امجد باقری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: بسیاری از کارشناسان محیطزیست تأکید دارند که دخالت انسان در تغذیه حیات وحش، چرخه طبیعی زندگی آنها را مختل کرده و در درازمدت تهدیدی جدی برای حیات وحش محسوب میشود.
وی عنوان کرد: حیوانات وحشی بر اساس غریزه و سازگاری با محیط، غذای مورد نیاز خود را پیدا میکنند. اما زمانی که انسانها به طور مداوم به آنها غذا میدهند، وابستگی شدیدی به این منابع غیرطبیعی پیدا کرده و توانایی جستجوی غذا در طبیعت را از دست میدهند. این موضوع میتواند باعث کاهش مهارتهای شکار و تغذیه طبیعی آنها شود.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی ادارهکل حفاظت محیطزیست استان زنجان با بیان اینکه با عادت کردن حیوانات به دریافت غذا از انسان، آنها بیشتر به مناطق شهری و روستایی نزدیک میشوند، افزود: این امر نه تنها باعث افزایش خطر حمله به انسانها میشود بلکه ممکن است سبب آسیب به خود حیوانات شود.
او تصریح کرد: در مواقعی شاهد بودهایم که گونههای جانوری که برای تهیه غذای خود در نزدیکی جوامع انسانی عادت میکنند، با نزدیک شدن به سکونتگاههای انسانی دچار مرگ میشوند.
وی ادامه داد: برخی از موادهای غذایی که انسانها برای حیوانات وحشی تدارک میبینند مناسب آنها نیست و مصرف آنها میتواند موجب به خطر افتادن جان آنها و حتی مرگشان شود. همچنین، تجمع حیوانات در یک منطقه برای دریافت غذا، احتمال انتقال بیماریهای مشترک بین حیوانات و حتی میان حیوان و انسان را افزایش میدهد.
باقری با اشاره به اینکه انسانها نباید در تغذیه حیوانات دخالت داشته باشند؛ چرا که این اقدام ممکن است تبعات جبرانناپذیری داشته باشد، گفت: محیط زیست در شرایط بحرانی اقدام به توزیع غذای مورد نیاز حیات وحش میکند و در استان زنجان در مواقعی که شاهد بارش برف سنگین در زیستگاه آهوان باشیم توزیع علوفه انجام میشود و اگر ضرورتی نداشته باشد این اقدام صورت نمیگیرد و در بخشی از اراضی تحت مالکیت محیط زیست کشت گندم و جو انجام میشود ولی برداشتی صورت نمیگیرد تا حیات وحش به صورت طبیعی در مواقع بحرانی نیز تغذیه کند.
وی با اشاره به اینکه امروزه تعداد قابل توجهی از مردم نگران حضور حیواناتی مثل گربه و سگ در داخل و حاشیه شهرها و روستاها هستند و بابت توجه بیش از حد برخی از دوستداران این حیوانات، نگران هستند، خاطر نشان کرد: متاسفانه روز به روز تعداد افرادی که در تامین غذای حیواناتی مانند سگ و گربه دخالت دارند بیشتر میشود و ضرورت دارد که متوجه این موضوع باشند که در واقع در حق این حیوانات ظلم میکنند و این اقدام تبعات جبرانناپذیری برای جامعه به دنبال دارد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی ادارهکل حفاظت محیط زیست استان زنجان، ادامه داد: وقتی انسانها به تامین تغذیه گونهای خاص از حیوانات توجه بیشتری میکنند، ممکن است به طور ناخواسته جمعیت آنگونه افزایش پیدا کند. این افزایش جمعیت میتواند سبب ایجاد بحران شود.
وی با بیان اینکه وزارت کشور و شهرداریها، دستگاههای متولی و مسئول ساماندهی سگهای بلاصاحب هستند، گفت: با توجه به اینکه سگهای بلاصاحب بیشتر در شهرها و حاشیه شهرها هستند و در روستاها کمتر بوده و بیشتر سگها دارای صاحب هستند، ضرورت دارد که شهرداریها به تکالیف خود عمل کنند و ضمن جمعآوری سگهای بلاصاحب، پناهگاه مناسبی برای این حیوانات ایجاد کنند.
باقری با بیان اینکه سگهای بلاصاحب یکی از تهدیدکنندههای جدی حیات وحش هستند، گفت: متاسفانه با ورود سگهای بلاصاحب به زیستگاه حیات وحش، شاهد این هستیم که علاوه بر شکار گونههای مختلف جانوری، سلامت زیستگاه را نیز با خطر جدی مواجه میکنند.
انتهای پیام