در آستانه نیمه شعبان صورت می‌گیرد

جشن برات؛ پیوندی عمیق با یاد عزیزان و سنت‌های خراسان جنوبی‌ها

مراسم «برات» در آستانه نیمه شعبان، نمادی از اعتقاد عمیق مردم خراسان جنوبی به اصل معاد و گرامیداشت یاد عزیزان از دست رفته است.

جشن‌ها و مراسم سنتی و آئینی از عناصر اصلی هر فرهنگ است که فرهنگ و جامعه را استوار و استحکام می بخشند، مراسم «برات» که در آستانه نیمه شعبان برگزار می شود، در فرهنگ مردم خراسان جنوبی از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

برات در خراسان مصداقی بر اعتقاد به اصل معاد است که مردم این خطه با انجام اعمال مخصوصی به استقبال آن می‌روند.

مردم استان همزمان با سیزدهمین روز از ماه شعبان با حضور بر سرمزار عزیزان خود یاد و خاطره آنهارا گرامی داشته و با خواندن دعا و قرآن برای آمورزش اموات طلب استغفار می‌کنند.

حضور در بهشت متقین از نخستین روزهای صبح روز برات در خراسان جنوبی به خصوص شهر بیرجند است، که این سنت در روستاها همزمان با بعد از ظهر جمعه است.

حضور پر رنگ جوانان کنار بزرگان و سالخورگان نشان می‌دهد که این سنت مردم فراموش شدنی نیست، بلکه سال به سال تقویت و حضور شهروندان گرم تر می‌شود.

پخت انواع نانهای سنتی مانند روغن جوشی، چلبکی، کماچ، ساچ و حلوا و پخش آن دربین مردم به ویژه کودکان از مراسم ایام برات در شهرهای گوناگون خراسان جنوبی است، مردم این منطقه از کشورمان اعتقاد دارند پخت این خوراکیها باید قبل از غروب آفتاب صورت گیرد.

مردم استان خوراکی های سنتی و دست پخت خود را آورده و با گذاشتن کیک، کلوچه، آبنبات، شکلات، میوه، بر سر قبور از افراد پذیرایی می کنند.

برخی از مردم بیرجند در این روز با پاشیدن دان برای پرندگان برای اموات و درگذشتگان خود از خداوند طلب آمرزش می کنند.

در غروب روز سیزدهم شعبان نیز کسانی که به ‌تازگی عزیزی را از دست داده‌اند اقدام به پخت نوعی نان سنتی به نام روغن جوشی کرده و آن را بین مردم تقسیم می‌کنند.

از  دیگر مراسم روز برات که بیشتر در روستاها رونق دارد اجرای مراسم ‌برات خوانی است، در این مراسم جوانان و نوجوانان روستا به خانه افرادی که به تازگی عزیزی را از دست داده‌اند مراجعه کرده و اشعاری را در یادآوری روز برات قرائت می‌کنند.

اهالی خانه نیز از آنچه در خانه موجود است مانند خرما، شکلات، نقل و نبات، لنگاش پخته، عناب و گردو به آنها می‌دهند و بدینوسیله از آنها تشکر می‌کنند.

در روستاها رسم بر این است که شب نیمه شعبان تمام چراغهای خانه باید روشن باشد، اعتقاد روستاییان بر این است که در این شب ارواح مردگان آن خانه به محل زندگی خود می‌آیند و اگر چراغ خانه روشن باشد برای اهالی خانه دعای خیر نموده و در غیر این صورت آنان را نفرین می‌کنند.

برپایی ۲۰۰ پایگاه ثابت و سیار در آرامستان خراسان جنوبی

معاون توسعه مشارکت‌های مردمی کمیته امداد خراسان جنوبی با اعلام این خبر گفت: هم چنین ۲۰۰ پایگاه ثابت و سیار توسط امداد و مراکز نیکوکاری همزمان با روز برات در چهاردهم شعبان در محل آرامستان‌های سطح استان و همچنین در محل مساجد، میادین، معابر اصلی و محافل برگزاری جشن‌های نیمه شعبان برپا می‌شود.

لطفی افزود: از عموم هم استانی‌ها درخواست می‌شود به جهت جلوگیری از اسراف و تبذیر، خیرات اموات را در اختیار پایگاه‌هایی که به منظور کمک به نیازمندان در چهاردهم شعبان (روز برات) برپا می‌شود اختصاص دهند.

وی یادآور شد: عوائد و درآمدهای جمع آوری شده در طرح صدقه برای سلامتی امام زمان (عج) در سطح مساجد استان را جهت خرید گوسفند و ذبح آن و توزیع گوشت قربانی بین مددجویان و نیازمندان منطقه اختصاص خواهد یافت.

معاون توسعه مشارکت‌های مردمی کمیته امداد استان به روش‌های نوین پرداخت کمک به نیازمندان اشاره کرد و گفت: شماره گیری با کد دستوری #۰۲*۰۵۶*۸۸۷۷*، پرداخت از طریق لینک سما https://sama.emdad.ir/Sama/Puyesh/۴۸/۳۹۰۰۰و سامانه نیکوکاری وسایر روش‌ها می‌توانند در این طرح مشارکت کنند.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۳:۲۴
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1403112418178
  • خبرنگار : 50026