به گزارش ایسنا، «احمد الشرع» ملقب «ابومحمد الجولانی» سرکرده تحریر الشام که بهتازگی بهعنوان «رئیسجمهور موقت» سوریه معرفی شده، در خصوص چشم انداز خود از ساختار نظام حکمرانی سیاسی سوریه گفت: سوریه یک جمهوری است و نظام آن جمهوری است که در آن پارلمان وجود دارد، همچنین در آن دولت اجرایی قرار دارد و قانون و نهادهایی هستند که با یکدیگر همکاری میکنند.
سرکرده تحریر الشام که با «تلویزیون سوریه» گفتوگو میکرد، افزود: در مرحله نخست، پارلمان موقتی وجود خواهد داشت چراکه در حال حاضر امکان وجود پارلمان منتخب فراهم نیست؛ به این دلیل که شرایط انتخاباتی در سوریه وجود ندارد، نیمی از مردم، خارج از سوریه هستند و بسیاری از آنها شناسنامه و مدارک ندارند، در سوریه تولدها و وفاتهای بسیاری ثبت نشده است. افرادی هستند که مفقود شدند و بخشهایی از سوریه، همچنان خارج از کنترل دولت است. در نتیجه انتخابات نیازمند یک زیرساخت است و این ممکن است مدت زمان طولانی ببرد.
او در خصوص کنفرانس ملی نیز گفت که یک کمیته مقدماتی تشکیل خواهد شد که رایزنیهای گستردهای با طیفهای مختلف سوریه تا قبل از برگزاری این کنفرانس خواهد داشت. این کنفرانس بیانیه پایانی را صادر خواهد کرد که راه را برای اعلامیه قانون اساسی هموار میکند که این اعلامیه آینده کشور را مشخص میکند. تدوین اعلامیه قانون اساسی یک تصمیم فردی نخواهد بود، بلکه نتیجه رایزنیهای گسترده است که منعکس کننده اراده مردم است.
الجولانی در پاسخ به این سوال که آیا جدول زمانی برای این مرحلهها تا رسیدن به مرحله انتخابات وجود دارد، گفت: برآورد من این است که مدت آن حدوداً چهار الی پنج سال خواهد بود تا انتخابات برگزار شود. چرا که زیر ساختی وجود دارد که نیازمند اصلاحات گسترده است.
او گفت که عدالت انتقالی میان حفظ صلح داخلی و تضمین حقوق قربانیان، توازن برقرار خواهد کرد و عفو، شامل کسانی که مرتکب جنایتهای سازمان یافته شدهاند، نخواهد شد.
درگیریهایی که به سقوط نظام سوریه انجامید به یکباره نبود
سرکرده تحریر الشام تاکید کرد: درگیریهایی که به سقوط نظام سوریه انجامید؛ به یکباره نبود، بلکه نتیجه برنامهریزیهای استراتژیکی بود که پنج سال در ادلب طول کشید. گروههای «انقلابی» یکپارچه شدند و تلاشهای نظامی خود را برای رویارویی با نیروهای نظام سازماندهی کردند. مقدمه چینی بر روی این جنگ شامل نظارت دقیقی بر اوضاع در مناطق تحت کنترل نظام بود.
او افزود: بخش گستردهای از جزئیات این نبرد هنوز برملا نشده است. این موفقیت از طریق استفاده از تاکتیکهای نظامی خلاقانه و گمراه کردن دشمن با اطلاعات غلط در خصوص تحرکات نظامی صورت گرفت.
الجولانی با بیان اینکه اتخاذ تصمیم ورود به این نبرد دشوار بود، گفت که این تصمیم بعد از بررسیهای طولانی اتخاذ شد و نیاز مبرم به تغییر باعث پیشبرد نبرد شد.
سرکرده تحریر الشام افزود که «چالشها با سقوط نظام پایان نیافته است، چرا که دولت جدید با میراث سنگینی از نهادهای و اقتصاد فروپاشیده مواجه است و باید از طریق اصلاحات فراگیر، اعتمادسازی میان مردم و دولت صورت بگیرد».
وی مخالفت خود را با ایده سهمیهبندیها در توزیع پستهای دولتی اعلام کرد و گفت که این روش منجر به از کار افتادن نهادهای دولت میشود و ثبات کشور را تهدید میکند. توزیع قدرت بر اساس رویکردهای طایفهای یا نژادی نیز باعث وضعیتی از دودستگی میشود.
مذاکره با قسد ادامه دارد
الجولانی گفت: اگر اسیر اختلافات داخلی و طایفهای بمانیم من معتقدم که این امر به فاجعه بزرگی در سوریه منجر خواهد شد. ما به نحوی، به ساحل امن رسیدهایم. ممکن است رخدادهایی در اینجا و آنجا رخ دهد و این کمترین سطح است. پیشبینی میشد که اوضاع بسیار بدتر باشد و علت آن هم به دلیل نتایج منفی بر جای گذاشته از سوی نظام طی ۶۰ سال سیاستهای اشتباه در مدیریت کشور بود. اما این سیاستها طی چند روز یا چند هفته پشت سر گذاشته شد.
سرکرده تحریر الشام گفت که مذاکرات با نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) برای توافقی جهت تضمین یکپارچه بودن سوریه و اینکه کنترل سلاحها ضابطهمند باشد، ادامه دارد و قسد آمادگی خود را برای این مسئله ابراز کرده است، اما اختلافاتی در خصوص برخی از جزئیات وجود دارد.
وی افزود که تمامی طرفها چه منطقهای و چه بینالمللی از تمامیت ارضی سوریه حمایت کرده و مخالف هرگونه تلاشی برای دودستگی یا تجزیه هستند.
ارتش باید متشکل از گروههای مختلف باشد
الجولانی در خصوص گامها برای تشکیل مجدد ارتش ملی سوریه که متشکل از گروههای مختلف نظامی باشد، اظهار کرد که این رویکرد با هدف ایجاد یک نهاد نظامی حرفهای است که به دور از رویکردهای شخصی و خانوادگی باشد.
او مدعی شد که «ارتش سابق سوریه یک ارتش سوری نبود بلکه در معرض دودستگیهای گسترده و نفوذ خارجی قرار داشت و با یک خاندان یا افراد مشخصی مرتبط بود و به نفع تمام وطن عمل نمیکرد. تصمیم انحلال ارتش سابق نیز به دلیل این بود که آن ارتش توانایی نظامی حرفهای را که در خدمت منافع ملی باشد، در اختیار نداشت».
الجولانی اظهار کرد که چشمانداز او نسبت به اوضاع در کشور متفاوت از تمرکز کلاسیک بر افراد است. نظر او در مسائل اقتصادی الزامآور نیست چرا که متکی بر یک تیم اقتصادی گسترده است که افرادی با تجربه از داخل و خارج از کشور هستند. این تیم اوضاع اقتصادی را تحلیل میکند تا سیاستی که تا ۱۰ سال ادامه مییابد تدوین کند.
سرکرده تحریر الشام خاطرنشان کرد ثبات اوضاع در سوریه در گرو چند عامل است که برجستهترین آنها حفظ صلح داخلی، ضابطهمند بودن وضعیت سلاح در کشور و برقراری روابط خارجی متوازن بر مبنای حاکمیت کشور و احترام متقابل است.
او در خصوص روابط خارجی و جایگاه سوریه در نقشه سیاسی گفت: سوریه یک جزیره دور افتاده نیست بلکه کشور مهمی در جهان است و منافع متقابلی با کشورهای مختلف دارد سوریه جایگاه ژئوپلیتیک دارد و ریشههای عمیقی در تاریخ را دارا است.
در صورت ادامه وضع گذشته، ترکیه در معرض خطر تجزیه قرار میگرفت!
الجولانی گفت: بزرگترین چالش در مقابل نظام جدید سوریه اطمینان بخشی به کشورهای منطقه است و همگان منتظر چشم انداز سیاست جدید سوریه هستند.
او ادعا کرد: حضور نظامی شبهنظامیان ایرانی در دوره نظام سابق، خطر استراتژیکی را ایجاد کرده بود که تمام منطقه را تهدید میکرد.
این ادعا در حالی است که ایران و نیروهای مقاومت برای مقابله با تروریسم در سوریه حضور داشتند.
درحالیکه بخشهای از جنوب سوریه در اشغال رژیم صهیونیستی است و حاکمان جدید سوریه هم ایدهای برای مقابله با آن ندارند، الجولانی ادعا کرد: اگر نظام سابق سوریه برای ۱۰ سال دیگر روی کار میماند، ترکیه در معرض خطرات تجزیه قرار میگرفت. کشورهای عربی حوزه خلیج (فارس) نیز با تهدید ناآرامیهایی مشابه با رخدادها در سوریه و عراق مواجه میشدند.
سرکرده تحریر الشام مدعی شد: نظام کنونی سوریه موفق به بازتعریف مجدد سریع سوریه شد و به کشورهای منطقهای اطمینان داد. این مسئله بسیار مهم است و ما طی چند هفته موفق به تحقق آن شدیم. این موفقیت ارزشی برابر با ارزش همان نبرد دارد.
انتهای پیام