شهرستان نهاوند قطب کشاورزی و دامپروری استان همدان محسوب میشود که وجود منابع طبیعی غنی و سرابهای پرآب و اراضی حاصلخیز زمینه ایجاد دامداریهای سنتی، صنعتی و واحدهای فرآوری و تولید لبنیات را در این شهرستان فراهم کرده است.
از اوایل دهه ۷۰ تا اواخر دهه ۸۰ بیش از ۱۳۰ دامداری صنعتی دام سبک و سنگین در این شهرستان احداث شد اما دیری نپایید که مشکلات و هزینههای بالای تولید و عدم حمایت دولت، باعث تعطیلی بیشتر این دامداریها شد، این در حالیست که نهاوند بیشترین نرخ بیکاری را در استان همدان دارد و تعطیلی این واحدها علاوه بر کاهش اشتغال باعث کاهش تولید شیر و گوشت قرمز در این شهرستان شد به طوری که در سالهای گذشته بیش از ۴۰ درصد گوشت قرمز و شیر استان همدان به همت دامداران نهاوندی تأمین میشد اما طی چند سال اخیر این مقدار به حدود ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
همچنین کاهش تعداد دامها و تعطیلی دامداریهای سنتی و صنعتی در شهرستان باعث کاهش تولید شیر در شهرستان شد و تعدادی از کارخانههای تولید لبنیات این شهرستان را تعطیل کرده یا به حداقل ظرفیت رسانده است.
زیرا کارخانههای تولید لبنیات شهرستان مجبور هستند برای تأمین مواد اولیه مورد نیاز خود، شیر را از استانهای همجوار و دوردست با قیمتهای بیشتر و هزینه حملونقل بالاتر خریداری کنند که این باعث افزایش قیمت تولید و هم قیمت مصرف میشود.
احیای دامداریها تعطیل نیازمند دریافت تسهیلات کمبهره است
ایوب شریفی که صاحب یک گاوداری ۱۰۰ رأسی در روستای «برهفراخ» است به ایسنا گفت: به دلیل گرانی نهادههای دامی و ناتوانی در تأمین هزینههای گاوداری در سالهای گذشته مجبور به فروش دامهای خود شدم.
وی تصریح کرد: در سال ۸۰ تسهیلات گرفتم و تا سال ۹۶ تسویه کامل کردم و اکنون میخواهم گاوداریام را مجدد فعال و دوباره کار کنم ولی نیاز به دریافت تسهیلات کمبهره هستم که البته برای دریافت تسهیلات تاکنون سه بار به همدان رفتم ولی تاکنون موفق به دریافت تسهیلات نشدهام.
وی افزود: در سالهای قبل از سال ۸۸ همه چیز عالی بود وضعیت خوراک دام، هزینه دامپزشکی و دارو و هزینه سوخت و انرژی متعادل بودند و دستمزد و حق بیمه کارگران در حد متعادل و با هزینههای ما همخوانی داشت اما از سال ۸۸ به بعد همه چیز تغییر کرد و روزبه روز نگهداری گاو و گاوداری گران و گرانتر شد که متأسفانه طی سالهای اخیر هم این هزینهها چندین برابر و سرسامآور شده است.
شریفی با بیان اینکه دامداران برای ادامه فعالیتشان نیاز به تسهیلات و اعتبار دارند، افزود: دولت باید با وامهای کمبهره و مدت بازپرداخت طولانی به ما کمک کند نه اینکه وامهایی با سود ۱۸ درصد در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد و پس از موعد یک ساله یا ۶ ماهه حتی اگر قادر به پرداخت آن نباشیم آن را طلب میکنند.
گرانی نهاده، نقدینگی و اقساط معوق مشکل اصلی دامداران
علیحسین سیاوشی یکی از دامداران با سابقه روستای «معتمدآباد» نهاوند است که این روزها با مشکلات و تعطیلی دستوپنجه نرم میکند.
وی درباره مشکلاتش به خبرنگار ایسنا، گفت: ۵۰۰ رأس گاو داشتم و تا سال ۹۷ که یارانه پرداخت میشد با وجود شرایط سخت باز هم میتوانستیم تولید کنیم اما دیگر شرایط قابل ادامه دادن نبود و به همین دلیل دامداری را تعطیل کردیم.
سیاوشی با اشاره به اینکه در حال حاضر که نهادههای دامی قطع شده و علوفه، سویا و سایر نهادهها گران شده مجبور شدیم دامها را بفروشیم چون نه میتوانیم ذرت و نهاده بخریم و نه میتوانیم به کار ادامه دهیم، افزود: از مسئولان درخواست داریم چارهای بیاندیشند چرا که تولید روزانه صدها کیلوگرم شیر به صفر رسیده است.
وی با بیان اینکه نداشتن سرمایه در گردش، گرانی نهادههای دامی و معوق شدن اقساط بانکی از جمله مشکلات ماست، تأکید کرد: درخواست داریم سرمایه در گردش با سود کم در اختیار دامداران قرار دهند ضمن اینکه این تسهیلات با مدت زمان بیشتر بازپرداخت به دامداریها پرداخت شود و اگر این تسهیلات و حمایتها انجام نشود در آیندهای نزدیک همه واحدهای دامداری شهرستان تعطیل خواهند شد.
این دامدار نهاوندی تصریح کرد: امروز اگر از دامداریها حمایت شود باز هم میتوانیم به چرخه تولید بازگشته و برای شهرستان و کشور گوشت و شیر تولید کرده و اشتغالزایی کنیم.
عدم همخوانی درآمد با هزینههای پرورش دام
دیگر دامدار نهاوندی با بیان اینکه باید به دامدار کمک کنند و نقدینگی و یارانه تولید در اختیار او قرار دهند، بیان کرد: اگر این حمایتها صورت بگیرد جوانان بیشتری هم مشغول به کار شده و تولید رونق پیدا میکند.
کرم سهرابی با تأکید براینکه هزینهها و درآمدهای دامداری با یکدیگر همخوانی ندارند و مشکلات زیاد است و باید فکری شود، خاطرنشان کرد: برای پرورش دام هزینهها و سختیهای زیادی مانند بیمه، گرانی نهادهها، هزینههای دارو و نگهداری و خیلی هزینههای دیگر به دامدار وارد میشود و انتظار حمایت از دولت داریم تا حداقل نهادههای لازم را در اختیار ما قرار دهد.
این دامدار نهاوندی با بیان اینکه در سالهای قبل در هر روستایی تعداد زیادی دامدار وجود داشت ولی اکنون تعداد انگشتشمار است و همین باعث بیکاری و کاهش تولید شده است، اظهار کرد: اگر از دامداریهای خانگی و صنعتی حمایت شود هم تولید محصولات لبنی افزایش مییابد و هم به اقتصاد خانوار کمک میشود.
سهرابی خاطرنشان کرد: سالانه هزینههای زیادی برای واردات گوشت از خارج بر کشور تحمیل میشود که میتوان با حمایت از دامداران از خروج این پول جلوگیری کرد و زمینهساز رونق تولید و بهبود اقتصاد کشور شد.
تولیدکنندگان و مشکلات بانکی
محمد خزایی یکی دیگر از دامداران شهرستان در خصوص مشکلاتش، گفت: گاوداری من دارای ظرفیت ۸۰ رأسی است و برای پنج نفر اشتغالزایی کرده بود اما وجود معوقات بانکی و عدم نقدینگی با هزینههای سنگین نگهداری دام شرایط پیچیدهای برای ادامه فعالیت ما به وجود آورد و ناچار شدیم در سال ۹۴ گاوداری را تعطیل کنیم.
وی ادامه داد: مهمترین مشکلات دامداریها خشکسالی در سالهای گذشته، افزایش قیمت علوفه و نهادههای دامی، بدهی دامداران به سیستم بانکی، گرانی سوخت و... است.
خزایی بیان کرد: سود و بازپرداخت اقساط تسهیلات بانکی برای بسیاری از مردم کشور به ویژه تولیدکنندگان بسیار سخت است و با توجه به کاهش قدرت اقتصادی بسیاری از واحدهای تولیدی در شهرستان از کمبود نقدینگی رنج میبرند.
وی اضافه کرد: متأسفانه بانکها به جای گشودن گره از مشکلات، مشکلات بیشتری برای آنها ایجاد کردهاند و توجهی به شرایط تولیدکننده ندارند.
تعطیلی ۶۰ درصدی دامداریهای نهاوند
صادق ظفری، معاون امور دام جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند هم در این زمینه به ایسنا، گفت: در شهرستان نهاوند حدود ۱۳۵ واحد صنعتی دامداری شامل گاو شیری، گوساله پرواری، گوسفند پرواری و داشتی وجود دارد که متأسفانه ۶۰ درصد از این واحدها طی این چند سال از چرخه تولید خارج شده و راکد هستند و ۴۰ درصد باقیمانده هم با زیر ظرفیت کار میکنند.
ظفری با اشاره به کاهش تولید گوشت قرمز در شهرستان نهاوند، اظهار کرد: در سنوات گذشته حدود ۵۰۰۰ تُن تولید گوشت قرمز در سال در شهرستان نهاوند تولید میشد اما اکنون این عدد متأسفانه به ۳۰۰۰ تُن در سال رسیده است.
معاون امور دام جهادکشاورزی نهاوند با بیان اینکه در سالهای گذشته حدود ۶۰ هزار تُن تولید شیر داشتیم که این عدد در سالهای اخیر به ۳۵ هزار تُن در سال رسیده است، افزایش قیمت نهادههای دامی و کمبود نقدینگی را از مهمترین علت تعطیلشدن این واحدها دانست.
وی تصریح کرد: شهرستان نهاوند قطب دامداری و کشاورزی استان همدان محسوب میشود و ظرفیتهای خوبی در این بخشها دارد و اگر به این ظرفیتها توجه شود بخش زیادی از مشکلات بیکاری جوانان در شهرستان حل خواهد شد.
ظفری با بیان اینکه بیش از ۲۵ درصد از نیاز گوشت قرمز استان توسط شهرستان نهاوند تأمین میشود، افزود: اکنون ۲۰ واحد دامداری دام سنگین در شهرستان نهاوند فعال است و ۱۲هزار رأس دام سنگین در شهرستان وجود دارد.
معاون امور دام جهادکشاورزی نهاوند با بیان اینکه حدود ۲۰۰۰ نفر در شهرستان در زمینه تولید و پرورش دام سبک و سنگین مشغول به فعالیت هستند، ادامه داد: همچنین بیش از ۳۵۰هزار رأس دام سبک و ۵۵ واحد پرورش دام سبک در شهرستان وجود دارد که در مجموع در شهرستان سالانه ۳۵ هزار تن شیر تولید میشود.
وی تأکید کرد: افزایش تولید با حمایت از دامداران و تسهیلسازی امورات آنها رابطهای مستقیم دارد و با اتخاذ تدابیر لازم برای تأمین نهادههای دامی و تزریق تسهیلات ارزان قیمت قطعا دامداریهای تعطیل شهرستان را به چرخه تولید برمیگرداند.
تعطیلی تعداد زیادی از واحدهای لبنی و دامداریهای نهاوند به خاطر بدهی به بانک
علیرضا نثاری، نماینده مردم شهرستان نهاوند در مجلس شورای اسلامی نیز به ایسنا گفت: متأسفانه تعداد زیادی از واحدهای لبنی، تولیدی و دامداریهای شهرستان نهاوند به دلیل بدهی بانکی تعطیل و یا با کمتر از ظرفیتشان فعال هستند.
وی اظهار کرد: بدهی بانکی، تأمین سرمایه در گردش و منابع مالی اصلیترین مشکلات این واحدهای تولیدی شهرستان است و دامداران شهرستان نیاز به دریافت تسهیلات برای فعال کردن و حفظ سرمایه موجود دامداریهای خود دارند.
نثاری ادامه داد: در شهرستان نهاوند که قطب کشاورزی، دامداری و دامپروری غرب کشور است، در حال حاضر بیش از ۳۰ واحد تولیدی دام وجود دارد که متأسفانه به دلیل بیتفاوتی و بیمهری تعطیل هستند.
سالانه بیش از ۶۰۰ میلیون دلار گوشت قرمز وارد کشور میکنیم
عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: سالانه بیش از ۶۰۰ میلیون دلار گوشت قرمز وارد میکنیم، این در حالیست که عمده دامداریهای صنعتی و سنتی کشور تعطیل هستند.
نثاری تاکید کرد: واردات بالای گوشت قرمز در شرایط تعطیلی واحدهای تولیدی داخلی قابل قبول نیست.
وی یادآور شد: بنده از تعطیلی گسترده دامداریهای کشور در صحن علنی مجلس انتقاد کردم و به وزیر محترم جهاد کشاورزی نیز در این خصوص تذکر دادهام و خواستار رسیدگی فوری به مشکلات این بخش از سوی وزارت جهاد کشاورزی شدم.
نماینده مردم نهاوند در مجلس خاطرنشان کرد: ما در شهرستان مشکل اشتغال جوانان را داریم و اگر مشکلات این واحدهای تولیدی و دامداریها حل شود و به چرخه تولید برگردند مشکلات اشتغال تعداد زیادی از جوانان شهرستان هم حل میشود.
به گزارش ایسنا، با توجه به پتانسیلی که شهرستان نهاوند در بخش کشاورزی و دامپروری دارد رونق دامپروری و دامداری میتواند باعث رونق تولید و به تبع آن رونق اشتغال شود و حل مشکلات دامداریهای شهرستان نیازمند اتخاذ تدابیر لازم برای تأمین نهادههای دامی و تزریق تسهیلات ارزان قیمت با بازپرداخت طولانی مدت است که این مهم نیز جز با حمایت ویژه دولت محقق نخواهد شد.
انتهای پیام