نگاه منطقی به‌ مذاکرات

باتوجه به تحولات اخیر فضای دیپلماسی ایران و خاورمیانه و البته روی کار آمدن ترامپ در آمریکا به نظر می‌رسد اقدامات ایران در روزهای پیش‌رو می‌تواند نقش کلیدی در تصمیم واشینگتن در اتخاذ تصمیم درباره ایران داشته باشد.

به گزارش ایسنا، امیر دبیری‌مهر، پژوهشگر علوم سیاسی در یادداشتی با عنوان«نگاه منطقی به‌ مذاکرات» نوشت: باتوجه به تحولات اخیر فضای دیپلماسی ایران و خاورمیانه و البته روی کار آمدن ترامپ در آمریکا به نظر می‌رسد اقدامات ایران در روزهای پیش‌رو می‌تواند نقش کلیدی در تصمیم واشینگتن در اتخاذ تصمیم درباره پرونده ایران داشته باشد. ایران نیز مانند آمریکا تصویر یکپارچه‌ای از خود نشان نمی‌دهد.

 گفته می‌شود حضور ظریف معاون راهبردی رئیس‌جمهور ایران در اجلاس اقتصادی داووس برای زمینه‌سازی مذاکره با آمریکا بوده که همین اخبار تأیید نشده موجب خشم و اعتراض شدید تندروهای مخالف مذاکره با آمریکا در داخل ایران شده است. به‌هر حال به نظر می‌رسد ایران و آمریکا زمان زیادی برای انتخاب یکی از دو گزینه زیر ندارند:

۱- توافق بر سر مسائل هسته‌ای

۲- تشدید تحریم‌ها وفشار بر ایران و حمایت آمریکا از اسرائیل.

کسانی که با بدبینی پیش‌بینی می‌کنند ترامپ مانند دوره قبل ریاست جمهوری خود تشدید تحریم‌ها و فشارهای حداکثری را علیه ایران اعمال خواهد کرد و کسانی که با خوش‌بینی معتقدند ترامپ کنونی متفاوت از قبل خواهد بود و درقبال ایران نیز سیاست متفاوتی اتخاذ خواهد کرد. اما در این میان کسانی هم هستند که با رویکرد واقع بینانه به رفتارها و مواضع ترامپ در قبال ایران می‌نگرند و براین اساس می‌گویند ترامپ رویکردی موازی و متوازن از نوع چماق و هویج با تهدید و تطمیع همزمان در قبال ایران خواهد داشت یعنی همزمان با تلاش برای رسیدن به توافق با ایران بر سر مسائل هسته‌ای، با هدف کوتاه آمدن ایران از مواضع گذشته خویش تهدیدهای نظامی و تحریم‌های اقتصادی را هم روی میز نگه می‌دارد. آخرین موضع ترامپ که گفته‌ امیدوارم قبل از حمله نظامی اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران به توافق با تهران دست پیدا کنیم تأیید ‌کننده همین رویکرد است. انتصاب‌های ترامپ نیز همین سیاست را نشان می‌دهد برای مثال انتصاب «مارکو روبیو» به‌عنوان وزیر خارجه جدید آمریکا که مواضع تندی علیه جمهوری اسلامی دارد نماد چماق و تهدید آمریکایی است به نظر اما برکناری «برایان هوک»، مسئول پرونده ایران در دولت آمریکا و احتمال انتصاب افرادی مانند «استیو ویتکاف» میلیونر ۶۸ ساله نیویورکی در این سمت نشان دهنده رویکرد هویج و تطمیع آمریکایی است. اگر چه ترامپ چند روز پیش انتصاب ویتکاف را ردکرده اما جایگزینی فردی دیگر هم احتمالاً درچارچوب همین سیاست کلی ترامپ خواهد بود. برکناری برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به‌خاطر اینکه در مصاحبه با شبکه سی‌ان‌ان گفته بود آمریکا سیاست فشار حداکثری را علیه ایران ادامه خواهد داد یک سیگنال مثبت درهمین چارچوب است. حذف افرادی مانند مایک پمپئو و جان بولتون که به مواضع جنگ‌طلبانه علیه ایران مشهور هستند در دولت جدید آمریکا و حتی لغو حفاظت فیزیکی آن‌ها به دستور ترامپ نیز واجد معنای مثبت برای ایران است.

*بازنشر مطالب دیگر رسانه‌ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می‌باشد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۹:۲۷
  • دسته‌بندی: دیدگاه
  • کد خبر: 1403111611502
  • خبرنگار :