با اجرای کمربند سبز، فضای سبز شهرها توسعه پیدا میکند و با تولید بیشتر اکسیژن، فرصتی برای نفس کشیدن شهر ایجاد میشود. همچنین اجرای کمربند سبز شهری راهی برای جلوگیری از گسترش مناطق حاشیهنشین و الحاق شهرها به یکدیگر است.
معمولا برای اجرای طرح کمربند سبز از گونههای سازگار و مناسب با شرایط اقلیمی شهرهای مورد نظر استفاده میشود، تا علاوه بر سبزینگی و زیبایی در اطراف شهر، فیلتر طبیعی برای مقابله با گرد و غبار و شنهای روان و باشد.
اهواز کلانشهری صنعتی است که سالها است با آلودگی هوا، حاشیهنشینی و کمبود فضای سبز دست و پنجه نرم میکند و این در حالی است که ایجاد کمربند سبز در اطراف شهر، از ورود آلایندگی و ذرات ریز و درشت صنایع به شهر جلوگیری میکند.
به گزارش ایسنا، مطالعه طرح کمربند سبز اهواز در سال ۱۳۷۳ انجام و در سال ۱۳۹۰ مصوب شد و از سال ۱۳۹۱، مقرر شد کمربند سبز اهواز با همکاری شهرداری و دیگر دستگاهها اجرا شود. محدوده کمربند سبز اهواز از غرب به جاده سوسنگرد و دشت آزادگان، از شرق به جاده کوت عبدالله، صنایع فولاد و روستای شیبان، از شمال به جاده اهواز – اندیمشک و از جنوب به جاده آبادان منتهی میشود.
مجموع کل کمربند سبز اهواز ۷۲۰۰ هکتار است که شهرداری اهواز موظف به اجرای ۱۲۰۰ هکتار، ادارهکل راه و شهرسازی خوزستان ۱۰۰۰ هکتار، شرکت گروه ملی ۲۲۰ هکتار، شرکت نورد لوله ۱۲۰ هکتار، شرکت فولاد کاویان ۸۰ هکتار، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب ۱۰۰۰ هکتار، شرکت فولاد خوزستان ۷۵۰ هکتار، فولاد اکسین ۴۵۰ هکتار، شرکت ملی حفاری ایران ۴۰۰ هکتار، شرکت لولهسازی اهواز ۲۰۰ هکتار، شرکت شهرکهای صنعتی ۲۰۰ هکتار، شرکت توسعه نیشکر واحد دهخدا ۵۰۰ هکتار و جهاد کشاورزی خوزستان ۱۰۰۰ هکتار هستند و باید در این مساحتها درختکاری انجام دهند.
احیای کمربند سبز پس از سیل سال ۹۸
آبانماه سال گذشته، علی شمسی معاون خدمات شهری شهرداری اهواز با اشاره به اجرای تنها ۱۰ کیلومتر از کمربند سبز شهر، گفت: کمربند سبز اهواز حدود ۷۲ کیلومتر طول دارد که شهرداری اهواز بیش از ۸۰ درصد وظیفه خود در این پروژه را انجام داده است.
بنا به گفته وی بخشی از کمربند سبز اهواز که بر اثر سیل سال ۹۸ از بین رفت، احیا و دوباره درختان کهور در آن را کشت شده است که با آبیاری به موقع، درختان کهور کشتشده در این بخش قابل رویت هستند.
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز گفت: بقیه بخشهای کمربند سبز اهواز باید توسط دیگر دستگاهها، صنایع، شرکتها و کارخانههای دولتی ایجاد شود اما تاکنون کاری در این زمینه انجام نشده است.
پیگیری قصور متولیان ایجاد فضای سبز
دیماه امسال نیز فرهاد قلینژاد معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست استان خوزستان گفت: طبق قانون هوای پاک که در سال ۱۳۹۶ مصوب شده است باید در شهرها علاوه بر ایجاد ۱۵ متر مربع سرانه فضای سبز شهری، کمربندهای سبز نیز ایجاد شود.
وی با اشاره به وضعیت و کمبود فضای سبز در استان خوزستان گفت: متاسفانه سهم سرانه فضای سبز در شهرهای استان خوزستان استاندارد و کافی نیست و کمبود فضای سبز در همه شهرهای استان وجود دارد، بنابراین باید وفق ماده ۲۲ و ۲۷ قانون هوای پاک، شهرداریها و دیگر دستگاههای اجرایی متولی برای افزایش فضای سبز در شهرها و روستاهای استان خوزستان اقدام کنند.
قلینژاد ادامه داد: مهمترین اقدام در این زمینه ایجاد کمربند سبز شهرهای استان خوزستان است که یک الزام قانونی است و باید شهرداریها با همکاری دیگر دستگاهها در این زمینه اقدام کنند.
وی با اشاره به وضعیت آلودگی هوای خوزستان بیان کرد: ادارهکل حفاظت محیط زیست استان خوزستان وفق قانون هوای پاک بر اقدامات توسعه فضای سبز در شهرها و روستاهای استان نظارت میکند و برنامه ایجاد کمربند سبز شهرهای استان باید تدوین شود و در صورت هر گونه قصور، ترک فعل متولیان ایجاد و توسعه فضای سبز از طریق مراجع ذی صلاح پیگیری خواهد شد.
عمده درختان کشت شده در کمربند سبز اهواز کهور هستند اما اکالیپتوس، کنار و گز هم در این محدوده کشت شده است.
حالا در بازدید از کمربند سبز اهواز در غرب شهر، درختان کشتشده تقریبا رشد کرده و سبز شدهاند. کارگران شهرداری در حال کشت نهالها هستند تا شهرداری بخش مانده از تعهد خود را تا پایان امسال تکمیل کند.
آنچه در حریم جاده و قبل از شروع محدوده کمربند سبز به چشم میخورد، نخالههای ساختمانی است. بنا به گفته رئیس شورای شهر اهواز، از آکس جاده تا ۶۸ مترمربع حریم راه است و در اختیار راه و شهرسازی خوزستان است که باید در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند.
محمدمهدی مطیعی رئیس شورای شهر اهواز با اشاره به آغاز کاشت نهال در کمربند سبز شهر گفت: قانونگذار کشت و نگهداری یک هزار و ۲۰۰ هکتار از کمربند سبز را بر عهده شهرداری اهواز قرار داده است. شهرداری حدود یک هزار هکتار کار کرده بود اما ۲۵۰ هکتار از آن در سیل سال ۹۸ از بین رفت که پس از آن، واکاوی درختان انجام شد.
وی با بیان اینکه در این دوره در ۴۵۰ هکتار از اراضی کاشت و واکاوی نهال انجام شده است، افزود: ۲۵۰ هکتار از تعهد شهرداری باقی مانده که با توجه به اهتمام مدیریت شهرداری، پیمانکار تعیین و فرآیند نهال و کاشت نهالها آغاز شده است.
رئیس شورای شهر اهواز گفت: فاصله کشت درختان ۵ مترمربع در نظر گرفته میشود اما از نظر فنی طبق طرح باید در هر هفت مترمربع یک نهال کشت شود یعنی در هر هکتار ۲۱۰ تا ۲۲۰ نهال کشت میشود.
مطیعی در خصوص تامین آب خام این طرح بیان کرد: سازمان آب و برق خوزستان مکلف بوده است روی کانال چمران ایستگاه پمپاژ احداث کند و خطوط انتقال آب را برای کمربند سبز ایجاد کند اما تاکنون اقدامی در این خصوص انجام نشده است و آبیاری با تانکر انجام میشود.
احتمال الحاق اهواز به شهرهای اطراف در نبود کمربند سبز
رضا امینی شهردار اهواز نیز به تازگی در این خصوص گفت: معاونت خدمات شهری شهرداری اهواز تعهد خود در حوزه ایجاد کمربند سبز شهر را اجرا کرده است اما دستگاههای دیگر هنوز اقدامات لازم را انجام ندادهاند.
وی هشدار داد: به دلیل نبود این کمربند، اهواز به شدت در حال توسعه است و اگر به صورت جدی به این موضوع توجه نشود الحاق اهواز به شهرهای اطراف بسیار محتمل و جدی است.
به گزارش ایسنا، پروژهای که قرار بود در مدت پنج سال در اهواز اجرا شود بعد از گذشت ۱۲ سال تنها بخشی از کار آن انجام شده است و حالا نه تنها کمربندی برای زیبایی شهر و جلوگیری از وقوع گرد و غبار انجام نشده است بلکه خطر توسعه غیرقانونی و الحاق اهواز به شهرهای اطراف وجود دارد. شاید ۱۲ سال دیگر هم باید منتظر ماند و دید که دستگاههای دولتی و صنایع شریک در این پروژه چه زمانی برای انجام تعهد خود اقدام میکنند.
انتهای پیام