به گزارش ایسنا، فرود عسگری - معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی - امروز (دوشنبه) در نشستی خبری به تشریح اقدامات گمرک ایران در ۱۰ ماهه سال جاری اشاره و اظهار کرد: در ۱۰ ماهه سال جاری چین با ۱۲.۳ میلیارد دلار، عراق با ۱۰ میلیارد دلار، امارات متحده عربی با ۵.۹ میلیارد دلار و ترکیه با ۵.۵ میلیارد دلار مقاصد اصلی کالاهای صادراتی ایران بودهاند.
وی گفت: در ۱۴۰ گمرک کشور، ۱۵۸ میلیون تن کالا به ارزش ۱۰۳ میلیارد دلار به صورت شبانهروزی عملیات گمرکی انجام شد که رشد ارزی آن هشت درصد بود.
عسگری افزود: از این میزان ۱۲۷ میلیون تن صادرات غیر نفتی به ارزش ۴۷ میلیارد دلار است که رشد ۱۲ درصدی در وزن و ۱۸ درصدی در ارزش دارد.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: اقلام عمده صادرات گازهای طبیعی مانند پروپان مایع بوتان و متانول کالاهای صادراتی است.
به گفته عسگری، ۴۱ هزار و ۲۹۷ دستگاه خودرو به ارزش ۸۷۷ میلیون دلار در ۱۰ ماهه امسال وارد کشور شده که افزایش هشت برابری در تعداد و رشد ۷۴۴ درصدی در ارزش داشته است.
شمش طلا، صدرلیست کالاهای وارداتی امسال
رئیس کل گمرک ایران عنوان کرد: در ۱۰ ماهه امسال ۳۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا وارداتی به ارزش ۵۶ میلیارد دلار داشتیم که از حیث وزن با منفی سه درصد کاهش و از نظر ارزش سه درصد رشد مثبت داشتیم.
وی با اشاره به اقلام عمده وارداتی به کشور در ۱۰ماهه امسال گفت: شمش طلا با ۶.۳ میلیارد دلار، ذرت دامی با ۲.۳ میلیارد دلار، گوشی همراه با ۱.۸ میلیارد دلار و کنجاله سویا با ۱.۶ میلیارد دلار در صدر اقلام عمده وارداتی هستند.
عسگری ادامه داد: در مبدأ واردات کالا به جمهوری اسلامی، امارات متحده عربی در صدر با ۱۷ میلیارد دلار صادرات، چین با ۱۴.۴ میلیارد دلار در جایگاه دوم، ترکیه با ۹.۹ میلیارد دلار در جایگاه سوم و آلمان با ۱.۹ میلیارد دلار در جایگاه چهارم واقع شده است.
واردات ۹ میلیون دستگاه گوشی تلفن همراه
معاون وزیر اقتصاد به میزان واردات گوشی تلفن همراه نیز اشاره کرد و گفت: ۹ میلیون دستگاه گوشی تلفن همراه در ۱۰ ماهه وارد کشور شده که ارزش آن ۱.۸ میلیارد دلار است.
به گفته وی، تقریبا کالاهای اساسی ۲۰ میلیون تن به ارزش ۱۴.۸ میلیارد دلار است که ذرت در صدر که با ۹۵۷ میلیون دلار، کنجاله ۸۴۵ میلیون دلار و تجهیزات پزشکی ۸۰۷ میلیون دلار است.
همچنین به گفته رئیس کل گمرک ایران، ۷۲۹۳ دستگاه خودروی برقی در ۱۰ ماهه سالجاری از گمرکات کشور به ارزش ۱۶۹ میلیون دلار و ۲۵ دستگاه اتوبوس برقی به ارزش چهار میلیون دلار ترخیص شده است.
افزایش ۹۵ درصدی صادرات پسته
وی با بیان اینکه پسته جزو کالاهایی بود که رشد صادراتی خوبی در این ۱۰ ماهه داشته است، گفت: ۱۳۹ هزار تن پسته به ارزش یک میلیارد و ۲۷۸ میلیون دلار صادرات در ۱۰ ماهه داشتیم که رشد ۹۵ درصدی در وزن و ۱۶۵ درصدی در ارزش داشته است.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی، همچنین به تنوع اقلام صادراتی اشاره کرد و گفت: در ۱۰ ماهه سال جاری ۴۸۷۲ قلم کالای صادراتی داشتیم. از این میزان ۲۷۰۸ ردیف با افزایش همراه بود و مابقی یعنی ۲۱۶۴ قلم با کاهش مواجه بوده است. در این بین ۵۰ قلم عمده صادراتی رشد ۴۲ درصدی در وزن و رشد ۵۳ درصدی در ارزش نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است. سهم این ۵۰ قلم صادرات از کل صادرات ۱۰ ماهه ۴۰ درصد از وزن کل و ۴۲ درصد از ارزش کل صادرات را به خود اختصاص داده است.
آلمان بزرگترین شریک تجاری ایران در اتحادیه اروپا
عسگری به میزان صادرات و واردات به اتحادیه اروپا و کشورهای همسایه نیز اشاره کرد و گفت: واردات ۱۰ ماهه از اتحادیه اروپا دو میلیون تن به ارزش ۴.۸ میلیارد دلار با رشد ۱۴ درصدی در وزن و سه درصد در ارزش بوده است. در این میان آلمان در صدر صادرات به ایران با ۳۱۰ هزار تن به ارزش حدود دو میلیارد دلار، هلند در رتبه بعدی و ایتالیا سومین کشور صادرکننده به جمهوری اسلامی ایران در بین کشورهای اروپایی بوده است.
وی افزود: صادرات ما به کشورهای عضو اتحادیه اروپا ۳۴۴ هزار تن به ارزش ۵۰۴ میلیون دلار است که صادرات به آلمان در رتبه اول، سپس بلغارستان و کشور سوم نیز ایتالیا است.
افزایش ۲۴ درصدی صادرات به کشورهای همسایه
معاون وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه به ۱۵ کشور همسایه صادراتی داریم، گفت: ۷۵ میلیون تن کالا به ارزش ۲۹.۸ میلیارد دلار به این کشورها صادر شده که رشد ۲۴ درصدی در وزن و ۲۹ درصدی در ارزش داشته است. همچنین ۱۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تن واردات کالا به ارزش ۳۰ میلیارد دلار از این کشورها داشتیم که با کاهش وزن هفت درصدی و رشد ۱۲ درصدی در ارزش همراه بوده است.
به گفته وی، جمع واردات و صادرات به ۱۵ کشور همسایه ۹۳.۷ میلیون تن به ارزش ۶۰ میلیارد دلار بوده که رشد ۱۷ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.
افزایش ۷۱ درصدی حقوق ورودی گمرکی در سال جاری
رئیس کل گمرک ایران تصریح کرد: از مجموع وارداتی که در ۱۰ ماهه به ۱۴۰ کشور انجام شده، حقوق ورودی معادل ۹۴.۷ همت وصول کردیم که با رشد ۷۱ درصد نسبت به سال قبل همراه بوده است.
وی در ادامه گفت: به جهت حجم عملیاتی که در اقصی نقاط کشور انجام شد در بین دستگاه های زیر مجموعه وزارت اقتصاد گمرک ایران جزو دستگاه های برتر شناخته شده است.
عسگری بیان کرد:در ۱۰ ماهه سالجاری تقریبا ۸۱ تن شمش طلا وارد کشور شد که رشد ۲۳۴ درصدی در وزن و ۳۰۳درصدی در ارزش نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.
معاون وزیر اقتصاد همچنین به عملکرد پنج ماهه گمرکات کشور اشاره کرد و گفت: در پنج ماهه دولت چهاردهم از شهریور تا پایان دی ماه، میزان صادرات ۶۶ میلیون تن به ارزش ۲۵ میلیارد و ۴۹۴ میلیون دلار بوده که از حیث وزن ۱۹.۵ درصد و از نظر ارزش ۲۳ درصد رشد داشته است. همچنین در همین بازه زمانی ۱۴میلیون و ۷۲۷ هزار تن کالاهای وارداتی به ارزش ۲۸ میلیارد و ۷۲۲ میلیون دلار داشتیم که رشد منفی ۱۹ درصدی در وزن و منفی سه درصدی در ارزش داشتیم.
افزایش ۲۳۴ درصدی در واردات شمش طلا
عسگری بیان کرد: در ۱۰ ماهه سالجاری تقریبا ۸۱ تن شمش طلا وارد کشور شد که رشد ۲۳۴ درصدی در وزن و ۳۰۳ درصدی در ارزش نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.
معاون وزیر اقتصاد همچنین به عملکرد پنج ماهه گمرکات کشور اشاره کرد و گفت: در پنج ماهه دولت چهاردهم از شهریور تا پایان دی ماه، میزان صادرات ۶۶ میلیون تن به ارزش ۲۵ میلیارد و ۴۹۴ میلیون دلار بوده که از حیث وزن ۱۹.۵ درصد و از نظر ارزش ۲۳ درصد رشد داشته است. همچنین در همین بازه زمانی ۱۴میلیون و ۷۲۷ هزار تن کالاهای وارداتی به ارزش ۲۸ میلیارد و ۷۲۲ میلیون دلار داشتیم که رشد منفی ۱۹ درصدی در وزن و منفی سه درصدی در ارزش داشتیم.
وی عنوان کرد: در پنج ماهه ترانزیت خارجی هشت میلیون و ۷۵۱ تن بود که رشد ۱۰ درصدی داشته است. همچنین در این مدت میزان واردات خودرو از حیث تعداد ۵۷۰ درصد رشد داشته است. در پنج ماهه دولت چهاردهم ۵۱ تن شمش طلا واردات داشتیم که از نظر وزنی ۱۵۵ درصد و از نظر ارزش ۲۲۶ درصد رشد ارزش داشته است .همچنین تعداد چهار میلیون و ۷۱۴ هزار دستگاه تلفن همراه داشتیم.
آیفونهای ترخیص شده ثبت سفارش معتبر داشتند
عسگری در پاسخ به آخرین وضعیت ترخیص گوشیهای آیفون ۱۶ گفت: واردات آیفون مدتی ممنوع بود اما براساس مصوبات صادر شده آزاد شد. اخیرا هم واردات آن از گمرکات براساس مصوبه صادر و ابلاغ شده و انجام می شود. فرآیند کار این است که همه کالاها طبق تبصره ۳ ماده ۷ قانون ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز باید ثبت سفارش شود و منشأ ارز تمام کالاهایی که قرار است ترخیص شود باید به بانک مرکزی اعلام شود و کد رهگیری داشته باشند. محموله ۶۰۰ دستگاهی در گمرک شهید باهنر، دو اظهارنامه در گمرک مشهد و چند اظهارنامه نیز در گمرک فرودگاه حضرت امام( ره) داشتیم. همه موارد دارای ثبت سفارش معتبر بودند، زیرا اگر ثبت سفارش معتبر نباشد کسی نمی تواند کالا را اظهار کرد.
وی با اشاره به اینکه فرآیند کار در حال انجام است و واردات آیفون متوقف نشده است، گفت: حقوق ورودی را وصول کردیم و مجوزهای لازم نیز اخذ شده است و ترخیص آن در فرودگاه امام(ره) از امروز آغاز شده است.
معاون وزیر اقتصاد در ادامه با اشاره به اینکه به دنبال بهره گیری از هوش مصنوعی در این بخش هستیم، گفت: با معاونت علمی ریاست جمهوری و بخش خصوصی مذاکراتی داشتیم که بتوانیم در آینده نزدیک از هوش مصنوعی در تحلیل داده ها استفاده و ریسک های بخش تجارت را شناسایی کنیم.
وی در ادامه عنوان کرد: ۳۱ دستگاه ایکس ری در گمرکات مرزهایی که تردد بسیار بالا است مستقر هستند. از این تعداد ۱۴ دستگاه متعلق به دولت است که برنامه داریم آنها را برون سپاری کنیم. ۱۲ دستگاه متعلق به بخش خصوصی است. پنج دستگاه دیگر چون قدیمی است سرعت کمی دارد. چهار دستگاه دیگر نیز ظرف شش ماه آینده راه اندازی می شود.
هنوز خودرو کارکرده ترخیص نشده است
به گفته وی در ایام دهه فجر بیله سوار را به صورت رسمی افتتاح خواهیم کرد. در مرزهای رازی، ماهی رود و بازرگان هم سه دستگاه دیگر را طی ماه های آینده راه اندازی می کنیم.
رئیس کل گمرک ایران در خصوص ترخیص خودروهای کارکرده نیز گفت: قانون ساماندهی واردات خودرو داریم که مصوب ۱۴۰۰ است و الحاقیه ای نیز در ۱۴۰۲ دارد. برای خودرو کارکرده با عمر کمتر از پنج سال قانون داریم. در قانون برنامه هفتم پیشرفت اجازه دادند که خودروها با عمر ۱۰ سال وارد شوند که نیاز به مصوبه دارد. آیین نامه ای که به ما ابلاغ شده این است که خودروهای کارکرده با عمر از کمتر پنج سال با حداکثر ارزش ۲۰ هزار یورو با کد ملی و ثبت آماری انجام شود. اگر این خودروها در وزارت صمت ثبت آماری و به ما ابلاغ شود آن را ترخیص می کنیم. تا این لحظه خودروی کارکردهای ترخیص نشده است؛ یعنی هنوز به ما ابلاغ نشده یا ثبت آنها انجام نشده و مهلت آن هم تا پایان امسال است.
واردات قطعی بنزین نداشتیم
وی در خصوص واردات اتوبوس های اربعین نیز گفت: هرسال آمادگی ترخیص اتوبوس های اربعین را داریم. امسال کمتر از ۱۰۰ دستگاه به ما مراجعه کردند. اگر به گمرک اظهار کنند مشکلی برای ترخیص آنها نداریم. آمادگی همکاری داریم و هر تعداد اتوبوس برای اربعین در گمرکات وجود داشته باشد ترخیص خواهد شد.
عسگری در پاسخ به میزان واردات بنزین به کشور گفت: واردات قطعی بنزین نداشتیم اما در این مدت چهار محموله ورود موقت از سرخس و گمرک شهید رجایی انجام شد و معوض آن را به صورت مازوت در بندر امام تحویل میدهیم. بنابراین بنزین به صورت ورود قطعی انجام نشد و ورود موقت بود که در اصطلاح به آن سوآپ میگویند.
انتهای پیام