به گزارش ایسنا، اولین همایش ملی «نماز، تندرستی و آرامش روان» امروز یکشنبه(۱۴ بهمن) در تالار امام خمینی (ره) دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با حضور حجت الاسلام و المسلمین استاد محسن قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز، علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی و همچنین قائم مقام، معاونین و مدیران ستادی و جمعی از اساتید و دانشجویان برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین استاد قرائتی با بیان اینکه اگر پزشکان، پرستاران یک گروهی را درست کنند که گاهی عیادت افراد بیمار بروند، این صحبتهای پنج دقیقهای شاید اثر کند اظهار کرد: شهید قدوسی میگفت «کسی فکرش کج شده بود ۱۱ ساعت با او حرف زدم تا فکرش صاف شد»؛ اگر بشود برنامهریزی شود در کنار درمان بیماری تسکینهایی برای بیمار گفته شود. در قرآن درباره مسائل روانی اشاراتی شده است، اما نماز همه مشکلات را حل میکند، یک سری چشم و هم چشمیها و اینکه چرا او دارد و من ندارم، دوای این اخلاقیات ایمان و نماز است. من دو سال است که ویلچرنشین شدم، با خودم فکر کردم اگر دو چشمم را از دست میدادم چه میشد، یکبار خدمت آیت الله بهجت بودم دستش را به دلش گذاشت و فرمود آخ دلم، گفتم دکتر خبر کنم، پاسخ داد: از چهل سال قبل درد میکند، اما نمیخواهد دکتر بیاوری. انسان بی درد نیست. صحبت کردن با بیمار بسیار اهمیت دارد، گاهی اراده یک دکتر و سخن گفتن او با بیمار است که باعث شفای بیمار میشود.
حجت الاسلام و المسلمین استاد قرائتی تصریح کرد: این کنترل نسل، ضد قرآن است، خداوند در قرآن منت سر ما میگذارد و میگوید: تعداد شما کم بود، فرزند امروز دیگر به مثابه بازو برای والدین نیست که در وصف او می گویند شکم است یعنی هر فرزند یک شکم است. از نظر من ما گیر اعتقادی داریم. قناعت را حذف کردیم، تا میگوییم ازدواج کن، زهد داشته باش و کار کن، جوان ما میگوید من لیسانس و فوق لیسانس گرفتم و دیگر کار کردن برایم ننگ است. گاهی در زندگی سختی هست، گفتار درمانی با بیمار اثر فراوانی دارد، از آنها عیادت کنید و بگویید: «إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا»، با آنها حرف بزنید و حرف آنان را بشنوید و توصیه کنید به: «وَ اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلَاهِ»
غذا در روحیات تاثیر دارد
حجت الاسلام و المسلمین قرائتی خطاب به پزشکان و دانشجویان حاضر در این همایش افزود: نماز را باید از کودکی آموزش داد، تصمیم بگیرید ماه رمضان که میآید یک آیه بخوانید تفسیرش را هم با همسرتان بخوانید، چرا در قرآن قسم به زیتون و انجیر خورده است؟ غذا در روحیات تاثیر دارد. مهمتر از آن لقمه است که وقتی لقمه حرام خورده و شکم از لقمه حرام پُر شود دعا مستجاب نمیشود. امام حسین(ع) هم فرمودند: «شکمهایتان از لقمه حرام پر شده که بر دلهایتان مهر غفلت خورده است».
وی خطاب به پزشکان حاضر در همایش افزود: رو به روی بیماران نماز بخوانید، اقامه کنید اقامه یعنی به پا داشتن، جلو دانشجوها و بیماران نمازتان را بخوانید.
همچنین در این همایش، محمد رستمی نژاد -معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی- با بیان اینکه آیات فراوانی در قرآن در قالب تعابیر گوناگون در مورد نماز سخن گفته است، اظهار کرد: از جمله میتوان به آیه «قُلْ لِعِبادِیَ الَّذِینَ آمَنُوا یُقِیمُوا الصَّلاهَ وَ یُنْفِقُوا مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلانِیَهً» اشاره داشت که بسیار جای تامل دارد. خداوند یکی از وظایف حکومت صالحان را اقامه نماز دانسته است، در این میان دانشگاه نیز باید دین خود را به نماز ادا کند، نماز از عناصر ارزشمند و تمدنساز و توسعه فرهنگ نماز از توسعه مفاهیم دینی است.
وی با اشاره به برگزاری اولین دوره همایش نماز، تندرستی و آرامش روان گفت: برنامههای مربوط به برگزاری اولین دوره این همایش از ابتدای امسال در دست اجرا بود و حدود ۲۵ جلسه برگزار کردیم، همچنین فراخوان همایش نیز منتشر و بسیار مورد استقبال قرار گرفت تا جایی که حدود ۳۰۰ مقاله دریافت کردیم و تیم ۲۰ نفره، داوری آثار رسیده را بر عهده داشتند، از سوی دیگر از میان آثار رسیده ۲۳۰ اثر به مرحله بعد راه یافت که در نهایت ۱۹ اثر مورد تقدیر و شایسته تقدیر شدند.
پزشکان از جایگاه خود برای ترویج نماز استفاده کنند
در ادامه محمدحسین رضایی-نماینده رئیس جمهور در امر نماز - طی سخنانی اظهار کرد: در ابتدا باید از ریاست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی جهت تلاش برای برگزاری این همایش قدردانی کرد که از افتخارات جمهوری اسلامی است، کسی که در تمامی عرصههایی که مدیریت کرد برای کشور افتخار آورد، همه به یاد داریم که در دوران کرونا ایشان چه زحماتی در این کشور کشید، زحمات و تلاش شبانه روزی او در آن ایام ستودنی است، از سوی دیگر ابتکار وی در برگزاری چنین همایشی قابل تقدیر است چراکه محیطی که اکنون در آن هستیم به سلامت جسم انسان ها کمک می کند اما این بخش روی زمین مانده بود و این ابتکار را ایجاد کرد.
نماینده رئیس جمهور در امر نماز ادامه داد: تشکر دیگر من از افرادی است که در ستاد اقامه نماز هستند، می دانم که برای برگزاری این همایش چه قدر باید زحمت کشیده شود، قدردانی می کنم بابت اجلاسهای و همایش ملی که امروز برگزار شد، در نهایت از حجت الاسلام استاد قرائتی قدردانی میکنم که ایشان مرا به نماز تشویق کرد، واقعا سر سفره نماز نشستن توفیق الهی است، من مدتی سازمان حج بودم و بعد از آن وارد ستاد اقانه نماز شدم، یادم هست که استاد قرائتی تماس گرفتند و گفتند چند سال برای حج کار کردی؟ پاسخ دادم: بیست سال، ایشان فرمودند که بیست سال برای حج کار کردی، آیا حاضری برای نماز کار کنی؟ گفتم بله و از فردای همان روز در خدمت ایشان و فعالیت برای نماز بودم. ستاد اقامه نماز کارهای علمی فاخر و متعددی را انجام داده است، همه وزارتخانه تفاهمنامه و برنامه سالیانه برای نماز با همکاری این ستاد دارند که جای تقدیر دارد.
رضایی خطاب به دانشجویان و پزشکان حاضر در همایش گفت: حرف یک پزشک در جمع بسیار تاثیرگذارتر است، از این جایگاهتان برای ترویج نماز استفاده کنید.
در ادامه کلیپی از چندتن از پزشکان از تخصصهای مختلف از جمله سرطان، گوارش، مغز و اعصاب کودکان پخش شد که در آن در مورد اهمیت و جایگاه نماز و توکل و سلامت معنوی در زندگی و کارشان صحبت کردند.
نماز سبب ترشح ملاتونین میشود
در بخش دیگری از این همایش علیرضا زالی -رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی- با اشاره به آیه ۷۷ و ۷۸ سوره اسرا که به موضوع نماز می پردازد، گفت: بر اساس این آیه انسانها برای رسیدن به مقام محمود باید مسیری را طی کنند که همان نماز و نافله شبانه است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به ولادت امام حسین (ع) افزود: در زمانی که قرار است سیدالشهداء(ع) به کربلا بروند یک سفر به مدینه و مکه دارد، ۱۲۰ ملاقات و سخنرانی دارند که همه پس از پایان اقامه نماز بوده است، سه شخصیت در حماسه کربلا نامشان با نماز پیوند خورده است، ابوثمامه صائدی که وقت نماز را یادآوری می کند و دومین نفر زهیر است، به هر حال نمازی که امام حسین علیه السلام اقامه میکند نماز خوف است، نماز خوف از ارکان فقه نظامی است.
وی در مورد سابقه نماز و بیان بزرگان ادیان از جمله حضرت مریم و عیسی مسیح (ع) گفت: از سوی دیگر لفظ صلات یک واژه باستانی است که بسیار جای توجه دارد، از جمله در زبان فارسی نماک همان نماز است، که از نم می آید که به معنای کرنش است لذا صلات و نماز هر دو واژه باستانی هستند.
زالی در مورد کورنوبیولوژی نماز، تصریح کرد: تواتر و نظم نماز بسیار قابل توجه است، کرونوبیولوژی یعنی بدن انسان فعالیتهای خود را با ساعات بیولوژی همسان می کند، ثابت شده در فعالیتی مثل نماز هورمون شادی ترشح می شود و ابتهاج میآورد، امروزه مشخص شده بهترین زمان ترشح ملاتونین نیمه شب است، در کسانی که بیدار هستند و مثلا نماز شب می خوانند سطح ترشح این هورمون بسیار بیشتر است. بحث بهزیستی روان شناختی در نماز بسیار جالب توجه است. امتزاج نماز و مراقبه نتایجی دارد که در مباحث روانشناسی تلفیقی مطرح میشود، سیستم هورمونی مبتنی بر استرس در افرادی که نماز میخوانند مرتب میشود، فرایند ترمیم در بدن افراد نمازگزار بسیار بیشتر است. در قرآن ۹۰۰ آیه داریم که در مورد نماز است، اما گاهی برخی الفاظ برای نماز ویژگی های خاصی دارند نماز عماد دین است، عماد جمع عمد است، عمد ستون هایی است که می گویند ستونهای زمین است. این بسیار توصیف و لفظ لطیف و جالبی است.
وی در ادامه به توجه به ابعاد معنوی بیماران تأکید کرد و افزود: در گروه پزشکی این مساله باید عمیقاً درک شود، باید بخش مهمی از مراقبت بیماران بر این مساله متمرکز شود. نماز بیش از آنکه جنبه فردی داشته باشد یک مانیفست اجتماعی است.
در ادامه مسعود حبیبی- معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی- گفت: نماز ارتباط با خداوند و فرصت گفت وگو با خداوند است، در نماز با خداوند صحبت می کنیم، مهمترین مساله و نتیجه نماز برای انسان آرامش درونی و احساس سبکی است، دعا به خودی خود در وجود انسان ایجاد آرامش میکند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: نماز نوعی خودآگاهی است، نماز حس منفی گرایی را در انسان تنزل میدهد و به ما میآموزد که شکرگذاری کنیم از کسی که به ما نعمت داده که همین رضایت باطنی را سبب میشود، وقتی احساس کردیم که خالق و هدف داریم، وقتی حس کردیم به کجا باید اتکال کنیم حس آرامش و نظم می کنیم.
همچنین در این همایش ۳۰۰ اثر ارسال شده است که ۲۳۰ اثر تایید شدند و از این آثار تعداد۳ اثر مربوط به مقاله، ۲ اثر مربوط به کتاب، ۱۰ اثر مربوط به عکس و ۱۵ اثر شایسته تقدیر، برگزیده شدند. این مقالات توسط بیش از ۲۰ نفر از اساتید ستاد اقامه نماز کشور و دانشگاه داوری شده است.
انتهای پیام