هادی بهداد امروز (سهشنبه ۳۰ بهمن) در سلسله نشستهای هماندیشی اداره های کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استانها در زنجان، اظهار کرد: این نشستها با هدف شناسایی ظرفیتها و مأموریتهای ذاتی ادارات تعاون در راستای پیشگیری، کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی و همچنین توجه به مقوله جوانی جمعیت برگزار میشود.
وی با اشاره به برنامههای امسال برای کاهش آسیبهای اجتماعی در هر استان، افزود: ضروری است هر استان مشکلات خود را در این حوزهها شناسایی و برای رفع آنها اقدام کند.
بهداد با تأکید بر ظرفیت بالای ادارات تعاون و لزوم ارائه ایدههای عملیاتی، ادامه داد: برای کاهش آسیبهای اجتماعی در جوامع مختلف، ابتدا باید جامعه هدف مشخص شود و سپس اقدامات اساسی در این زمینه انجام شود تا نتایج مطلوب حاصل شود.
او همچنین به ابعاد گسترده آسیبهای اجتماعی اشاره کرد و تشکیل کارگروههای ویژه پیشگیری، کنترل و کاهش این معضلات در استانها را ضروری دانست و تصریح کرد: ضروری است نسبت خود را با این مسائل مشخص کنیم و خطر آسیبهای اجتماعی را در جامعه بررسی کنیم، چراکه آگاهیبخشی عمومی نقش کلیدی در پیشگیری از این آسیبها دارد.
مدیرکل دفتر آسیبهای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به سایر نهادهای فعال در حوزه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی نظیر بهزیستی، وزارت ورزش و جوانان، مراکز مشاوره و کارگروههای مرتبط با مبارزه با مواد مخدر، توضیح داد: برای کاهش آسیبهای اجتماعی باید فراتر از تکالیف قانونی عمل کنیم. این وزارتخانه با توجه به ارتباط مستقیم با موضوعاتی چون اشتغال، مسکن، اعتیاد، تعاون، حاشیهنشینی و طلاق، نقش مهمی در این حوزه دارد و لازم است که مشکلات هر استان بهطور دقیق بررسی و تحلیل شود.
وی با اشاره به اهمیت پیشگیری، آگاهسازی و آموزش عمومی، تأکید کرد: جامعه کارگری نیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهد. بر این اساس، استانها باید برنامههای مختلفی برای کاهش آسیبهای اجتماعی و ارتقای سطح آگاهی خانوادهها اجرا کنند.
بهداد همچنین بر ضرورت توجه به پژوهش و برنامهریزی کارشناسانه در حوزه مسائل اجتماعی تأکید کرد و گفت: خطر پیر شدن جمعیت کشور ما را تهدید میکند. از این رو، توجه به تحکیم خانواده که سلول بنیادی جامعه است، باید در اولویت قرار گیرد و جامعه کارگری، بهعنوان مخاطب اصلی ما میتواند بستری مناسب برای پرداختن به این موضوع باشد.
وی با اشاره به تغییر الگوهای آسیبهای اجتماعی، تصریح کرد: اگرچه مشکلات اقتصادی و معیشتی همچنان تأثیرگذار هستند، اما امروزه سبک زندگی، مسائل خانوادگی و پدیدههای نوظهور تأثیر بیشتری بر بروز آسیبهای اجتماعی دارند. برخی خانوادههای برخوردار نیز با مشکلات متعدد روبهرو هستند. بنابراین باید با نگاهی دقیق و کارشناسانه وارد این حوزهها شویم. از سوی دیگر، اگر مردم را در این روند مشارکت ندهیم و روش تعامل با آنان را ندانیم، حتی بهترین برنامهها نیز نتیجهبخش نخواهند بود.
در ادامه، سرپرست دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری زنجان گفت: پیشگیری از آسیبهای اجتماعی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
لیلا ندرلو با تأکید بر اینکه سلامت جامعه کارگری برای ما حائز اهمیت است، اظهار کرد: این قشر که از ستونهای اصلی تولید و توسعه اقتصادی کشور هستند، باید تحت حمایت و توجه ویژه قرار گیرند.
وی با اشاره به اهمیت ارائه راهکارهای مؤثر و بررسی تجارب موفق به عنوان نقشه راهی برای کاهش معضل آسیب اجتماعی، ادامه داد: چنین جلساتی میتواند بهعنوان یک سند معتبر برای توسعه و کاهش آسیبهای اجتماعی در سطح کشور مورد استفاده قرار گیرد.
ندرلو با یادآوری اینکه تبادل تجارت و نظرها در جلسات هماندیشی منجر به ارتقای سطح اقدامات اجتماعی میشود، بیان کرد: در دفتر اجتماعی، واحدهای مختلفی در حوزه آسیبهای اجتماعی بویژه در زمینه حمایت از قشر کارگر فعالیت دارند. به عبارت دیگر، در استان اقدامات متعددی برای کاهش آسیبهای اجتماعی انجام شده است که بخش عمدهای از آنها به اقشار آسیبپذیر، بویژه کارگران، اختصاص دارد.
او با اشاره به تأثیرگذاری نهادهای مختلف و همچنین اهمیت شناسایی مشکلات و تقویت برنامههای پیشگیرانه و عملی، خاطرنشان کرد: امسال اعتباراتی نیز برای کاهش آسیبهای اجتماعی بویژه در رابطه با قشر کارگر به اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی تخصیص داده شده است. امیدواریم این برنامهها، بویژه در حوزه آموزش کارگران و حمایت از خانوادههای آنان ادامه یابد.
در این جلسه، مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری زنجان گفت: یکی از بحرانهای مهم در استان زنجان، فاصله ازدواج تا تولد فرزند اول است.
سیدهفائزه موسوی با اشاره به اینکه این فاصله در زنجان با تلاشهای انجام شده از ۵ سال به ۴ سال کاهش پیدا کرده و همچنین به لحاظ فرزندآوری، شیب منفی در حال کنترل است، اظهار کرد: اگرچه تلاشهای زیادی در این زمینه انجام شده است و وضعیت در برخی استانها و شهرستانها بهبود یافته، اما همچنان فاصله زیادی با حل بحران سالخوردگی داریم.
وی با اشاره به اینکه حل مسائل جمعیتی که وابسته به فرهنگ است زمانبر است، تصریح کرد: نمیشود این مسئله را یک ساله یا دو ساله حل کرد. برنامهریزیها باید اصولی و بلندمدت باشد. تغییرات فرهنگی که در طول ۲۰ سال گذشته در جامعه رخ داده است، کار را سختتر کرده و در بسیاری از موارد، برنامهریزیها براساس این فرهنگ نادرست انجام شده است.
موسوی با اشاره به موضوع اهمیت به خانواده با شکوه و بزرگ، احترام به مادران دارای فرزند (در نظر گرفتن مرخصی و سایر حقوق آنان) در ارگانها و ادارات و فراهمآوری شرایط مناسب در همه سطوح جامعه در راستای حمایت از جمعیت، عنوان کرد: تحقق جوانی جمعیت نیازمند توجه ویژه و هماهنگی همه ارگانها و برنامهریزی دقیق است.
وی با بیان اینکه حلقههای میانی و نیروهای مردمی در این زمینه نقش اساسی دارند و باید از توان آنها در این مسیر بهرهبرداری کنیم، گفت: هیچ دولتی به تنهایی نمیتواند مسائل را رفع کند.
موسوی با اشاره به تکلیف اخلاقی و دینی فرزندآوری، تصریح کرد: بهبود شرایط جمعیتی و حمایت از خانوادهها، نیازمند نگاه جامع به مسائل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است. طراحی زیستبومها نقش مطلوبی داشت و به ما این امکان را داد که شرایط هر استان را بشناسیم و درک کنیم که در هر شهرستان، وضعیت جمعیتی و نیازها چگونه است.
وی با اشاره به چالش ازدواج دیرهنگام و نگرانیهای جوانان از بابت شغل و مسکن و به تبع آن، تاخیر در فرزندآوری، خاطرنشان کرد: افرادی که دیر ازدواج میکنند، به دلیل تغییرات زندگی و مسائل شغلی و اقتصادی، ممکن است نتوانند در سالهای آینده خانوادههای بزرگتری داشته باشند. امروزه جدای از مشکلات اقتصادی، مسائل فرهنگی دلیل محکمی شدهاند تا افراد ازدواج و فرزندآوری را به تأخیر بیندازند.
انتهای پیام