قلبی برای همه

آدم‌ها بی‌دلیل بزرگ نمی‌شوند و بی سبب نام‌شان با ارج و قرب همراه نمی‌شود. قصه‌ای پشت نام هر فردی نهفته است که او را از دیگران متفاوت می‌کند. موفقیت آدم‌هایی از این دست هم ارثی نیست و برای رسیدن به آن بسیار جنگیده اند و تلاش کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، متن پیش‌رو روایتی از طبیب فداکار اهوازی است که بیش از ۶ هزار عمل جراحی قلب رایگان انجام داده و در روزنامه ایران منتشر شده است: آدم‌ها بی‌دلیل بزرگ نمی‌شوند و بی سبب نام‌شان با ارج و قرب همراه نمی‌شود. قصه‌ای پشت نام هر فردی نهفته است که او را از دیگران متفاوت می‌کند. موفقیت آدم‌هایی از این دست هم ارثی نیست و برای رسیدن به آن بسیار جنگیده اند و تلاش کرده‌اند. دکتر ابراهیم شفیعی، جراح قلب و عروق یکی از همین نام‌هاست. خیلی‌ از مردم بخصوص بوشهری‌ها او را می‌شناسند و نیازی به معرفی ندارد، اما ناگفته‌هایی از او وجود دارد که کمترکسی می‌داند. کسی که از ۱۶ سال پیش تا امروز بیش از ۶ هزار عمل قلب رایگان انجام داده است. پزشکی که عمر خود را صرف خدمت به مردم این مرز و بوم کرده و جان هزاران بیمار را بدون هیچ‌گونه چشم‌داشتی نجات داده است. هزاران انسان نجات یافته رویداد کم اهمیتی نیست. از نگاه مردم او به درد مردم می‌اندیشد و از تخصص‌اش در جهت دیگرخواهی و شفای بیماران دردمند و کم‌برخوردار بهره می‌برد.

بنیانگذار جراحی قلب در بوشهر
دکتر شفیعی با برنامه‌ریزی دقیق و استفاده از نیروهای جوان و نخبه استان بوشهر، در سال ۱۳۸۷ اولین جراحی قلب در بیمارستان تخصصی قلب بوشهر را انجام داد و این مرکز را به یکی از معدود بیمارستان‌های مجهز برای انجام جراحی عمل قلب تبدیل کرد. به‌واسطه انجام این اقدامات، از او به‌عنوان بنیانگذار جراحی قلب بوشهر یاد می‌کنند. شفیعی درباره انگیزه‌اش از انتخاب این تخصص در رشته پزشکی و اینکه چرا بوشهر را محل فعالیت خود انتخاب کرده است، می‌گوید: «توسعه‌نیافتگی منطقه، فقر مردم، کمبود امکانات بهداشتی و درمانی باعث می‌شد گاهی به‌خاطر یک بیماری ساده، مردم جان خود را از دست بدهند. قدیم‌تر تعداد پزشکان انگشت‌شمار بود. اگر هم تعداد کمی مراکز بهداشتی درمانی در منطقه وجود داشت، توسط پزشکان هندی و پاکستانی اداره می‌شد که حتی زبان مردم منطقه را هم خوب نمی‌فهمیدند. به همین خاطر گاهی پیش می‌آمد که درمان اشتباهی انجام می‌دادند. درمانی هم که انجام می‌گرفت، در حد نوشتن نسخه‌های ابتدایی بود. بیمارستان درست و حسابی هم در این استان وجود نداشت و بیماران برای انجام ساده‌ترین امور درمانی خود باید راهی شیراز می‌شدند. راه ارتباطی و وسایل حمل‌ونقل مناسبی هم نبود و گاهی تا چند روز طول می‌کشید به شیراز برسند و خیلی‌ها در راه تلف می‌شدند. به این دلایل و نیز به‌خاطر فقر مردم خیلی از آنها قید درمان را می‌زدند. من در چنین جامعه‌ای بزرگ شدم و همیشه آرزویم بود به جایی برسم تا بتوانم گوشه‌ای از درد مردمی که سال‌ها شاهد رنج‌شان بودم را التیام ببخشم.»

دکتر شفیعی در تمام مدت کاری خود هیچ‌گونه وجهی از بیماران در قالب ویزیت یا حق عمل دریافت نکرده و سهم به‌سزایی در کاهش آلام بیماران ایفا کرده است. او با اشاره به تعهد و دینی که نسبت به مردم منطقه دارد، ادامه می‌دهد: «۳۰ سال سابقه خدمت دارم و تقریباً از سال ۷۳ تا ۸۶ به مدت ۱۳ سال جراح عمومی بودم. بعد از آن به سراغ جراحی قلب رفتم. در همه این سال‌ها توانستم ۱۵ هزار عمل جراحی و شاید بیشتر را انجام دهم. در آن ۱۳ سال به‌دلیل اینکه عمل‌ها ساده و مدت زمان کمتری نیاز داشت، تعداد بیشتری جراحی انجام دادم، به‌طوری که گاهی روزی ۲۰ عمل کوچک و سبک انجام می‌دادم. آمار دقیقی ندارم، اما فکر می‌کنم تاکنون بیش از ۶‌هزار عمل جراحی قلب و ۴۱ هزار آنژیوگرافی و آنژیوپلاسی هم انجام داده‌ام. فردی که برای درمان نزد من می‌آید، کاری ندارم داراست یا ندار، من همه را به یک چشم می‌بینم و هیچ ویزیت و دستمزدی برای انجام عمل قلب از آنها نمی‌گیرم. حقوق من همان چیزی است که در سیستم دولتی برای همه پزشکان تعیین می‌شود. همچنین حقوقی که از هیأت علمی دانشگاه و حق معلمی دریافت می‌کنم و درصدی هم به‌عنوان کارانه، هر چند سال برایم پرداخت می‌شود.»
 
وفادار به زادگاه و همشهری‌ها
او با بیان اینکه اوایل کسی باور نمی‌کردقصدم از نگرفتن هزینه درمان از بیماران، چیزی جز خدمت خالصانه در لباس پزشکی نیست،  می‌افزاید: «با پایان دوره تخصص، باید فرمی مربوط به تعیین محل خدمتم را پر می‌کردم. آن زمان کشور با کمبود متخصص مواجه بود و همه دانشگاه‌ها و حتی شهرهای بزرگ نیاز شدید به نیرو داشتند. من هر پنج انتخابم را بوشهر که زادگاهم است و با مشکلاتش از قبل آشنا بودم، انتخاب کردم. وقتی فرم را تحویل دادم، همه تعجب می‌کردند که چرا از اول تا آخر را بوشهر نوشته‌ام! مسئولی که در وزارتخانه بود، پیشنهاد داد؛ تهران، اصفهان و شیراز را جزو گزینه‌های اول انتخاب کنم و بعد بوشهر را در ادامه بنویسم. چون این استان‌ها از نظر درآمد، امکانات و رفاه و پیشرفت شرایط بهتری داشتند. اما من انتخابم را از سال‌ها پیش کرده بودم و تنها گزینه‌ام خدمت در بوشهر بود. حتی برخی از هم استانی‌ها فکر می‌کردند شاید نیتی بجز کار خیر پشت این همه اصرارم و حتی نگرفتن دستمزد از بیماران باشد؛ اینکه مثلاً بخواهم برای نمایندگی مجلس اقدام کنم. اما من هیچ نیتی جز خدمت به مردم نداشته و ندارم. امروز که نزدیک به ۳۰ سال از آن روزها می‌گذرد، به همه ثابت شد هیچ قصد یا هیچ بهره‌برداری از احساسات پاک مردم نداشته‌ام و همواره خود را مدیون و وامدار مردم شریف استان بوشهر می‌دانم و اعتقادم این است که هرچقدر به مردم خدمت کنم باز هم کم است.»
شفیعی در ادامه می‌گوید: «بیماری قلبی معمولاً مربوط به سن و سال بالاست، اما در سال‌های اخیر سن این بیماری پایین آمده و در میان بیماران قلبی، افرادی هستند که ۳۰ یا زیر ۳۰ سال هستند که دچار مشکلات قلبی می‌شوند. اغلب بیمارانم از استان بوشهر هستند، اما تعداد بیمارانی که از شهرهای همجوار استان بوشهر مثل فارس، بندرعباس، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد مراجعه می‌کنند، کم نیست، اما چون عمل قلب سنگین، زمانبر و طولانی است و اینجا هم مثل بیمارستان‌های شهرهای بزرگ امکانات ندارد، باید از صفر تا صد عمل را خودم انجام بدهم. در بیمارستان شهرهای دیگر برای عمل قلب ۲ تا ۳ پزشک متخصص درگیر عمل هستند و هر کدام بخشی از کار را انجام می‌دهند. بنابراین جراح در دو یا ۳ اتاق عمل که توسط دستیاران‌شان مهیا شده، فقط بخش اصلی عمل را انجام می‌دهد. اما اینجا به قول معروف از صفر تا صد را خودم باید انجام بدهم. بنابراین طی یک روز نهایتاً دو عمل را انجام می‌دهم و کمتر به سه مورد می‌رسد.»
وقتی هدف خاصی در زندگی داشته باشید، مسیر را تا جایی که بتوانید ادامه می‌دهید. این جمله شفیعی است. می‌گوید: «من این راه را خودم انتخاب کرده‌ام و تا جایی که توان داشته باشم، برای بیمارانم تلاش می‌کنم، اما خواسته‌ای از دولت دارم؛ بیمارستان بوشهر جزو پرمراجعه‌ترین بیمارستان‌های استان است، اما گاهی با کمبود وسایل و امکانات حداقلی مواجه می‌شویم. تجهیزات اولیه در بیمارستان وجود دارد و منظورم تجهیزات مصرفی مثل دریچه قلب، نخ بخیه و... است. اگر این تجهیزات برای بیمارستان و بیماران فراهم شود به‌خاطر لوازم جزئی برای انجام عمل جراحی معطل نمی‌مانیم. اینجا مثل تهران یا کلانشهرهای دیگر نیست که وقتی چیزی در بیمارستان تمام شود به همراه بیمار بگویند از بازار تهیه کنند. اینجا چنین بازاری نداریم. بخش خصوصی و شرکت‌های کالاهای پزشکی تعدادشان زیاد نیست و برای‌شان صرف ندارد که لوازم مصرفی را برای ما بیاورند. بنابراین نیاز است همه تجهیزات در بیمارستان موجود باشد تا ما هم کار مردم را بموقع انجام دهیم.»
 
افتخار بوشهری‌ها
مقدار هزینه حق‌العمل که به‌طور رایج و معمول از بیماران گرفته می‌شود، رقم کمی نیست و صحبت از میلیاردها تومان پول است که هرکسی بعد از گذشت ۲۶ سال تحصیل شبانه‌روزی به آسانی از آن نمی‌گذرد، مگر اینکه کسی با انگیزه و تعهد بالا به آن عمل کند. یکی از پرستاران بخش آی‌سی‌یو بیمارستان بوشهر درباره رفتار این پزشک نیکوکار می‌گوید: «رفتار و کردار و تواضع ایشان نسبت به بیماران و پرستاران همیشه زبانزد است. استاد شفیعی از معدود پزشکان استان بوشهر است که توانسته با روحیات خاص خود، محبوبیت مردمی فوق‌العاده‌ای را کسب کند و همواره در جامعه از او به نیکی یاد کنند.» توکلی‌نیا کارشناس اتاق عمل و عضو تیم جراحی قلب می‌افزاید: «از ویژگی‌های بارز دکتر شفیعی، تبحر و آرامشی است که حین عمل جراحی دارد.»

*بازنشر مطالب دیگر رسانه‌ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می‌باشد.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۱:۱۸
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1403111813499
  • خبرنگار :