در گفت‌وگو با کارشناس مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی استان مطرح شد

خراسان رضوی در زمینه شناسایی موارد کودک‌آزاری موفق عمل کرده است

کارشناس مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی با بیان اینکه در حال حاضر در استان خراسان رضوی بالاترین آمار آسیب‌های اجتماعی شناسایی شده در حوزه اورژانس اجتماعی، مربوط به کودک‌آزاری است، گفت: شاید  یکی از دلایل این آمار بالا این است  که ما در شناسایی موارد موفق عمل‌ کرده‌ایم و نمی‌توان صرفا این نتیجه را برداشت کرد که چون آمار بالا است، پس کودک‌آزاری در استان خراسان رضوی بالاتر از دیگر استانها است و استان در این زمینه در وضعیت حاد و بحرانی قرار دارد.

نسیم بوستانی در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرد: مهم‌ترین هدف اورژانس اجتماعی کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی است و یکی از اهداف اصلی آن این است که افرادی که در شرایط بحران و خطر قرار دارند، به شرایط پایدار و متعادل برساند، یعنی در اصل، مداخله در بحران می‌کند که این با مشاوره دادن متفاوت است.

وی افزود: اورژانس اجتماعی به افراد آسیب‌دیده کمک می‌کند که از شرایط بحرانی خارج شوند، بعد افراد را برای ادامه مراحل حل مشکلشان به مراکز مشاوره ارجاع  می‌دهیم، بنابراین ورود ما در ابتدا برای کاهش آسیب‌ها و اینکه افراد دچار مشکلات عدیده‌تری نشوند، بسیار کمک‌کننده است.

بوستانی ادامه داد:  کودکانی که آزاردیده‌اند از آنجا که دسترسی کمتری به منابع اجتماعی و کمتر قدرت دفاع از خود دارند برای ما گروه هدف مهمی هستند.

مداخلات اورژانس اجتماعی به سمت و سوی کنترل و کاهش کودک‌آزاری است

 کارشناس مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی با بیان اینکه در حال حاضر در استان خراسان رضوی بالاترین آمار در حوزه آسیب‌های اجتماعی مربوط به  کودک‌آزاری است، گفت: در حوزه کودک آزاری خدمات‌مان بسیار گسترده‌تر است.

بوستانی اظهار کرد: در گروه آسیب‌هایی مثل کودک‌آزاری، همسرآزاری، فرار از منزل، خودکشی، زنان و دختران آسیب‌دیده و ... که اورژانس اجتماعی مداخله می‌کند، کودک‌آزاری بالاترین آمار را دارد، بنابراین مداخلات اورژانس اجتماعی به سمت و سوی کنترل و کاهش کودک‌آزاری است.

وی ادامه داد: در هر چهار گروه کودک‌آزاری شامل کودک‌آزاری جسمی، جنسی، غفلت و مسامحه و روحی و روانی مداخله می‌کنیم و هدف اصلی ما این است که کودک را به یک محل امن برسانیم، این محل امن می‌تواند خانه یکی از اقوام، خانه یکی از والدین، مراکز بهزیستی و به طور کلی جایی باشد که کودک در آنجا احساس امنیت کرده و از محیط خطر دور باشد.

بوستانی بیان کرد: بعد از کودک‌آزاری، همسرآزاری و خودکشی در اولویت‌های بعدی اورژانس اجتماعی است که در این موارد هم، هدف ما امن کردن محیط برای فرد آسیب‌ دیده است؛ اورژانس اجتماعی به سالمندان، معلولان، زنان و دختران آسیب‌دیده خدمات ارائه کرده و هدف ما در درجه اول، کاهش آسیب در محل و بعد انتقال افراد به محیط امن است.

وی افزود:  بخشی از خدمات  اورژانس اجتماعی به صورت تلفنی است و خط تلفن شبانه‌روزی و رایگان  ۱۲۳ خدمات تلفنی به آسیب دیدگان ارائه می‌دهد و در مواردی همین خدمات تلفنی مشکل را حل می‌کند، ولی چنانچه سطح مداخلات پیچیده‌تر بوده و نیاز به مداخلات در محل باشد، خدمات سیار اورژانس اجتماعی با خودروهای سفیدی که آرم بهزیستی دارند به همراه یک تیم تخصصی شامل یک روانشناس و یک مدکار به محل مراجعه می‌کنند.

کارشناس مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی ادامه داد: چنانچه با مراجعه به محل، مشکل باز هم حل نشد، افراد را به مرکز مداخله در بحران ارجاع می‌دهیم، در مراکز مداخله در بحران، دو سطح خدمت ارائه می‌کنیم که شامل خدمات سرپایی و خوابگاهی است. در خدمات سرپایی افراد از مداخلات روانشناس، مددکار، مشاورعمومی، روانپزشک و پزشکی برخوردار می‌شوند و در خدمات خوابگاهی افرادی که محیط امنی ندارند، باید به آنها در بهزیستی مکان امنی بدهیم، به خوابگاه منتقل شده و حدود ۲۰ تا ۴۰ روز در مرکز می‌مانند و  بر اساس نظرات تخصصی اقدامات طولانی‌مدتی برایشان انجام می‌شود.

بوستانی گفت: مداخلات تا زمانی ادامه دارد که شرایط خانه و خانواده امن شود و این افراد به خانواده برگردند، چرا که هدف ما نگهداری افراد در بهزیستی نیست، بلکه هدف ما این است که آسیب کاهش پیدا کرده و افراد به آغوش خانواده برگردند.

 ارائه بالغ بر ۶۰۰۰ خدمات خوابگاهی سرپایی از ابتدای سال

کارشناس مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی اظهار کرد: خدمات در اورژانس اجتماعی بهزیستی به طور مستمر ارائه می‌شود و از ابتدای سال، در مرکز مداخله بحران،  بالغ بر ۶۰۰۰ خدمات خوابگاهی سرپایی ارائه کرده‌ایم.

بوستانی در پاسخ به این سوال که چگونه افراد در معرض آسیب یا آسیب‌دیده را شناسایی می‌کنید، توضیح داد: برای شناسایی افراد در معرض آسیب و یا آسیب‌دیده چندین گزینه داریم، یکی از این بخش‌های مهم، شرکای اجتماعی است که این شرکای اجتماعی به ما کمک می‌کنند تا این افراد را شناسایی کنیم.

وی افزود: بخش دیگر، اطلاع‌رسانی از طریق آموزش و پرورش و مدارس است که آموزش و پرورش در زمینه شناسایی افراد در معرض آسیب با ما ارتباط و همکاری خوبی دارد، چرا که معلم زودتر از بقیه متوجه مواردی مثل کودک‌آزاری شده و موارد را سریع به ما اعلام می‌کنند.

بوستانی ادامه داد: بخش دیگر نیز دانشگاه علوم پزشکی در مراکز بهداشت است که مواردی مثل کودک‌آزاری، همسرآزاری و خودکشی را شناسایی می‌کنند و به ما ارجاع می‌دهند، همچنین نیروی انتظامی و مراجع قضایی  نیز به ما در حوزه شناسایی کمک می‌کنند که مراجع قضایی علاوه بر اینکه  در حوزه پذیرش  افراد کمک گسترده‌ای دارد،  در معرفی ما به مردم و ارجاع افراد به سیستم اورژانس اجتماعی نیز نقش بسزایی دارد. در این زمینه رسانه‌ها نیز نقش مهمی دارند و با معرفی ما به مردم در شناسایی افراد آسیب‌دیده یا در معرض آسیب به بهزیستی کمک می‌کنند.

کوتاه‌تر شدن زمان مداخله با تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان

کارشناس مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: قانون حمایت از اطفال و نوجوانان که از سال ۱۳۹۹ به تصویب رسید، کمک شایانی به حوزه اورژانس اجتماعی کرد، چرا که در گذشته و تا قبل از تصویب این قانون زمانی که فردی در معرض خطر بود  و به کمک ما نیاز داشت، اورژانس اجتماعی بدون اذن قضایی اجازه جدا کردن فرد از محیط را نداشت و این منجربه حوادث و چالش‌های دیگری می‌شد.

 بوستانی ادامه داد:  خوشبختانه بعد از تصویب این قانون و با همکاری‌های مجتمع شوق زندگی، اورژانس اجتماعی به عنوان یک  فوریت اجتماعی اجازه ورود مستقیم، قبل از مداخله قضایی و انتظامی را پیدا کرد و در حال حاضر ما منتظر صدور دستور قضایی نمی‌مانیم و و چنانچه اورژانس اجتماعی فردی را در شرایط خطر شدید و قریب‌الوقوع ببیند، بلافاصله می‌تواند فرد را از محیط جدا کرده و به مکان امن منتقل کند و بعد دستور قضایی را بگیرند که این سرعت‌عمل، در جلوگیری از حاد شدن آسیب به فرد، کمک زیادی کرده است و زمان مداخله بسیار کوتاه‌تر شده است.

وی اظهار کرد: کودک آزاری در دختران و پسران تقریبا آمار برابری دارد، اما شاید مثلا در گروه سنی ۵ تا ۱۰ سال دختران بیشتر در معرض آسیب باشند و در گروه ۱۰ تا ۱۵ سال پسران بیشتر در معرض خطر باشند و یا برعکس، ولی در آمار کلی ثبت شده در سامانه، تقریبا با تفاوت جزئی، میزان آسیب در دختران و پسران برابر گزارش شده است.

کارشناس مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی تصریح کرد: در اورژانس اجتماعی فقط مواردی که به ما ارجاع داده می‌شود، ثبت شده و نمی‌توان تنها بر روی این آمار تصمیم‌گیری قطعی داشت؛ شاید به خاطر اینکه ما در شناسایی موارد موفق عمل‌ کرده‌ایم آمار بالا است و نمی‌توان صرفا این نتیجه را برداشت کرد که چون آمار بالا است، پس کودک‌آزاری در استان خراسان رضوی بالاتر از دیگر استان‌ها است.

بوستانی یادآور شد: ما کودک‌آزاری را خیلی خوب شناسایی می‌کنیم و ارگان‌های مربوطه از جمله آموزش و پرورش و دانشگاه علوم پزشکی، در زمینه شناسایی کودک‌آزاری، همکاری بسیار خوبی دارند اما  بالا بودن این آمار فقط به این معنی نیست که استان در زمینه کودک‌آزاری در وضعیت حاد و بحرانی قرار دارد.

وی خاطرنشان کرد: ۸۰ درصد آمار آسیب‌های اجتماعی در خراسان رضوی که به اورژانس ارجاع داده می‌شود، مربوط به مشهد است و این به دلیل جمعیت بسیار بالای مشهد نسبت به دیگر نقاط استان است و قابل مقایسه با دیگر محل‌ها نیست.

کارشناس مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی از مردم خواست هرگونه کودک‌آزاری، فرار از منزل، همسرآزاری و ... را به اورژانس اجتماعی اطلاع دهند تا اقدامات به موقع انجام شود.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۹:۰۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403113022018
  • خبرنگار : 50355