مدیرعامل سازمان صنایع کوچک اعلام کرد

افتتاح و بهره‌برداری از ۲۱۱ طرح صنعتی در ایام دهه فجر

مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران ضمن اشاره به اهم اقدامات این سازمان، از افتتاح و بهره‌برداری ٢١١ طرح صنعتی در ایام دهه فجر سال جاری خبر داد و درباره خلع ید ١۴٠ هکتار از اراضی صنعتی راکد گفت که این مهم یکی از موضوعاتی است که امسال به جد توسط این سازمان پیگیری خواهد شد؛ چراکه ماموریت ما در شهرهای صنعتی استقرار واحدهای صنعتی و همینطور ایجاد اشتغال در این شهرک‌ها است.

به گزارش ایسنا، صبح امروز (دوشنبه)، اولین نشست خبری رضا انصاری- مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران- با اصحاب رسانه برگزار شد.

این معاون وزیر صنعت‌، معدن و تجارت در تشریح اهم اقدامات انجام گرفته توسط این سازمان که مهمترین آن‌ها بهره‌برداری و افتتاح ١٠٠ها طرح صنعتی در ایام دهه مبارکه فجر سال جاری است اظهار کرد: در کل کشور در ۲۴ استان کشور و ۸۳ شهرستان و در حقیقت ۹۹ شهرکی که در آن‌ها دارای طرح هستیم و ۲۳ ناحیه، ۲۱۱ طرح صنعتی آماده افتتاح داریم که بخشی‌ از آن طی چند روز اخیر افتتاح شده و بخش دیگر هم در این ایام افتتاح خواهد شد. برای این ۲۱۱ طرح صنعتی سرمایه‌گذاری ٣۵ هزار و ٢٧١ میلیارد تومانی با میزان اشتغال مستقیم ١١ هزار و ۶۵٨ نفر در این طرح‌ها بر اساس جوازهای صادر شده، صورت گرفته است.  

انصاری ادامه داد: علاوه بر این طرح‌های صنعتی، در حوزه پروژه‌های عمرانی و زیرساختی مربوط به شهرک‌ها، نواحی صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی که مسئولیت‌شان بر عهده ماست، ۱۴۱ پروژه با هزینه معادل ۵۱۴۳ میلیارد تومان در همین ۲۴ استان کشور در دهه مبارکه فجر سال جاری، تعدادی امضا شده و مابقی نیز طی روزهای آتی، افتتاح خواهد شد. در حال حاضر در کشور، از مجموع ۸۷۳ شهرک و ناحیه صنعتی که شهرک‌هایی هستند که توسط خود شرکت‌های صنعتی در کل کشور مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند و در نوبت بهره‌برداری داریم، بیش از ۵۳ هزار واحد صنعتی مشغول به کار هستند که میزان اشتغال در آن‌ها بر اساس جوازهای صنعتی صادر شده، حدوداً یک میلیون و ١٠٠ هزار نفر هست. از این تعداد شهرک‌ها که به نوعی دولتی هستند، بخشی در قالب شرکت‌های خدماتی (که هیئت مدیره‌ آن‌ها منتخب خود صنعتگران مستقر در شهرک‌هاست) اداره می‌شوند، فعالیت دارند.

مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران، با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۳۰۰ شهرک صنعتی ما به این شرکت‌های خدماتی واگذار شده و بیش از ۵۰۰ شهر و ناحیه صنعتی هنوز توسط این سازمان اداره می‌شود، گفت: در کنار این‌ها، برای بیش از ۱۰۰  شهرک ناحیه صنعتی بخش خصوصی مجوز صادر کرده‌ایم که ۷۱ شهرک به مرحله بهره‌برداری رسیده و ۹۳۲۳ واحد صنعتی در این ۷۱ شهرک غیر دولتی الان مستقر شده‌اند؛ اشتغال این واحدهای صنعتی مربوط به شهرک‌های غیردولتی بیش از ۲۴ هزار نفر ( بر اساس مجوزهای صادره)  گزارش داده می‌شود.  

انصاری خاطرنشان کرد: در حال حاضر بخش عمده صنعت کشور، همین صنایع مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی کشور هستند که بر اساس اطلاعات و آمار کلی، سهم کل صنایع مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی در کشور از کل واحدهای صنعتی حدوداً ۷۰ درصد است اما از نظر اشتغال حدوداً ۴۰ درصد است؛  سهم صنایع خرد و کوچک و متوسط (یعنی زیر ۱۰۰ نفر) حدوداً ۹۸ درصد را شامل می‌شود که در واقع این صنایع در شهرک‌ها و نواحی صنعتی مستقر هستند.

وی افزود: از ابتدای سال جاری تا الان حدوداً ۱۴۰ هکتار از اراضی صنعتی راکد را خلع ید کردیم؛ این یکی از موضوعات مهمی است که ما امسال به جد پیگیری خواهیم کرد؛ چراکه معتقدیم ماموریت ما در شهرهای صنعتی استقرار واحدهای صنعتی و همینطور ایجاد اشتغال در این شهرک‌هاست؛ چنانچه کسی زمین تحویل بگیرد و قرارداد امضا کند اما زمین را در اصطلاح فریز کرده و در آن فعالیت صنعتی نداشته باشد، بر اساس قرارداد با آن‌ها برخورد خواهیم کرد.

معاون وزیر صمت با توجه به برنامه هفتم توسعه، کارگروهی سه نفره طبق قانون مصوب مجلس پیش‌بینی شده متشکل از نماینده استاندار، نماینده دادگستری استان و همینطور نماینده شهرکت صنعتی و همچنین مصوبه‌ای توسط هیات وزیران مصوب و توسط معاون اول ابلاغ شده است که زمین‌های راکد موجود در کشور که فعالیتی روی آن‌ها صورت نمی‌گیرد، به این کارگروه سه نفره ارجاع داده شود تا تصمیم‌گیری کرده و بتوان زمین‌های راکد را فعال کرد.

انصاری اعلام کرد: در خصوص احیای واحدهای راکد، توانسته‌ایم از ۱۴۷۴ واحد صنعتی راکد با اشتغال حدوداً بالغ بر ۲۲ هزار نفر از ابتدای سال تاکنون بهره‌برداری کنیم و در واقع ۹۲۵ واحد با اشتغال ۱۶ هزار نفر مجدداً توانستند به چرخه تولید برگردند؛ این مجموعه که می‌توان گفت در واقع یک اشتغال‌زایی حدوداً ۳۸ هزار نفری است و همینطور ۹۹۳ واحد احیا شده است؛ در سال جاری تاکنون قریب به ۱۰۰۰ واحد راکد را احیا کرده و نزدیک به  ۱۵۰۰ واحد صنعتی هم در شهرک‌ها و نواحی صنعتی کشور به بهره‌برداری رسیده است.

وی افزود: ما در بحث زیرساخت‌ها، امسال همان نگاه گذشته با تاکید بیشتر مبنی بر اینکه بتوانیم برای شهرک‌سازی، بخش خصوصی را وارد عمل کنیم، خواهیم داشت؛ در حقیقت بر اساس سیاست‌های کلی اصل ۴۴، ما الزام قانونی داریم که به سمت ایجاد نواحی صنعتی حرکت کنیم که به بخش خصوصی یا به عبارتی دقیق‌تر به بخش غیردولتی واگذار کنیم؛ مگر در مواردی که در جاهایی که مناطق محروم باشد و نیاز به مداخله دولت ضرورت داشته باشد. اساساً نگاه ما هم به لحاظ قانونی و هم بر اساس نگاه علمی، این است که در مواردی که بخش خصوصی انگیزه و تمایل به فعالیت و ایجاد شهرک دارد، ما ورود نکنیم و تنها نقش تنظیم‌گری و نظارت داشته باشیم.

مدیرعامل سازمان شهرک‌های صنعتی تصریح کرد: یکی دیگر از نگاه‌های ما، ایجاد شهرک‌های تخصصی است. از میان شهرک‌هایی که ایجاد شده، امسال حدود ۱۴ شهرک و ناحیه صنعتی را مصوب کرده‌ایم که شش مورد آن، تخصصی است. هدف این است که این مسیر ادامه پیدا کند. راهبرد اصلی ما ایجاد شهرک‌ها و نواحی تخصصی در بخش‌های مختلف کشور بر اساس پتانسیل‌های منطقه‌ای و آمایش سرزمین است.

انصاری با بیان اینکه موضوع دیگری که در حوزه زیرساخت‌ها می‌توان بدان اشاره کرد، بحث انرژی خورشیدی است، تصریح کرد: ما بر حوزه انرژی خورشیدی نیز تمرکز کرده‌ایم و حدوداً ۵۲۰۰ هکتار زمین شهرک‌ها و نواحی صنعتی کشور را شناسایی کرده تا به عنوان نقاط مناسب برای سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی خورشیدی مورد بهره‌برداری قرار گیرد. تاکنون زمین چهار شهرک، آماده واگذاری شده است و حدود ۲۵ شهرک هم در مرحله اجرا این کار قرار دارد. در این حوزه به اعتقاد بنده بایستی در صدور مجوزها و موافقت‌نامه‌هایی که صادر می‌شود، همکاری بیشتری صورت گیرد، البته همکاری متناسب با شرایط و نیازهای کشور. 

 معاون وزیر صمت، ادامه داد: حال حاضر در سه حوزه بر انرژی خورشیدی تمرکز داریم؛ یکی سقف سوله‌های واحدهای صنعتی است، دیگری ایجاد زون‌های خورشیدی در شهرک‌های صنعتی موجود و مورد سوم هم شهرک‌های انرژی خورشیدی جدید. تاکنون با این نگاه، حدوداً ۳۰ مگاوات در واقع انرژی خورشیدی در کشور به مرحله بهره برداری رسیده و وارد شبکه شده است؛ گرچه عدد بسیار کمی است اما در نظر داشته باشیم که واحدهای ما در شهرک‌های صنعتی، واحدهای کوچکی هستند.

وی با استناد به آماری که در پاییز امسال از سوی وزارت نیرو در اختیار قرار گرفته است، گفت: حدوداً ۳۰۰۰ مگاوات برق مورد نیاز شهرک‌ها و نواحی صنعتی کشور برآورد شده بود؛ چنانچه همه نهادها و سازمان‌های تاثیرگذار بر توسعه انرژی خورشیدی دست به دست هم بدهند (اعم از وزارت نیرو، نهادهای تامین‌کننده منابع مالی و...) برای این ۳۰۰۰ مگاوات، با یک سیاست‌گذاری درست و مدیریت صحیح، این امکان هست که در سال ۱۴۰۴، در جوار شهرک‌های صنعتی یا در نزدیکی شهرک‌های صنعتی احداث نیروگاه خورشیدی صورت بگیرد.

انصاری با تاکید بر اینکه برای تبدیل انرژی خورشیدی در کشور به یک صنعت، باید به دو موضوع توجه شود تا در آینده پشیمان نشویم، تصریح کرد: مورد اول تجمیع تقاضاست؛ ما نیازمند سیاست تجمیع تقاضا جهت افزایش قدرت چانه‌زنی در انتقال تکنولوژی و همینطور خریدهای خارجی و همچنین کاهش هزینه‌ها هستیم. اگر این تجمیع تقاضا با توجه به هدف‌گذاری دولت (که عدد ۳۰ هزار را به عنوان عدد هدف انتخاب کرده‌اند) صورت گیرد، قطعاً می‌تواند به کشور کمک کند.

مدیرعامل سازمان شهرک‌های صنعتی ادامه داد: موضوع دیگر، بحث توجه به صنعت‌سازی است. در کشور طی سالیان گذشته، می‌بینیم هر کجا که رفتیم صنعتی ایجاد کنیم (به خصوص در قراردادهای انتقال و خریدهای خارجی) عمدتاً کارخانه‌سازی کرده‌ایم نه صنعت‌سازی؛ باید این نگرانی را همه‌ داشته باشیم که در کشور، برای تامین انرژی خورشیدی صرفاً نیروگاه‌سازی نکنیم. بلکه صنعت نیروگاه و در واقع نیروگاه خورشیدی را وارد کشور کنیم؛ این یعنی توجه سیاست‌گذاری برای کل زنجیره. ما اگر میخواهیم نیروگاه خورشیدی در کشور از طریق خریدهای خارجی انجام بدهیم، علاوه بر تکنولوژی و تجهیزات، به نهادهای دانشی و فناورانه به عنوان ضلع سوم نیاز است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۲:۳۲
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1403111510880
  • خبرنگار : 71616