دردسرهای گروهی که مجوز اجرا ندارد

یک گروه تخت‌حوضی که قبلا در لاله‌زار فعال بودند، اواخر دهه ۵۰ بیکار می‌شوند. آنها حاضرند حتی در مراسم‌هایی مانند مولودی هم اجرا کنند تا اینکه دهه ۶۰ با این مصوبه روبه‌رو می‌شوند که گروه‌های هنری باید برای تمدید مجوز فعالیت خود به جبهه بروند. حالا آنان با شرایط تازه‌ای روبه‌رو شده‌اند و ...

این خلاصه‌ای است از نمایش «لاله‌زاری‌ها» که این روزها در تماشاخانه سنگلج روی صحنه است.

محمدرضا آزاد فرد، نویسنده و کارگردان این نمایش در گفت‌وگو با ایسنا این اثر نمایشی را ادای دینی به هادی اسلامی، نعمت‌الله گرجی، محمد اسدی و نیز هنرمندان شهید و جانبازی مانند پرویز سنگ سهیل دانست و از مسئولان خواست اجازه بدهند وقایع دوران جنگ با خوانش‌های گوناگونی همراه باشد.

او در این گفت‌وگو با اشاره به شرایط گروه‌های تخت‌حوضی لاله‌زار در سال‌های اول بعد از انقلاب که تئاتر چندان رونق نداشته است، افزود: نمایش ما اثری مستند است. اوایل دهه ۶۰ اعلام می‌شود افراد برای تمدید مجوز اجرای خود، به جبهه بروند و داستان نمایش ما درباره گروهی تخت‌حوضی است که برای فعالیت خود در جبهه با شرایط تازه و بعضا چالش‌هایی روبه‌رو می‌شود.

این کارگردان ادامه داد: در این نمایش سعی کردیم از هنرمندانی یاد کنیم که سال‌ها در زمینه نمایش‌های ایرانی فعال بوده‌اند و امروز شاید نسل جدید آنان را نشناسد؛ کسانی مانند آقای روح‌پرور یا محمد اسدی که از مطربان قدیمی بوده و بعد از انقلاب در نمایش‌های تخت‌حوضی فعالیت خود را ادامه داده است.

آزادفرد در عین حال این نمایش را ادای دینی به هنرمندان حاضر در جبهه دانست که شهید یا جانباز شده‌اند و یادآوری کرد: در دوران جنگ، هنرمندان متعددی داشتیم که شهید شدند یا همچون پرویز سنگ سهیل جانباز شیمیایی شدند و حالا هم کسی سراغی از آنان نمی‌گیرد. در عین حال که در همان دوران خاطرات خوبی در جبهه رقم خورده است و هنرمندی مانند آقای جواد انصافی که در جبهه حضور داشته، در روایت این خاطرات به ما کمک کرد.

این کارگردان با اشاره به سختی‌هایی که برای دریافت مجوز از سر گذرانده است، افزود: به سختی مجوز اجرا گرفتیم و چهار بار بازبینی رفتیم.

آزادفرد خواستار نگاه منعطف مسئولان به روایت‌های گوناگون از دوران جنگ شد و گفت: از متولیان امر خواهش می‌کنم فضای میان آدم‌های جبهه و عموم مردم را از هم جدا نکنند. ما بچه‌های همین خاکیم و خطر قرمزها را هم می‌شناسیم. اجازه بدهید آدم‌های جنگ را همان‌گونه که بوده‌اند، بازنمایی کنیم زیرا تصویری که برخی از مسئولان و خوانش‌های رسمی از این آدم‌ها ساخته، مردم را از آنها دور کرده است.

او اضافه کرد: در نمایش‌مان دیالوگی داریم که می‌گوید ما این آدم‌ها (آدم‌های جنگ) را در محله می‌دیدیم؛ در جاهایی مانند نانوایی، قصابی، شیرینی‌فروشی و میوه‌فروشی و ... چرا وانمود می‌کنید که آنان از آسمان به زمین آمده‌اند. تا زمانی که هاله‌ای از الوهیت دور آنان بکشیم، آثار هنری‌مان شعاری می‌شود و میان آدم‌های جنگ و مردم فاصله می‌اندازیم در حالیکه این فاصله‌گذاری درست نیست چون آنها از دل همین مردم آمده بودند. به هر حال امیدوارم با نگاهی گشوده‌تر و واقعی‌تر، اتفاقات و آدم‌های دوران جنگ را روایت کنیم تا مردم و به ویژه نسل‌های جدیدتر که جنگ را از نزدیک ندیده‌اند، بهتر بتوانند با آن دوران و آدم‌های حاضر در جبهه ارتباط برقرار کنند و میان خود و آنها فاصله نبینند.

این کارگردان که در اجرای خود از شیوه‌های گوناگون نمایش ایرانی بهره گرفته است، افزود: شیوه اجرایی ما بین رئال و فانتزی است و ما از بسیاری از قراردادهای نمایش ایرانی استفاده کرده‌ایم.

بازیگران نمایش «لاله‌زاری‌ها» (به ترتیب ورود به صحنه) فیروز ‌حیدرزاده، امیرحسین ‌انصافی، سید ‌محسن ‌میرهاشمی، قاسم طاهر احمدی، محمد ‌پورآ، محمدرضا ‌آزادفرد هستند.

این نمایش هر شب ساعت ۲۰:۳۰ و به مدت ۸۵ دقیقه در تماشاخانه «سنگلج» روی صحنه می‌رود.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۳:۴۶
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 1403112518843
  • خبرنگار : 71342