که ترمز ارائه خدمات تنها در کلانشهرها و مراکز استانها را بکشند و کمکها را در شهرستانهای دوردست نیز متمرکز کنند.
این جامعهشناس جوانان را در افزایش عدالت اجتماعی و رفع شکاف طبقاتی به عنوان یکی از گروههای موثر معرفی کرد و افزود: در گام اول باید سیستم دولتی و حکومتی برای افزایش فعالیت جوانان در زمینههای صنعتی و دولتی با رفع قواعد دست و پاگیر، بسترسازی کنند، چراکه باتوجه به میزان بالای جمعیت جوانان و همچنین وجود جوانان تحصیلکرده، این قشر میتوانند در این زمینه بسیار موفق عمل کنند.
رسیدن به عدالت با کمک جمعیت جوان و تحصیلکرده
گراوند گفت: دولت باید راه را برای همگرایی جوانان هموار کرده و با تسهیلگری در فعالیتهای مثبت جوانان گام بردارد. البته موفق نبودن در این زمینه، دلیل بر این نیست که ما نمیتوانیم موفق شویم، چراکه با توجه به حجم بالای جمعیت جوانِ تحصیل کرده میتوان به افزایش عدالت در همه زمینهها موفق بود.
انتهای پیام