به گزارش خبرنگار ایسنا، بازارچه مرزی تیله کوه واقع در شهرستان سرپل ذهاب کرمانشاه، با گرمیان عراق هم مرز است و به جهت مبادلات تجاری قابل توجهی که بین کرمانشاه و کردستان عراق وجود دارد، این مرز میتواند بخش قابل توجهی از صادرات و واردات با بخش کردی عراق را به خود اختصاص دهد.
تیلهکوه در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ و همچنین ۱۳۹۶ فعال بود و فعالیت تجاری در آن عمدتا به صورت کولبری انجام میشد، اما پس از مدتی این بازارچه بنا به دلایلی تعطیل شد و تاکنون نیز بازگشایی نشده است.
اهمیت تجاری و اقتصادی این بازارچه مرزی و تاثیری که میتواند در معیشت مرزنشینان شهرستان سرپلذهاب داشته باشد، باعث شده در این سالها مسئولین استان بارها پیگیر بازگشایی جدی آن باشند که البته فعلا عملی نشده است.
پیگیری بازگشایی در سال گذشته
پاییز سال گذشته تحرکات جدی از سوی مدیران ارشد وقت استان برای بازگشایی این بازارچه صورت گرفت، علی شعبانی معاون پیشین سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمانشاه چند باری از این مرز بازدید کرد و اواخر آذر ماه سال گذشته اعلام کرد، امیدواریم به زودی شاهد بازگشایی تیلهکوه باشیم.
وی با اشاره به ظرفیت های بازارچه مرزی تیله کوه، عنوان کرد: این بازارچه مرزی متاسفانه در سنوات اخیر دچار فراز و نشیبهای بسیاری شد و امروز با وجود امکانات خوبی که دارد، به دلیل برخی ناهماهنگیها تعطیل است، اما تصمیمات خوبی برای فعال شدن این بازارچه گرفته شده و استاندار کرمانشاه هم تاکید ویژهای بر فعال کردن مجدد آن دارد.
شعبانی افزود: با مجموعه اقدامات صورت گرفته امیدواریم بازارچه مرزی تیله کوه بزودی و در کوتاهترین زمان ممکن بازگشایی شود تا مردم مرزنشین سرپل ذهاب از این امکان خوب بهره لازم را ببرند.
چندماه بعد و در زمستان ۱۴۰۲ فرماندار سرپل ذهاب نیز بر لزوم بازگشایی این مرز تاکید کرد و از تداوم پیگیریها خبر داد و گفت: تمام تلاش و کوشش مدیران استان و مسئولین مربوطه بر این است که تا پایان امسال شاهد بازگشایی بازارچه مرزی تیله کوه باشیم که البته تحقق این امر نیازمند همراهی طرف عراقی نیز هست.
صدرالله بابلی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به آخرین اقدامات انجام شده برای بازگشایی مرز تیله کوه، گفت: در حال حاضر تمام زیرساختها و امکانات در این مرز فراهم شده و هیچ کمبود و مشکلی برای انجام فعالیتهای تجاری نداریم.
وی با بیان اینکه تنها کاری که باقی مانده این است که طرف عراقی نیز در سمت عراق زیرساختهای مربوط به این مرز را تکمیل کند، یادآور شد: طی جلسات مکرری که داشتیم مقرر شد این کار ظرف حدود یک ماه آینده انجام شود و به محض اینکه طرف عراقی زیرساختها را تکمیل و برای بازگشایی اعلام آمادگی کند، مرز باز خواهد شد.
بابلی از اهمیت این مرز نیز یاد کرد که بواسطه همجواری با بخش اقلیم کردستان عراق میتواند تاثیر بسزایی در رونق تجارت با این منطقه داشته باشد و بخشی از مبادلات تجاری با اقلیم عراق از طریق این مرز صورت بگیرد.
اما سال ۱۴۰۲ به پایان رسید و علی رغم تاکیدات و پیگیریها، شاهد بازگشایی بازارچه تیله کوه نبودیم.
مزیتهای قابل توجه تیله کوه از دید گمرک
با جود مسکوت ماندن چندین ماهه موضوع، چندی قبل که صحبت از جهش صادرات کرمانشاه و رسیدن به صادرات پنج میلیاد دلاری در سال مطرح بود، دوباره از مرز تیلهکوه نیز صحبت به میان آمد. مرزی که به گفته ناظر گمرکات استان کرمانشاه یکی از ظرفیتهای خوب تجاری کرمانشاه به شمار میرود.
علی اصغر عباسزاده در گفت و گو با ایسنا، گفت: مرز تیله کوه مسیر همواری دارد و امکان توسعه زیرساختهای آن نیز فراهم است، از همین رو یک مرز با ظرفیت به شمار میرود.
عباسزاده با بیان اینکه رایزنی برای بازگشایی این مرز در دستورکار است، گفت: در حالیکه برخی مرزهای دیگر استان از جمله شوشمی و شیخصله به جهت شرایط توپوگرافی که دارند امکان توسعه زیرساخت و جاده در آنها چندان فراهم نیست، میتوان بر مرزهای دیگر مانند تیله کوه تمرکز کرد.
حالا همه امیدها به سمت منوچهر حبیبی استاندار کرمانشاه است تا پیگیریهای جدی را برای بازگشایی بازارچه مرزی تیله کوه از سر بگیرد.
او چندی قبل در نشست با رییس اداره مستقل گرمیان عراق، فعالسازی مرز تیلهکوه به عنوان یکی از مرزهای مهم تجاری و با ظرفیت کرمانشاه را از مطالبات مهم استان برشمرد که باید مد نظر قرار گیرد و از طرف عراقی خواست که همکاری لازم را در این خصوص داشته باشند و نظر طرف عراقی نیز تا حدودی مثبت به نظر میرسید.
حالا باید دید این مرز بعد از چند سال تعطیلی و چشم انتظاری مردم، با پیگیری مدیران استان دوباره رنگ رونق را خواهد دید؟
انتهای پیام