به گزارش ایسنا، شبیهساز سیمدیکس یا Simdix یکی از ابزارهای پیشرفته در آموزش جراحی چشم است که با ترکیب فناوریهای واقعیت مجازی (VR) و بازخورد لمسی (Haptic Feedback) امکان تمرین و بهبود مهارتهای جراحان چشم را فراهم میکند. این فناوری بهویژه برای رزیدنتهای چشمپزشکی و جراحان کمتجربه طراحی شده است تا بدون نیاز به تمرین روی بیماران واقعی، مهارتهای خود را در محیطی امن و کنترلشده ارتقاء دهند.
شبیهسازی دقیق آناتومی چشم از توانمندیهای این ابزار جراحی است، به گونهای که قادر است مدلسازی پیشرفته ساختارهای داخلی چشم مانند عدسی، شبکیه و قرنیه را به کاربر ارائه دهد. علاوه بر آن رزیدنتهای چشم پزشکی میتوانند با این ابزار هوشمند روشهای مختلف جراحی از جمله عمل آب مروارید (Phacoemulsification)، جراحی ویترکتومی (Vitrectomy)، لیزیک (LASIK) و پیوند قرنیه را تمرین کنند.
فیدبک لمسی (Haptic Feedback) این ابزار رباتیک امکان ایجاد حس واقعی برش، بخیه و استفاده از ابزارهای جراحی را برای دانشجویان فراهم میکند، ضمن آنکه ارزیابی عملکرد جراح از طریق ثبت حرکات دست، دقت در مانورهای جراحی و ارائه بازخورد آموزشی در آن فراهم شده است.
یکی دیگر از مزایای مهم این دستگاه، کاهش نیاز به تمرین روی بیماران واقعی و افزایش ایمنی و کاهش خطای جراحی است.
با توسعه فناوریهای واقعیت مجازی و هوش مصنوعی، شبیهسازهایی مانند Simdix میتوانند نقش مهمی در تحول آموزش پزشکی ایفا کنند. این شبیهسازها امکان شخصیسازی تمرینها، شبیهسازی شرایط پیچیده جراحی و ارائه بازخورد بلادرنگ را فراهم میکنند و در آینده میتوانند با هوش مصنوعی برای تحلیل حرکات جراح و بهینهسازی تکنیکهای جراحی ترکیب شوند.
Simdix و شبیهسازهای مشابه، انقلابی در آموزش جراحی چشم ایجاد کردهاند و میتوانند باعث افزایش کیفیت آموزش، کاهش خطرات جراحی و بهبود نتایج درمانی شوند.
این انقلاب فناورانه یکی از دستاوردهای فناوران یکی از شرکتهای دانش بنیان است که در نمایشگاه پیشگامان پیشرفت؛ رویداد ملی توانمندیها و دستاوردهای بخش خصوصی عرضه شد.
این شرکت توانسته است محصول شبیهساز آموزشی عمل جراحی چشم را با دو ماژول عمل جراحی آب مروارید چشم و عمل جراحی ویتره – رتین روانه بازار کشور کند و باعث شود تا جمهوری اسلامی ایران، در بین دو کشورهای دارنده این فناوری یعنی آلمان و چین قرار گیرد، در حالی که قیمت این دستگاه شبیهساز ایرانی، تقریبا نصف قیمت نمونه مشابه آلمانی خود است.
حالا دستگاه ایرانی «شبیهساز آموزشی عمل جراحی چشم» مسیر توسعه خود را در صادرات به کشور چین ادامه میدهد.
تاکنون شبیهسازهای آموزشی پزشکی زیادی در دنیا توسعه یافته است، ولی پیچیدهترین سیستمهای شبیهسازهای حوزه پزشکی، شبیهسازهای حوزه چشمپزشکی است؛ چرا که اغلب عملهای جراحی موجود در چشم پزشکی مانند عمل فیکو برای آب مروارید (کاتاراکت) چشم، از نوع عملهای جراحی در مقیاس میکرو هستند. این عملهای جراحی، در عین ساده بودن، نیاز به مهارت بالایی دارند. چراکه نیاز است تا هماهنگی میان دست و چشم جراح جهت کار با ابزار و میکروسکوپ مربوط بسیار بالا باشد و جراحی با بیشترین دقت ممکن انجام شود.
کوچکترین اشتباه در عملهای جراحی چشم به نابینا شدن بیمار یا عوارضی جبرانناپذیر دیگری میرسد.
شبیهسازی ۱۲ نوع عمل چشم
دکتر محمدمهدی حیدری، نماینده این شرکت دانشبنیان در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: دستگاه عرضه شده در نمایشگاه پیشگامان، دستگاه شبیهساز جراحی چشم است که ۱۲ جراحی داخل چشمی را شبیهسازی میکند.
وی کاربرد اصلی این دستگاه را در حوزههای آموزش تخصصی پزشکی دانست و اظهار کرد: این دستگاه ۱۰۰ درصد طراحی و ساخت داخل کشور است و با توجه به مزایایی که این دستگاه دارد، علاوه بر بازارهای داخلی توانستیم بازارهای صادراتی برای این محصول ایجاد کنیم.
حیدری اضافه کرد: ما علاوه بر این دستگاه، نرمافزاری را توسعه دادیم که کلیه بافتهای بدن را تقلید میکند.
از ایده تا صادرات
ایده ساخت محصول شبیهساز آموزشی عمل جراحی چشم در سال ۱۳۹۲ مطرح شد و در همان ابتدای امر، مورد تحسین رئیس وقت دانشگاه صنعتی شریف (رضا روستا آزاد) قرار گرفت و این شرکت با سرمایهگذاری مناسب و بهکارگیری حدود ۳۰ تا ۵۰ نفر از مهندسان و متخصصان حوزههای مکانیک، برق، مهندسی صنایع، مهندسی پزشکی و غیره دانشگاه صنعتی شریف و استفاده از مشاوره متخصصان چشم پزشک بهویژه در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، شروع به ساخت این محصول کردند و با توجه به سطح بالا بودن فناوری این محصول، بازه زمانی ۳ ساله برای ساخت این محصول، هدفگذاری شد.
نسخه اولیه این دستگاه در سال ۱۳۹۵ در چهارمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران (۲۰۱۶) معرفی و رونمایی شد. نسخه دوم این محصول نیز در پنجمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران (۲۰۱۷ – ۱۳۹۶)، بیستوهفتمین کنگره چشم پزشکی ایران و چندین نمایشگاه متنوع دیگر، در معرض دید افراد و متخصصان فعال در حوزه آموزش در صنعت سلامت قرار گرفت.
دانشگاههای علوم پزشکی شهید پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اولین خریداران این محصول بودند و پس از آن دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران و دانشگاه علوم پزشکی تبریز جزء مشتریان این دستگاه قرار گرفتند.
در اواخر سال ۱۳۹۷ و همزمان با رونمایی از نسخه سوم دستگاه، با توجه به بررسیهای تیم تحقیق و توسعه این شرکت، این شرکت تصمیم گرفت با توجه به جذابیت بازار بینالمللی این محصول، در کنار فروش در بازار داخلی، صادرات این محصول را برای سال ۱۳۹۷ در دستور کار خود قرار دهد.
کشورهای چین، هند، روسیه، سنگاپور و ترکیه از اولین بازارهای هدف بینالمللی برای صادرات قرار گرفتند. حضور در نمایشگاههای بینالمللی و مذاکرات مستقیم با طرفهای خارجی با قدرت در پیش گرفته شد. نمایشگاههای Medical Fair Asia 2018 سنگاپور، CIMIF2018 چین، APAO2019 تایلند از جمله نمایشگاههای مهم و تخصصی بودند که این دستگاه در آنها رو نمایی شد.
در نهایت، در ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی اولین دستگاه شبیهساز ایرانی عمل جراحی چشم به کشور چین صادر شد.
انتهای پیام