قدکشیدن کدام سریع‌تر است؛ مردان یا زنان؟

قد انسان طی قرن گذشته تغییر کرده و مردان و زنان هر دو بلند قامت‌تر شده‌اند و البته وزن آنان نیز بیشتر شده است. محققان بر این باورند که این تغییرات با شرایط زندگی، اقدامات بهداشتی بیش‌تر و فعالیت‌هایی که مردان و زنان دارند، مرتبط است. البته با توجه به این روند افزایش در هر دو جنس، مردان در این مسیر موفق‌تر بوده‌اند.

دانشمندان روند قد انسان در جمعیت‌های مختلف را با این هدف بررسی کردند تا دریابند که چگونه عواملی مانند تغذیه، نرخ بیماری و تغییرات اقتصادی ممکن است آثار ماندگاری بر روی قد و وزن بزرگسالان بگذارد.

بر اساس نتایج علمی منتشرشده در سایت ارث، برخی از دانشمندان کشف کردند که رژیم‌های غذایی بهتر و مراقبت‌های بهداشتی موثر، اغلب منجر به نسل‌های بلندقامت‌تر می‌شود. آنان بر روی عوامل دیگری به غیر از رژیم غذایی بهتر که ممکن است بر وزن و قد بزرگسالان تاثیر بگذارد، تمرکز کرده‌اند. آنها همچنین موارد دیگری را برای توضیح اینکه چرا شکاف قد بین زن و مرد ممکن است در حال افزایش باشد، در نظر گرفتند.

وقتی دانشمندان تفاوت‌ها را در بین کشورها اندازه‌گیری کردند، به شاخص‌هایی روی آوردند که رفاه کلی را منعکس می‌کرد.

یکی از این شاخص‌ها، شاخص توسعه انسانی (HDI) بود که به میانگین امید به زندگی، سال‌های تحصیل و درآمد یک کشور می‌پردازد. در تحقیقی در مقیاس بزرگ که افراد را در ۱۰ها کشور مورد بررسی قرار داد، به نظر می‌رسید که روند رشد در این شاخص، باعث افزایش اندازه بزرگسالان - هم قد و هم وزن - می‌شود. با این حال، مردان در این افزایش‌ها بیش از دو برابر زنان پیشی گرفتند.

دانشمندان دریافتند که قامت مردان اغلب به عوامل استرس‌زای محیطی حساس‌تر است، بنابراین در شرایط سخت، رشد مردان می‌تواند متوقف شود. آنان بر این باورند، در شرایطی که غذای کافی و بار بیماری کمتر است، مردان نسبت به زنان افزایش قد و وزن بارزتری را تجربه می‌کنند.

اروپا و بخش‌هایی از آسیای شرقی جهش‌های بزرگی را در قد بزرگسالان نشان دادند، در حالی که برخی از کشورها در جنوب صحرای آفریقا و جنوب آسیا شاهد حرکت اندک یا حتی کاهش بودند. نتایج گذشته نشان داد که چگونه مردان و زنان آمریکایی که زمانی به بالاترین سطح جهانی از نظر قد نزدیک می‌شدند، از کشورهایی که در آنها مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه به‌طور پیوسته بهبود یافت، عقب‌تر ماندند.

نتایج مقاله «علل کوتاهی قد کودکان در شهر گرگان» منتشرشده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی نشان داد، اگرچه کوتاهی قد در موارد بسیار، به علت فیزیولوژیکی است اما می‌تواند نشانه ای از بیماری مهم نیز باشد و البته تشخیص آن به درستی بسیار مهم است. پس باید بدانیم که تشخیص سریع و درمان به موقع قبل از بسته شدن صفحه رشد اپی فیزیال حائز اهمیت است.

انتهای پیام 

  • چهارشنبه/ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۶:۵۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403112417845
  • خبرنگار : 50105