اهمیت تأمین روغن خوراکی که اکنون عمدتاً از طریق واردات انجام میشود بر کسی پوشیده نیست و لازم است تا با روشهای مختلف این وابستگی کاهش یابد. کشت دانههای روغنی بهعنوان روشی مناسب برای تأمین روغن کشور مورد تأکید متولیان امر کشاورزی و از سیاستهای اصلی بخش کشاورزی دولت است.
خراسان شمالی یکی از استانهایی است که کشت پنج نوع دانه روغنی بهصورت بهاره و پاییزه در آن انجام میشود و کشاورزان در چند سال گذشته با حمایتهای انجامشده مانند خرید تضمینی یا کشت قراردادی بهصورت جدی وارد این عرصه شدهاند تا در مسیر عدم وابستگی بتوانند نقشآفرینی کنند.
هرچند خشکسالی چند سالی است امان کشاورزان این استان را بریده، اما در کشت پاییزه امسال کشاورزان با عزم جدی وارد عرصه شدند تا برای رسیدن به خودکفایی نقشی مهم را ایفا کنند.
خاموشی چاههای کشاورزی و کمبود منابع آبی از چالشهای پیش روی کشت دانههای روغنی
وحید صباغ، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه کشت محصولات استراتزیک و افزایش تولید در واحد سطح این محصولات یکی از اهداف مهم این سازمان است، اظهار کرد: دانههای روغنی یکی از محصولات استراتژیکی است که در این استان کشت میشود.
وی با اشاره به اینکه پنج نوع دانه روغنی بهصورت پاییزه و بهاره در استان کشت میشود، گفت: سه دانه روغنی کلزا، گلرنگ و کاملینا بهصورت پاییزه و آفتابگردان و کنجد بهصورت بهاره در خراسان شمالی کشت میشود.
صباغ به کشت کلزا در کشت پاییزه سال زراعی جاری اشاره کرد و افزود: این محصول در سال زراعی جاری در سطح ۶۰۰ هکتار کشت شده است.
وی با بیان اینکه کشت محصولات استراتزیک و افزایش تولید در واحد سطح این محصولات یکی از اهداف مهم این سازمان است، ادامه داد: دانههای روغنی یکی از محصولات استراتژیکی است که در این استان کشت میشود.
این مقام مسئول به کشت دانه روغنی گلرنگ نیز اشاره و بیان کرد: پیش بینی میشود این محصول در سطح ۱۷۰ هکتار کشت شود که البته بیشتر کشت این محصول در فصل زمستان و بهار انجام میشود.
وی تاکید کرد: کاهش بارندگی و کمبود منابع آبی بر کشت دانههای روغنی تاثیر گذاشته و یکی از چالشهای پیش روی کشت این محصول است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: ناترازی برق و خاموشی چاههای کشاورزی از دیگر عللی است که سبب کاهش سطح زیر کشت این محصول در سال زراعی جاری شده است.
وی سطح زیرکشت کلزا در کشت پاییزه سال گذشته در این استان را بیش از ۷۰۰ هکتار اعلام کرد.
صباغ در ادامه با اشاره به کشت کاملینا، از افزایش سطوح زیر کشت محصول کاملینا در این استان خبر داد و گفت: پیش بینی میشود سطوح زیر کشت این محصول با ارزش اقتصادی به ۵۰۰۰ هکتار در سال زراعی جاری برسد.
وی افزود: سطح زیرکشت این محصول در سال زراعی گذشته ۳۷۰۰ هکتار بوده است.
صباغ ادامه داد: در ابتدا سطح زیرکشت این محصول در این استان اندک بود، اما کشاورزان بعد از اینکه مزایای کشت این محصول و همچنین تولید آن را مشاهده کردند، نسبت به کشت آن ترغیب شدند.
وی تصریح کرد: خرید تضمینی این محصول از دیگر مواردی است که سبب شده تا کشاورزان نسبت به کشت آن ترغیب شوند.
وی با بیان اینکه پیش بینی میشود در سال زراعی جاری ۱۰۲۷ تن محصول کاملینا از زمینهای کشاورزی این استان برداشت شود، گفت: قیمت خرید تضمینی مشخص شده برای این محصول هر کیلوگرم ۳۶ هزار تومان است.
کاملینا، شگفتانه ای برای تحول کشاورزی
دکتر نیستانی محقق مرکز تحققیات کشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: کاملینا جزو دانههای روغنی محسوب میشود که در پاییز کشت میشود و این گیاه مقاومت خیلی بالایی به سرما و تنشهای آخر فصل دارد.
وی گفت: کاملینا، گیاهی کم توقع بوده و در تناوب با سایر محصولات میتوان آن را کشت کرد.
نیستانی افزود: با توجه به اینکه این گیاه مقاومت بالایی به خشکسالی و به طور متوسط ۶۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار در عملکرد دارد، کشاورزان میتوانند کشت آن را توسعه دهند.
وی با اشاره به اینکه توسعه کشت این محصول کمک زیادی به عدم وابستگی به خارج از کشور در تامین روغن میکند، ادامه داد: معمولا این گیاه با آفت و امراض خیلی کمی درگیر است.
نیستانی با اشاره به دوره رشد کوتاه کاملینا تاکید کرد: بذر این گیاه میتواند در دمای یک درجه سانتیگراد جوانه بزند و گیاهان جوان آن به دمای زیر صفر و یخبندان مقاومت نشان میدهند. بنابراین کشت این محصول به دلیل سرماپذیری در پاییز و زمستان تسهیل میشود.
وی اظهار کرد: به طور کلی نیازکودی کاملینا پایین است و برای رشد، به نهادهها از جمله کودهای شیمیایی و سموم آفت کش کمتری نیاز دارد و حتی ممکن است بسته به حاصلخیزی زمین، هیچ گونه کودی نیاز نداشته باشد.
خراسان شمالی توانایی تولید روغن مورد نیاز ۳ استان را دارد
حمید نامور، معاون پیشین بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: خراسان شمالی توانایی تولید روغن سه استان در کشور را دارد.
وی با اشاره به اینکه کشور تا ۹۰ درصد به واردات روغن وابسته است، اظهار کرد: کاملینا و گلرنگ از جمله گیاهان روغنی است که میتوان با کشت آن بخشی از نیاز روغن را تامین کرد. این دو محصول را میتوان در زمینهای آیش کشت کرد و از سوی دیگر خراسان شمالی خاستگاه تولید این دو محصول است.
وی افزود: سطح زیرکشت کاملینا در گذشته فقط دو هکتار بود که اکنون به ۳۷۰۰ هکتار رسیده است.
انتهای پیام