همزادی برای «زمین»

سال‌های سال است که انسان‌ها دربه‌در دنبال سیاره‌ای مثل زمین می‌گردند. یعنی از وقتی پای سفینه‌ها و ماهواره‌ها به فضا باز شد به جز تلاش‌های علمی و جست‌وجو برای یافتن رد و نشانی از حیات یا موجودات فضایی، نقشه کشیدن برای یافتن سیاره‌ای که انسان بتواند روی آن زندگی کند هم آغاز شد.

به گزارش ایسنا، قدس نوشت: سال‌های سال است که انسان‌ها دربه‌در دنبال سیاره‌ای مثل زمین می‌گردند. یعنی از وقتی پای سفینه‌ها و ماهواره‌ها به فضا باز شد به جز تلاش‌های علمی و جست‌وجو برای یافتن رد و نشانی از حیات یا موجودات فضایی، نقشه کشیدن برای یافتن سیاره‌ای که انسان بتواند روی آن زندگی کند هم آغاز شد.

اگرچه تا امروز سیاره‌ای شبیه زمین پیدا نشده و انسان‌ها فقط می‌توانند در ایستگاه‌های فضایی با مشقت و هزارجور خطر اقامت کنند، اما به‌تازگی مجلهAstronomy & Astrophysics  مدعی شده است که دانشمندان همزاد زمین را پیدا کرده و امیدوارند انسان بتواند روی آن زندگی کند. 

همین نزدیکی!
در گزارش این مجله می‌خوانیم که: «دانشمندان یک «اَبَر زمین» کشف کرده‌اند که ممکن است برای زندگی مناسب باشد. این سیاره در منظومه ستاره‌ای خود که مشابه خورشید است، می‌چرخد و در فاصله ۲۰ سال نوری از زمین قرار دارد». اگر این خبر شما را خوشحال نمی‌کند، دانشمندان و محققان فضایی را خیلی خوشحال می‌کند چون آن‌ها در حال برنامه‌ریزی با هزینه‌های هنگفت برای سکونت انسان روی سیاره‌های غیرقابل سکونت مثل مریخ هستند. این «اَبَر زمین» که با نام «اچ‌دی ۲۰۷۹۴ دی» شناخته می‌شود، جرمی معادل ۶ برابر جرم زمین دارد و در «منطقه قابل سکونت» در منظومه ستاره‌ای خود می‌چرخد. این منطقه نمایانگر فاصله مناسب از یک ستاره است، بنابراین هر سیاره‌ای که در آن قرار گیرد، ممکن است آب به حالت مایع داشته باشد، امری که عنصری کلیدی برای تشکیل حیات به‌شمار می‌رود.
البته «اچ‌دی ۲۰۷۹۴ دی» به جای اینکه مسیر دایره‌ای حول ستاره خود داشته باشد، مسیر بیضی‌شکل دارد، بنابراین فاصله این سیاره از ستاره‌اش متغیر است. این موضوع موجب می‌شود در این مرحله نتوان به‌طور قطعی گفت شرایط برای زندگی در آن فراهم است یا خیر. نخستین نشانه از وجود «اچ‌دی ۲۰۷۹۴ دی» در سال ۲۰۲۲ بدست آمد و آن زمانی بود که «مایکل کریتینیه» پژوهشگر دپارتمان فیزیک دانشگاه آکسفورد، در حال بررسی داده‌های بایگانی‌شده از یک طیف‌سنج رادیکال با دقت بالا در رصدخانه لا سیلا در شیلی، سیگنالی را شناسایی کرد.

چندتا همزاد؟
یک گروه تحقیقاتی بین‌المللی به تحلیل دو دهه مشاهده‌ها پرداخت تا این کشف را تأیید کند. اکنون سیاره «اچ‌دی ۲۰۷۹۴ دی» به جمع سیاره‌های با منطقه قابل سکونت پیوسته است. این یعنی ما تعداد زیادی سیاره با احتمال قابل سکونت بودن داریم که هنوز نتوانسته‌ایم درباره‌شان بیشتر تحقیق و برای سکونت در آن‌ها برنامه‌ریزی کنیم.
آقای کریتینیه گفته از آنجا که این اَبَر زمین به ما نزدیک است، می‌توان امیدوار بود که در آینده شاهد مأموریت‌های فضایی به منظور تصویربرداری از این سیاره باشیم. پژوهشگران از این سیاره به‌عنوان یک «نمونه آزمایشی بی‌نظیر» برای پروژه‌های فضایی که به دنبال شناسایی نشانه‌های حیات در خارج از منظومه شمسی هستند، نام بردند.
وی معتقد است این سیاره با قرار گرفتن در منطقه قابل سکونت و نسبتاً نزدیک به ما می‌تواند نقشی محوری در مأموریت‌های فضایی آینده ایفا کند که هدفشان بررسی جو سیاره‌های فراخورشیدی و امکان وجود حیات فرازمینی در آن‌هاست. سیاره‌هایی که به ‌دور یک ستاره می‌چرخند، سیاره‌های فراخورشیدی نامیده می‌شوند. تخمین زده می‌شود دست‌کم یک تریلیون سیاره فراخورشیدی فقط در کهکشان راه شیری وجود داشته باشد.
تاکنون بسیاری از سیاره‌ها مشابه زمین با وجود برخورداری از ویژگی‌های اولیه برای میزبانی از حیات، درنهایت از چرخه بررسی دانشمندان حذف شده‌اند، زیرا یا دارای دماهای بسیار شدید هستند یا جو آن‌ها به گونه‌ای اسیدی است که امکان به وجود آمدن هرگونه شکلی از حیات را منتفی می‌کند.

*بازنشر مطالب دیگر رسانه‌ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می‌باشد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۰:۳۹
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1403111308886
  • خبرنگار :