به گزارش ایسنا، توافق آتشبس غزه که در آستانه تحلیف «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا امضا شد، نشاندهنده اولویت بالای این توافق برای دولت ترامپ بود اما در سرزمینهای اشغالی، بحثهای داغی را به همراه داشته است و سیاستمداران راست افراطی از این چشمانداز بهت زدهاند.
«اوریت استروک» وزیر شهرکسازی رژیم صهیونیستی که خواستار اشغال طولانی مدت غزه شده است، این توافق را مبادله «پاداش تروریسم» خواند.
دیگر مخالفان، ازجمله «بتسلئیل اسموتریج» وزیر دارایی صهیونیستی است که تایید نهایی این توافق را متوقف کرده و «ایتامار بن گویر» وزیر امنیت داخلی نیز به دلیل آنچه آن را «توافق تسلیم» نامیده، استعفا داده است.
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به تازگی در دیدار با اسموتریچ تاکید کرد که اسرائیل باید حمایت مستمر ترامپ را تضمین کند و تاکید کرد که صدمه زدن به روابط تلآویو با ترامپ مطلقاً ممنوع است.
پایگاه خبری- تحلیلی میدل ایست آی در این باره نوشت: به نظر میرسد که موضع نتانیاهو بهطور فزایندهای با موضع ارتش همسو میشود که اذعان میکند ادامه خونریزی در غزه، بهویژه باتوجه به افزایش تعداد تلفات اسرائیل موضع استراتژیک آن را تقویت نمیکند.
قمار راستگرایان افراطی جواب میدهد؟
سوال اصلی این است که آیا نتانیاهو در نهایت منافع امنیتی را در اولویت قرار خواهد داد یا در برابر تهدیدات بن گویر، اسموتریچ و استروک که نفوذ قابل توجهی در میان تندروهای مذهبی صهیونیستی دارند، تسلیم خواهد شد.
به گزارش میدل ایست آی، او به احتمال زیاد امیدوار است که ائتلاف خود را با ساختار دادن به توافق در مراحل مختلف تثبیت کند. این به اسرائیل اجازه میدهد تا کنترل مناطق استراتژیک مانند کریدورهای فیلادلفیا و نتزاریم را برای مدتی حفظ کند و در عین حال توانایی انجام عملیات نظامی را نگهدارد.
در این میان، موضوع اداره غزه در دوران پسا جنگ هم به مرحله بعدی موکول خواهد شد اما سیاستمداران راست افراطی متقاعد نشدهاند.
روزهای آینده نشان خواهد داد که آیا قمار راستگرایان افراطی تلآویو بر سر ترامپ نتیجه خواهد داد یا اینکه بازگشت او به کاخ سفید آغازی بر پایان رویای آنها برای از بین بردن آرمان فلسطین و الحاق کرانه باختری، پروژه استعماری شهرکسازی آنهاست که ریشه در ایدئولوژیشان دارد.
حامیان ثروتمند آمریکایی این بلوک، میلیونها دلار به کارزار انتخاباتی ترامپ برای پیروزی مجدد او به این امید کمک کردند که از این الحاق حمایت کند. با این حال، انتخاب جنگطلبهای صهیونیستی توسط ترامپ برای دولتش مانع از آن نمیشود که سیاستهای او در میان پویاییهای منطقهای تغییر کند.
نتانیاهو که در برابر چالشهای مکرر سیاسی داخلی و تلاشهای دولت بایدن (رئیس جمهور پیشین آمریکا) برای تضعیف حکومتش مقاومت کرده است، اکنون با بزرگترین چالش خود مواجه است. اینکه آیا او با اولویتهای بینالمللی ترامپ همسو میشود یا تسلیم خواستههای راست افراطی تلآویو خواهد شد؟
اولویت آمریکا عادیسازی روابط ریاض-تلآویو است
رسانه مستقر در لندن افزود: به نظر میرسد که اولویت هر ۲ حزب ایالات متحده عادیسازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل باشد، اقدامی که به ایجاد یک کشور فلسطینی بستگی دارد که در طرح صلح عربی در سال ۲۰۰۲ ذکر شده است اما اگر این مسیر دنبال شود، پایان ائتلاف حکومتی نتانیاهو و درهم شکستن جاهطلبیهای راست افراطی خواهد بود.
اسموتریچ پیشتر اعلام کرده بود که سال ۲۰۲۵ سال تحمیل «حاکمیت» اسرائیل بر کرانه باختری و در واقع الحاق آن است. با این حال، اگر تلاشهای عادیسازی پیروز شود و تشکیل کشور فلسطین در دستور کار منطقهای قرار گیرد، میتوان چنین آرزوهایی را خنثی کرد.
بهرغم اتکای راست افراطی اسرائیل به ترامپ، اولویتهای فعلی او با اولویتهای دوره قبلی ریاست جمهوریاش متفاوت است که نه لزوماً به دلیل تغییر دیدگاه او، بلکه به دلیل تغییرات منطقهای و بینالمللی است. از طرفی دیگر، نقش و نفوذ استراتژیک اسرائیل که زمانی به شدت در توافق ابراهیم و «معامله قرن» در نظر گرفته شده بود، به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
بهعلاوه، مفهوم تشکیل یک ائتلاف نظامی منطقهای با محوریت اسرائیل علیه ایران نیز کمرنگ شده است. این کاهش نفوذ، همراه با بحرانهای داخلی اسرائیل، به ترامپ که قبلاً از سیاستهای نتانیاهو انتقاد کرده بود، انگیزه چندانی به او برای اینکه برنامه خود را بر اساس اولویتهای اسرائیل تعیین کند، نمیدهد.
در همین حال، اولویتهای کشورهای عربی، بهویژه کشورهای خلیج فارس تحت رهبری عربستان سعودی، بهطور فزایندهای بر منافع استراتژیک خود در تلاش برای ایجاد یک نظم جهانی چند قطبی جدید متمرکز شده است. برای این منظور، آنها از جایگاه خود در تجارت جهانی، ذخایر نفت و گاز و تلاشها برای حل تنشهای منطقهای استفاده میکنند.
در حقیقت، سیاستهای رژیم صهیونیستی بهعنوان یک تهدید کلی برای امنیت ملی اعراب تلقی میشود و هیچ رئیسجمهوری آمریکا نمیتواند این پویاییها را نادیده بگیرد.
واشنگتن از دستیابی به یک توافق هستهای جدید با ایران حمایت میکند
میدل ایست آی در ادامه گزارش خود به چالشهای نتانیاهو در داخل سرزمینهای اشغالی پرداخت و با اشاره به اینکه «احزاب مذهبی صهیونیستی نیز با شکستها و تفرقههایی روبرو هستند» خاطر نشان کرد: نتانیاهو اذعان دارد که ائتلاف این احزاب با جناح های حریدی افراطی ارتدوکس به طور فزایندهای متزلزل است. ۲ تن از اعضای حزب «شاس» به تازگی خواستار تحقیق رسمی درباره شکستهای هفت اکتبر ۲۰۲۳ شدند که بدترین ترس نتانیاهو است. این امر منعکسکننده تردیدهای گستردهتری در مورد دوام ائتلاف است.
پایگاه خبری تحلیلی میدل ایست آی همچنین گزارش داد: شاید اینطور به نظر برسد که نقطه اصلی همسویی بین نتانیاهو و ترامپ، موضع مشترک آنها در قبال ایران باشد اما برخلاف جاهطلبیهای نتانیاهو برای جنگ مستقیم منطقهای علیه ایران، دولت جدید ایالات متحده ظاهرا از دستیابی به یک توافق هستهای جدید با ایران که به نظر میرسد این کشور نیز آماده پیگیری آن است، حمایت کند.
بهطور خلاصه، اولویتهای ترامپ میتواند بهطور بالقوه به پایان حکومت نتانیاهو منجر شود. نخستوزیر رژیم صهیونیستی ممکن است خود را با توجه به تحولات داخلی و خارجی ناتوان از حفظ ائتلاف حکومتیاش بیابد که احتمالا او را به سمت انتخابات زودهنگام سوق میدهد. این، میتواند دیگر سران حزب لیکود را وادار کند که علیه او اقدام کنند.
انتهای پیام