زلنسکی حاضر به امضای قرارداد مواد معدنی با آمریکا نشد

معاون رئیس‌جمهور آمریکا و رئیس‌جمهور اوکراین نهایتا در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ دیدار کردند و طبق گزارش‌ها، توافقی بر سر منابع معدنی اوکراین به امضا نرسید، اما زلنسکی می‌گوید هر دو طرف همچنان روی توافق کار می‌کنند.

به گزارش ایسنا، مذاکرات میان «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین و «جی دی ونس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا روز جمعه در مونیخ بدون اعلام توافق بر سر مواد معدنی حیاتی که برای جلب حمایت «دونالد ترامپ» از کی‌یف حیاتی است، به پایان رسید.

کی‌یف پیش‌تر پیش‌نویس اصلاح‌شده‌ای از این توافق را به آمریکا ارائه کرده بود که می‌توانست منابع عظیم مواد معدنی کلیدی اوکراین را برای سرمایه‌گذاری آمریکا باز کند. این اقدام در واکنش به نگرانی‌های کی‌یف نسبت به نسخه‌ای از توافق بود که روز چهارشنبه از سوی آمریکا به اوکراین ارائه شده بود.

زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «تیم‌های ما به کار بر روی این سند ادامه خواهند داد.»

او مدعی شد که دیدار «خوبی» با ونس داشته و کی‌یف «آماده است که در سریع‌ترین زمان ممکن به سوی صلحی واقعی و تضمین‌شده حرکت کند.»

دو عضو هیئت اوکراینی به خبرگزاری رویترز گفتند که هنوز «برخی جزئیات» باید مشخص شود.

هیات آمریکایی به ریاست ونس

آمریکا صلح «با دوام» می‌خواهد

معاون رئیس‌جمهور آمریکا در پایان این نشست گفت: «ما می‌خواهیم به صلحی بادوام و پایدار دست یابیم، نه صلحی که قرار است اروپای شرقی را چند سال بعد درگیر کند.»

او گفت: «گفت‌وگوهای خوبی» با زلنسکی درباره چگونگی دستیابی به این هدف انجام شده است و آنها «در روزها، هفته‌ها و ماه‌های آینده» گفت‌وگوهای بیشتری خواهند داشت.

زلنسکی در کلیپی از مصاحبه ان‌بی‌سی که یکشنبه کامل پخش خواهد شد، گفت: «ما بدون حمایت ایالات متحده شانس کم و کمی برای بقا خواهیم داشت.»

ونس پیش از این دیدار گفت که ایالات متحده آماده است تا روسیه را تحت فشار قرار دهد و افزود که اروپا «البته» باید پشت میز مذاکره باشد. اما او همچنین به اروپا گفت که تقویت امور دفاعی خود را انجام دهد تا به واشنگتن اجازه دهد بر تهدیدات در سایر نقاط جهان تمرکز کند.

هنوز مشخص نیست که دقیقا اختلاف در نشست روز جمعه بر سر چه بوده، اما اوکراین خواهان تضمین‌های امنیتی قوی از سوی اروپا و آمریکاست که در صورت دستیابی به توافق صلح، از آن در برابر روسیه محافظت کند.

زلنسکی در مصاحبه هفته گذشته با رویترز جزئیات این توافق را تشریح کرد و نقشه‌ای از ذخایر گسترده معدنی ارائه داد. او گفت که اوکراین به دنبال یک مشارکت سودمند دوجانبه برای توسعه این منابع است، نه اینکه آن‌ها را «واگذار» کند.

مواد معدنی مورد بحث شامل عناصر نادر خاکی و همچنین تیتانیوم، اورانیوم و لیتیوم، در میان سایر مواد، هستند. ترامپ که متعهد به ادامه کمک‌های نظامی حیاتی به اوکراین نشده است، گفته که خواهان ۵۰۰ میلیارد دلار مواد معدنی نادر از کی‌یف است و این حمایت واشنگتن باید «تضمین» شود.

دیدار هیات اوکراینی به ریاست زلنسکی با تیم آمریکایی

معاون ترامپ پیشتر در پاسخ به این سؤال که آیا روز جمعه توافقی حاصل خواهد شد، گفت: «باید ببینیم.»

اوکراین روز چهارشنبه پیش‌نویس توافقی را که از سوی آمریکا تنظیم شده بود، دریافت کرد؛ زمانی که «اسکات بسنت» وزیر خزانه‌داری آمریکا به کی‌یف سفر کرد. زلنسکی گفته بود که اوکراین این پیش‌نویس را بررسی خواهد کرد تا در مونیخ به توافق برسد.

اسکات بسنت روز جمعه به شبکه «فاکس بیزینس» گفت که برنامه دولت ترامپ برای پایان دادن به جنگ، اقتصاد کی‌یف را با آمریکا ادغام خواهد کرد و آمریکا «"بهترین روش‌های خصوصی‌سازی» خود را به کار خواهد گرفت.

او گفت: «بخشی از این طرح، ادغام بیشتر اقتصاد اوکراین با آمریکاست و اطمینان از این که مالیات‌دهندگان آمریکایی بازدهی سرمایه‌گذاری خود را دریافت کنند.»

پیشنهاد یک‌طرفه؟

زلنسکی در مونیخ، در دیداری ۹۰ دقیقه‌ای با گروهی از سناتورهای آمریکایی از هر دو حزب، نگرانی خود را درباره پیشنهاد آمریکا که روز چهارشنبه ارائه شده بود، ابراز کرد. سه منبع آگاه از این جلسه گفتند که اوکراین احساس کرده تحت فشار قرار گرفته است.

یکی از این منابع گفت: «او احساس می‌کرد که از او به ناحق خواسته شده تا چیزی را امضا کند که هنوز فرصت مطالعه آن را نداشته است.»

هیات آمریکایی در کنفرانس امنیتی مونیخ

این منبع که نخواست نامش فاش شود، افزود: «فکر نمی‌کنم او از این ‌که گزینه‌ای به‌صورت "یا بپذیر یا رد کن" به او داده شده، رضایت داشته باشد.»

زلنسکی در این جلسه پیشنهاد خود را برای توافق معدنی با آمریکا ارائه کرد و گفت که این پیشنهاد مطابق با قانون اساسی اوکراین تدوین شده است.

دو منبع دیگر پیشنهاد ارائه‌شده از سوی بسنت را «یک‌طرفه» توصیف کردند اما از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کردند.

«برایان شاتز» سناتور دموکرات آمریکایی در پاسخ به این سؤال که آیا زلنسکی پیشنهاد آمریکا را یک‌طرفه می‌داند، گفت: «فکر می‌کنم این توصیف منصفانه‌ای باشد.» شاتز گفت که پیشنهاد ترامپ «نیاز به اصلاح دارد»، اما از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۷:۱۷
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1403112719569
  • خبرنگار : 71402