شهرام شفیعی، سه شنبه، ۱۶ بهمن ماه در نشست خبری افزود: بخش کشاورزی علیرغم اینکه به نوعی مطالبه گر است اما در این بخش امنیت غذایی نیز مطرح است، سازمان جهاد کشاورزی استان و وزرات جهاد کشاورزی مکلف به تأمین غذای کافی و سالم برای تمامی مردم شریف ایران است.
وی با بیان اینکه اصلی ترین محدودیت بخش کشاورزی، محدودیت منابع آب و خاک است، گفت: امنیت غذایی جزو وظایف ذاتی جهادکشاورزی است و عمدتا برای تولید تلاش میکند اما برای تولید بر مبنای توسعه پایدار در سطح استان نیز برنامه ریزیهایی انجام شده است. توسعه اتفاق نمیافتد مگر اینکه منابع پایه را به بهترین شکل استفاده کنیم در غیر این صورت بعد از چند سال تولیدی نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه فرو نشستهای دشت مرند و شبستر نشان میدهد که سطح آبهای زیرزمینی کاهش یافته است، ادامه داد: شوری آبهای زیرزمینی یکی از مسائل مهم است که محدودیتهایی در کشت فراهم کرده است.
شفیعی بیان کرد: در برنامه پنج ساله هفتم محدودیتهایی در ارتباط با آب وجود دارد که یکی از مهمترین آنها کاهش ۱۵ میلیارد مترمکعب آب در طول این برنامه است که ۱۲ میلیارد مترمکعب آن را آبهای زیرزمینی تشکیل داده و مابقی از آبهای سطحی است.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: خودکفایی ۹۰ درصدی در تولید هفت محصول اساسی، خودکفایی ۴۰ درصدی در تولید دانههای روغنی و عملیات آبخیزداری ۲۰ میلیون هکتاری برای حفظ آب و خاک از تکالیف مهم در برنامه هفتم است.
وی افزود: یکی دیگر از تکالیف مهم، کاهش واردات نهادههای دامی و وابستگی به دیگر استانها است.
شفیعی با بیان اینکه در برنامه هفتم، توسعه باغات در اراضی کشاورزی ممنوع است، اظهار کرد: زمانی به تولید پایدار دست پیدا میکنیم که از منابع پایه به صورت بهینه استفاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از محدودیتهای مهم آب و هوا و خشکسالی است، افزود: میزان بارندگی در استان از اول فصل زراعی(مهرماه) ۳۳ میلی متر اتفاق افتاده که نسبت به سال گذشته ۶۲ درصد کاهش و در بلند مدت ۶۸ درصد کاهش یافته است.
وی بیان کرد: منابع مالی مورد نیاز برای اجرای برنامه توسعه هفتم طبق برآوردههای اولیه وزرات جهاد حدود ۱۱۰۰ همت است که مبلغ زیادی بوده و امیدواریم با حمایت و سرمایهگذاری مردمی این منابع تأمین شود.
وی اظهار کرد: وجود دانشکدههای کشاورزی در استان به عنوان تولیدکنندگان دانش و وجود مرکز تحقیقات دیم کشور در شهرستان مراغه به عنوان پتانسیل بخش کشاورزی به شمار میروند.
وی افزود: در توسعه بخش کشاورزی بعد از حوضه آبریز دریاچه ارومیه دو حوضه آبریز ارس و قیزیل اوزن که در آنها نیز تا حدودی امکان توسعه فراهم است، در ۱۸ هزار و ۹۰۰ هکتار از اراضی آبریز حوضه ارس، آبیاری تحت فشار و کم فشار انجام شده که نتایج خوبی نیز به دست آمده است.
وی با بیان اینکه از طریق اعتبارات دولتی برای هر هکتار آبیاری بارانی ۵۰ میلیون تومان کمک بلا عوض به تولیدکنندگان تعلق میگیرد، گفت: ۷۳ میلیون برای آبیاری قطرهای و ۲۵ میلیون تومان نیز برای آبیاری کم فشار یارانه داده میشود.
وی با بیان اینکه ۱۸۰۰ مورد قنات در استان وجود دارد، افزود: نزدیک ۵۰ درصد این قنوات لایروبی شده و هرسال نیز از طریق اعتبارات عمرانی استانی این لایروبی انجام میشود.
شفیعی با بیان اینکه پنج میلیون تن محصول کشاورزی در استان تولید میشود که ۵۶ درصد آن محصولات زراعی و ۲۴ درصد محصولات باغی است، گفت: حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن محصول باغی و ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصولات زراعی تولید میشود. ۲۰ درصد تولیدات بخش کشاورزی استان محصولات دامی است.
وی ادامه داد: افزایش تولید دانههای کم آب بر نظیر گلرنگ و کاملینا جزو برنامه استان است.
وی با بیان اینکه ۱۱۷ هزار هکتار باغ در استان وجود دارد، گفت: توسعه باغات به ویژه در حوزه دریاچه ارومیه ممنوع است.
وی افزود: ۳۲۰۰ هکتار باغات پسته در استان وجود دارند که عمدتا بارور هستند.
وی گفت: توسعه گیاهان دارویی به اندازه ۷هزار هکتار و کشت زعفران ۵۰۰ هکتار جزو برنامههای سازمان جهاد کشاورزی در حوزه باغبانی است.
وی با بیان اینکه در سطح استان ۳۸۰ هکتار گلخانه در حال بهره برداری وجود دارد، اظهار کرد: سیاست وزرات جهاد کشاورزی انتقال سبزی صیفی به محیطهای کنترل شده است که در ازای مصرف کم آب به افزایش تولید و بهرهوری منجر شود.
وی افزود: ۴۰۰ هکتار گلخانه در حال احداث در استان با پیشرفت فیزیکی ۳۰ الی ۹۰ درصد وجود دارد، امیدواریم در یکسال آتی گلخانههای بهرهبرداری شده به ۷۰۰ هکتار برسد چراکه در اقتصاد استان نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه یک میلیون تن محصول دامی در سطح استان تولید میشود، یادآور شد: مصرف گوشت و مرغ در استان و کشور بالا رفته است، دوسال قبل سه میلیون و ۲۰۰ هزار قطعه جوجه ریزی در سطح استان اتفاق افتاده که امسال میانگین ماهانه پنج میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه جوجه ریزی اتفاق میافتد و حدود ۳۰۰ تن گوشت خالص مرغ مورد نیاز استان را تأمین میکند.
وی افزود: گوشت قرمز در استان به اندازه کافی تولید میشود با توجه به اینکه قیمت تمام شده گوشت قرمز امسال افزایش یافته به اجبار برای تنظیم بازار از گوشتهای وارداتی هم استفاده میکنیم.
وی ادامه داد: چهار هزار تن سیب زمینی در انبارهای سرد و سردخانه استان وجود دارد، بنابراین مشکلی در تولید وجود نداشته بلکه قیمت آن وابسته به آیتمهای مختلفی است.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: برای شب عید ۴۰۰ تن پرتقال و سیب خریداری شده و هفت تن خرما نیز برای ماه مبارک رمضان خریداری شده که در شب عید بر اساس قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار توزیع میشود.
انتهای پیام