از حدود یک ماه گذشته بود که افزایش نامتعارف قیمت و کمبود سیبزمینی در کشور خبرساز شد و تیتر درشت رسانهها را به خود اختصاص داد. با افزایش نامتعارف قیمت سیبزمینی، در استان همدان نیز به تبع سراسر کشور نظارت بر انبارها و شناسایی انبارهای سیبزمینی سطح استان برای برخورد با سودجویان و محتکران تشدید شد و در هشتم بهمن بود که رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان از اعمال محدودیت صادرات سیبزمینی در این استان خبر داد و گفت: در حال حاضر بیش از ۴۰۰ هزار تُن سیبزمینی در انبارهای استان وجود دارد و روزانه وارد بازار خواهد شد.
رضا بهراملو ۸ بهمن در صحبتهای خود، تاکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی استان همدان به دلیل افزایش غیرمتعارف قیمت سیبزمینی در روزهای گذشته در کشور و استان، با هماهنگی صورت گرفته با سردخانههایی که با کار واسطهگری موجب این کار شده بودند، برخورد قهری انجام داده و دهها کامیون سیبزمینی که در انبارها دپو شده بود را روانه بازار کرده است.
در کنار این اقدامات استان، برای تعدیل و شکستهشدن قیمت سیبزمینی واردات سیبزمینی اخیرا از سایر کشورها انجام گرفته که انتظار بود با این واردات و اقدامات انجام شده شاهد کاهش قیمت این محصول باشیم اما متاسفانه همچنان قیمت سیبزمینی در بازار بهویژه در استان همدان که عنوان «قطب تولید سیبزمینی کشور» را یدک میکشد، بالاست.
عرضه قطره چکانی سیبزمینی در بازار
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهادکشاورزی استان همدان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به وضعیت قیمت سیبزمینی در بازار، اظهار کرد: همواره هر گاه که قیمت کالایی افزایش پیدا کند معمولاً پایین آمدن قیمت آن کالا به سادگی و به یکباره نیست بهویژه اکنون که شرایط اقتصادی و ارزی طوری شده که توقع کاذب در بازار ایجاد کرده و برخی از بازاریان هم بر این باورند که با توجه به شرایط اقتصادی و افزایش قیمت ارز باید کالای خود را با قیمت بالاتر عرضه کنند.
مصطفی ترکمان با بیان اینکه در رابطه با سیبزمینی نیز برخی از ذخیرهکنندگان و انبارکنندگان سیبزمینی چنین باوری را دارند که در چنین شرایطی باید سیبزمینی را با قیمت بالاتری به بازار عرصه کنند، افزود: این در حالیست که این ذخیرهکنندگان و انبارداران سیبزمینی، این محصول را از کشاورز با قیمتی حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان خریداری کردهاند.
وی بیان کرد: در حال حاضر برخی از ذخیرهکنندگان و انبارداران سیبزمینی، محصول خریداری شده از کشاورزان را در انبارها و سردخانهها ذخیره کردهاند و به صورت قطره چکانی آن را به بازار عرضه و تزریق میکنند تا با این اقدام، قیمت سیبزمینی کاهش پیدا نکند.
ترکمان با بیان اینکه از حدود سه یا چهار روز گذشته واردات سیبزمینی از سایر کشورها به ایران آغاز شده و تا این سیبزمینی وارداتی اثر خود را روی قیمت بازار نشان دهد چند روزی نیاز به زمان خواهد داشت، تصریح کرد: هدف از واردات سیبزمینی این بوده که ذخیرهکنندگان و انباردارانی که سیبزمینی را احتکار کردهاند، ناچار به عرضه آن به بازار با قیمت مناسب شوند.
ترکمان اضافه کرد: استان همدان نیز برای سیبزمینی وارداتی درخواست لازم را به وزارت جهاد کشاورزی ارائه داده و موافقت شفاهی آن را اخذ کرده است اما هنوز هیچگونه سیبزمینی وارداتی به استان همدان تخصیص داده نشده است و اولویت ابتدا با تهران بوده و به تبع آن وقتی که قیمت بازار سیبزمینی تهران اصلاح شود قیمت سیبزمینی کل کشور نیز اصلاح خواهد شد.
این مقام مسئول بیان کرد: در حال حاضر برای شهر همدان ۱۵ نقطه بهمنظور عرضه سیبزمینی در نظر گرفته شده که از دو روز پیش هر روز صبح توسط تعاون روستایی سیبزمینی تامین شده در این ۱۵ نقطه با قیمت ۳۵ هزار تومان توسط وانتبارها به مصرفکنندگان عرضه میشود ضمن اینکه در سایر مراکز قبل نیز از جمله بازار سرگذر، هفته بازارها، شهرکهای همدان نیز سیبزمینی با قیمت مناسب در حال عرضه است.
کاهش قیمت سیبزمینی در سطح عمدهفروشیها
خسرو طالبی رحیق رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی همدان هم در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: در یکی دو هفته گذشته قیمت سیبزمینی در سطح کل عمده فروشیها ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان پایین آمده اما باید در این رابطه نظارت بر خردهفروشیهای عرضه سیبزمینی تشدید دو چندان شود تا از این فرصت برای افزایش قیمت سیبزمینی برای عرضه به مصرفکننده استفاده نکنند .
طالبی رحیق افزود: بهطور قطع با نظارت بر خردهفروشیها با پایین آمدن قیمت سیبزمینی در عمده فروشیها آنان نیز قیمت سیبزمینی را به ناچار کاهش خواهند داد.
رئیس هیات مدیره انجمن ملی سیبزمینی ایران افزود: متأسفانه برخی از خردهفروشیها قیمت سیبزمینی را کاهش ندادهاند که نیازمند نظارت بیشتر توسط دستگاههای ذیربط از جمله جهاد کشاورزی، تعزیرات، صمت، اتاق اصناف به فراخور وظایف خود هستند.
وی گفت: با توجه به اینکه در دو سال گذشته تولید کننده در بحث تولید سیبزمینی دچار ضرر و زیان هنگفتی شده بود انجمن پیشبینی کرده بود که امسال مازاد مصرف سیبزمینی را در کشور نخواهیم داشت.
طالبی رحیق ادامه داد: سال گذشته ۱۲۰ هزار تن از اردبیل خرید توافقی سیبزمینی انجام گرفت که در آخر بخشی از این سیبزمینی به دلیل مازاد بودن با قیمت ۲۰۰ تومان تا ۲۰۰۰ تومان عرضه و یا در انبارها پوسیده و یا خوراک دام شد.
وی با بیان اینکه جلوگیری از مازاد سیبزمینی نیاز به برنامهریزی بود، خاطرنشان کرد: با توجه به تضرر و ضایع و فرسودهشدن دو سه سال گذشته مازاد سیبزمینی تولیدکنندگان، انجمن ملی سیبزمینی ایران امسال پیشبینی کرده بود که مازاد سیبزمینی در کشور نخواهیم داشت، برای همین از ابتدای اردیبهشت امسال انجمن ملی سیبزمینی ایران ذخیرهسازی احتیاطی را از وزارت جهاد کشاورزی درخواست کرد.
طالبی رحیق بیان کرد: در مهر که هر کیلوگرم سیبزمینی قیمت هفت تا ۱۰ هزار تومان بود مجدد انجمن ملی سیبزمینی ایران ذخیرهسازی احتیاطی را از وزارت جهاد کشاورزی درخواست کرد که با ۵۰ هزار تن آن موافقت شد و در ۱۳ آذر دستورالعمل آن را به استان همدان نیز ارائه دادند که باید ۲۰ هزار تن این ذخیرهسازی احتیاطی را استان همدان انجام دهد.
وی با بیان اینکه متاسفانه مسئولین امر کم لطفی کرده و در این رابطه به وظیفه خود عمل نکردند، افزود: در حالی که اگر ذخیرهسازی احتیاطی انجام میگرفت، در حال حاضر سازمان تعاونی دارای ۵۰ هزار تُن سیبزمینی بود که به قیمت هر کیلو ۷۰۰۰ تا ۸۰۰۰ تومان خریداری و به راحتی در بازار به کیلویی ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان عرضه میکرد.
طالبی رحیق اظهار کرد: با این اقدام هم بازار وضعیت حبابی پیدا نمیکرد و هم جلوی محتکران با آن ذخیرهسازی گرفته میشد و انباردار سیبزمینی را نگه نمیداشت و با کنترل لازم این التهاب در بازار ایجاد نمیشد و به نفع تولید کننده بود.
وی گفت: در حال حاضر قیمت بالا موجب سوء استفاده عدهای از خردهفروشی و عمده فروشیها شده و آنگاه این قیمت بالای سیبزمینی به اسم کشاورز تمام شده که کشاورز سیب زمینی را احتکار کرده است! در حالی که کشاورز به تدریج محصول خود را به میادین مرکزی استانها حتی پایینتر از قیمت مصوب دستوری میفروشد.
بهزودی بازار سیبزمینی به تعادل خواهد رسید
رئیس کمیسیون کشاورزی استانداری همدان هم در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: مصرفکنندگان نگران قیمت سیبزمینی نباشند، با واردات سیبزمینی بهزودی بازار سیبزمینی به تعادل خواهد رسید.
بهزاد بابایی گفت: از مصرفکنندگان درخواست داریم تا زمان به تعادل رسیدن مناسب قیمت سیبزمینی فعلا کمکم نسبت به خریداری این محصول مبادرت داشته باشند تا به تدریج قیمت سیبزمینی به تعادل لازم خود برسد.
وی با بیان اینکه بیشبود یا کمبود موادغذایی معمولا ممکن است برای هر کشوری اتفاق بیفتد و این موضوع کمبود و بیشبود تنها مختص به کشور ما نیست، ادامه داد: در حال حاضر در کشور آمریکا با کمبود تخممرغ مواجه شدهاند که این امر موجب شده تا نمایندگان مجلس کنگره آمریکا را وادار کند به ترامپ تذکر داده و درخواست رفع این کمبود را داشته باشند.
بابایی با تاکید بر ضرورت نظارت دو چندان بر خردهفروشیهای عرضه سیبزمینی در بازار، تصریح کرد: فاصله زیادی از درب سردخانه و انبار تا مصرفکننده وجود دارد و اگر نظارت بیشتر شود به طور قطع موجب تعدیل قیمت سیبزمبنی خواهد شد.
وی با بیان اینکه خوشبختانه واردات اخیر سیبزمینی در همین دو سه روز گذشته تأثیر خود را روی قیمت سیبزمینی گذاشته است و بهطور قطع به تدریج این قیمت کاهشیتر نیز خواهد شد، خاطرنشان کرد: واردات سیبزمینی به داخل کشور موجب شده که قیمت سیبزمینی بالاتر نرود و دارای ثبات قیمت شود و این امر اثرات خود را بهزودی بیشتر نشان خواهد داد.
وی همچنین گفت: از طرفی در انبارها و سردخانههای سطح کشور نیز هر آنچه از سیبزمینی موجود است در حال واردشدن به بازار عرضه بوده و بابت این موضوع تمامی انبارها و سردخانهها شناسایی و اسامی آنها لیست شده و هر انبار و سردخانه با بازه زمانی تعریف شده در حال عرضه سیبزمینی به بازار است.
بابایی ادامه داد: با توجه به قیمت خوب سیبزمینی امسال پیشبینی و نگرانی بر این است که انگیزه کشاورزان برای سال آینده برای کشت دو چندان این محصول بالاتر باشد و با کشت بسیار این محصول سیبزمینی کاران برای سال آینده دچار تضرر شوند که نیاز است در این رابطه کشاورزان توجیه شوند.
به گزارش ایسنا، امید است با تشدید نظارت بر خردهفروشیها و نیز وارداتی که اخیرا در رابطه با سیبزمینی به کشور انجام گرفته و نیز با توجه به محدودیت صادرات سیبزمینی در داخل کشور که از روز گذشته اجرایی شده بتوان شاهد تعدیل و شکستهشدن قیمت سیبزمینی در بازار به عنوان قوت غالب جامعه قشر متوسط کشور شد.
انتهای پیام