/پیشرفت‌های ایران در حوزه ارتباطات/

فناوری که منجر به گره‌گشایی از مشکل اینترنت شد

کلان پروژه فیبر نوری از جمله مهم‌ترین اقدامات وزارت ارتباطات طی سال‌های گذشته به شمار می‌رود چراکه تصمیم گرفته شد با اجرای آن گره از مشکل اینترنت باز شود و طبق آخرین آمار اعلام شده اکنون ۸ میلیون خانوار تحت پوشش و حدود ۴۰۰ هزار مشترک به این فناوری متصل شده‌اند.

به گزارش ایسنا، کابل‌های قدیمی که امروزه در منازل برای انتقال داده‌های اینترنتی مورد استفاده قرار می‌گیرند، ظرفیت لازم را برای انتقال با سرعت بالا ندارند و اگرچه شاید به زعم برخی، کاربران عادی اینترنت نیازی به اینترنت با سرعت‌های چند ده مگابیتی نداشته باشند، اما گسترش فناوری به مرور به این سمت حرکت خواهد کرد و همین موضوع لزوم حرکت به سمت فیبر نوری را چند سالی است که آشکار کرده است.   

فیبر نوری پهنای باندی بسیار بالاتر از کابل‌های مسی معمولی دارد و داده‌های صوتی و تصویری را به راحتی با پهنای باند بالا تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه و بالاتر انتقال می‌دهد. به همین دلیل است که با گسترش فناوری و نیاز به اینترنت پرسرعت، جایگزینی کابل‌های مسی قدیمی با فیبر نوری به یک ضرورت تبدیل می‌شود.  

چرا فیبرنوری مهم است؟  

همزمان با آغاز پروژه فیبرنوری بررسی شد که در یک بازه زمانی به دلایلی ازجمله کیفیت، مجموعه زیادی از کاربران اینترنت در ایران به سمت ارتباطات سیار رجوع کردند؛ این در حالی است که در همه جای جهان، ارتباطات سیار برای مصارف حجیم استفاده نمی‌شود و دانلودهای پرحجم و یا تماشای فیلم عمدتاً محدود به ارتباطات ثابت است.   

اما به دلیل اینکه در سال‌های گذشته با توجه به قابل‌ رقابت و قابل‌ مقایسه بودن کیفیت، سرعت و قیمت ارتباطات سیار نسبت به ارتباطات ثابت که در طول چندین سال هم توسعه پیدا نکرده بود، کاربران انتخاب کردند که در بسیاری از بهره‌برداری‌های خود از شبکه اینترنت، ارتباطات سیار را بر ارتباطات ثابت ترجیح دهند. با افزایش حجم زیاد کاربران و به‌تبع آن ترافیک شبکه، کیفیت این نوع از ارتباطات هم کاهش پیدا کرد؛ چون اساساً ویژگی اصلی این ارتباط دسترس‌پذیری آن (در حرکت و نقاط مختلف) است و قرار است این فناوری با این ویژگی صرفاً محدود به استفاده‌های کم‌حجم باشد.    

 اجرای کلان پروژه فیبرنوری در ابتدای راه بسیار سخت و زمان بر اعلام شد اما عزم و اراده وزارت ارتباطات با همراهی همه بازیگران این حوزه برای انجام آن قطعی بود چراکه این وزارتخانه تصمیم گرفت تا گره مشکل اینترنت پایدار و پرسرعت را مانند کشورهای دیگر حل کند و این انتظار می‌رفت با اجرای آن کاربران به تدریج سرعت‌های چند صد مگابیتی را تجربه کنند و به تدریج سرعت‌های پایین برایشان خاطره شود.        

براساس آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکنون ۷۲۰ شهر مجوز حفاری گرفته‌اند و در ۳۵۰ شهر عملیات عمرانی آغاز شده است. همچنین طی دو سال گذشته بیش از ۱۴ هزار کیلومتر حفاری و داکت گذاری شده که در نهایت ۸ میلیون خانوار تحت پوشش قرار گرفته‌اند. اما از آنجایی که اتصال از اولویت‌های دولت چهاردهم محسوب می‌شود، شرکت مخابرات تا این لحظه بیش از ۴۰۰ هزار مشترک را متصل کرده که در زمینه اتصال تقریبا ۱۰ برابر سایر شرکت‌های ارتباطی فعالیت داشتند اما برنامه و پیش‌بینی این شرکت این است که تا پایان سال ۱۴۰۴، یک میلیون و ۲۵۰ هزار اتصال به شبکه موجود اضافه کند.   

 سرعت فیبرنوری چقدر است؟

 بررسی‌ها حاکی از آن است کاربرانی که از این فناوری استفاده می‌کنند می‌توانند به سرعت تا ۱۰۰۰ مگابیت برثانیه دست پیدا کنند سرعتی که هیچ تکنولوژی از جمله اینترنت ماهواره‌ای نمی‌تواند جای ارتباطات پرسرعت فیبرنوری را بگیرد.

نگاهی به وضعیت پروژه فیبرنوری در استان‌های کشور

در راستای اتصال کاربران شهرهای مختلف به فناوری فیبرنوری اخیرا سرپرست مخابرات منطقه آذربایجان غربی از واگذاری ۸ هزار سرویس FTTH به مشترکین طی چهار ماه گذشته در این استان خبر داد.     

بهمن اسمعیل‌زاد در این زمینه توضیح داد که خوشبختانه در قالب یک حرکت جهادی سرعت واگذاری سرویس‌های FTTH به شکل قابل توجهی افزایش یافته، تا جایی که در چهار ماه گذشته بیش از ۸ هزار مشترک جدید از مخابرات منطقه آذربایجان غربی سرویس دریافت کرده‌اند، در حالی که تعداد کل مشترکین در چهار سال گذشته ۱۰ هزار مشترک بوده است.   

از سوی دیگر مدیر مخابرات منطقه یزد از ادامه اجرای سریع طرح فیبر نوری در استان خبر داد و گفت این طرح‌ها در ۴۰ منطقه شناسایی‌ شده و در حال اجرا هستند.   

محمدرضا زارع در این باره اظهار کرد: با توجه به رویکرد جدید شرکت مخابرات ایران و استفاده از تمامی ظرفیت‌های موجود، این طرح با شتاب بیشتری ادامه می‌یابد و هدف ما افزایش پوشش فیبر نوری در سطح استان است. در حال حاضر بیش از ۴۰ منطقه در استان یزد برای اجرای شبکه فیبر نوری شناسایی شده‌اند و طرح‌های مربوطه در حال پیشرفت هستند و تاکنون بیش از ۱۱ هزار مشترک به این شبکه پرسرعت متصل شده‌اند.  

انتهای پیام  

  • یکشنبه/ ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۶:۳۰
  • دسته‌بندی: ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • کد خبر: 1403111309373
  • خبرنگار : 71667