به گزارش ایسنا، «مایک والتز» مشاور امنیت ملی کاخ سفید با دفاع از رویکرد «دونالد ترامپ» رئیس جمهور ایالات متحده که از متحدان ناتو میخواهد بیشتر در حوزه دفاعی سرمایهگذاری کنند، اظهار داشت: رئیسجمهور ترامپ کاملاً درست میگوید که از متحدان ما در ناتو میخواهد بیشتر در دفاع از خود سرمایهگذاری کنند. با بزرگترین درگیری از زمان جنگ جهانی دوم، اکنون زمان آن است که اروپا با افزایش هزینههای دفاعی به حداقل ۵ درصد تولید ناخالص داخلی، تعهد خود را به اتحادمان نشان دهد.
او که با روزنامه نیویورکپست مصاحبه میکرد، افزود: ما به گفتوگوهای صریح و شفاف ادامه خواهیم داد تا اعضای ناتو سهم خود را از این مسئولیت افزایش دهند.
به نوشته روزنامه آمریکایی، برخی از حیاتیترین متحدان واشنگتن در ناتو، بهرغم سالها درخواست هر ۲ حزب دموکرات و جمهوریخواه آمریکا از آنها برای پرداخت بیشتر، از تعهدات مالی خود درقبال این ائتلاف شانه خالی کردهاند و مقامات ارشد دولت ترامپ میگویند که آنها به اندازه کافی بهره بردهاند.
«ریک گرنل» دیپلمات قدیمی که اکنون فرستاده ویژه رئیس جمهور ایالات متحده در مأموریتهای ویژه است، در این باره گفت: تضعیف ناتو با پرداخت نکردن سهم عادلانه از تعهدات خود در قبال ائتلاف، خطرناک است.
۳۲ عضو ناتو در سال ۲۰۱۴ موافقت کردند که ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به هزینههای دفاعی اختصاص دهند.
این اقدام در واکنش به الحاق کریمه به روسیه در آن سال و افزایش ناآرامیها در منطقه غرب آسیا صورت گرفت.
اما طبق تجزیه و تحلیل نیویورک پست از دادههای ناتو، با گذشت ۱۰ سال، ۸ عضو هنوز نتوانستهاند الزام ۲ درصدی خود را برآورده کنند. این کشورها عبارتند از اسپانیا، اسلوونی، لوکزامبورگ، بلژیک، کانادا، ایتالیا، پرتغال و کروواسی.
در این میان، برخی از کشورها، مانند لوکزامبورگ کوچک در مسیر درست حرکت کرده و از ۰.۴۷ درصد هزینههای دفاعی در سال ۲۰۲۱ به ۱.۲۹ درصد در حال حاضر رسیدهاند اما برخی دیگر به عقب رفتهاند. بهعنوان مثال، سهم ۱.۴۹ درصدی ایتالیا کمتر از ۱.۵۴ درصدی است که در سال ۲۰۲۱ ارائه کرده بود. کرواسی در سال ۲۰۲۱ با هزینه ۱.۹۵ درصد به تعهدات خود نزدیک بود، رقمی که در سال ۲۰۲۴ به ۱.۸۱ درصد کاهش یافت.
رئیس جمهور ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود نیز هزینههای ناتو را به یک مساله مهم تبدیل کرد و «جو بایدن» رئیس جمهور پیشین آمریکا هم این موضوع را، بهویژه پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ ادامه داد.
دونالد ترامپ هفته گذشته طی سخنانی در مجمع جهانی داووس، کشورهای ناتو را تحت فشار قرار داد تا کمکها به ائتلاف را به ۵ درصد افزایش دهند. این، یک معیار جدید قابل توجه برای ناتو به شمار میآید که حتی از آنچه ایالات متحده در حال حاضر به ناتو ارائه میکند، یعنی ۳.۰۸ درصد هم بیشتر است.
افزایش ۵ درصدی، ایالات متحده را نیز ملزم میکند که بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار بودجه دیگر را تأمین کند.
انتهای پیام