به گزارش ایسنا، در دنیای امروز، هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء دیگر محدود به صنایع پیشرفته نیستند، بلکه در بخشهای سنتی مانند کشاورزی و دامداری نیز تحولی چشمگیر ایجاد کردهاند. یک شرکت دانشبنیان ایرانی با استفاده از این فناوریها، محصولاتی نوآورانه توسعه داده که میتوانند بهرهوری را افزایش داده و هزینههای تولید را کاهش دهند.
محققان این شرکت با طراحی و تولید گردنبندهای هوشمند برای دامداریهای شیری، سامانههای پیشرفته برای پایش و مدیریت مزارع پرورش میگو و سیستمهای کشاورزی هوشمند، توانستهاند گام مهمی در جهت بهینهسازی تولید بردارند. این فناوریها که بر اساس دادههای بومی ایران توسعه یافتهاند، به افزایش تولید، کاهش بیماریها و بهینهسازی مصرف منابع کمک میکنند.
اما دستاوردهای این شرکت تنها محدود به داخل کشور نیست. مذاکراتی برای صادرات این فناوریها به کشورهای اوراسیا و عمان انجام شده و بهزودی اولین محمولههای این سامانهها به بازارهای جهانی ارسال خواهند شد. این موفقیت میتواند نقطه عطفی در ورود فناوریهای هوش مصنوعی ایران به صنعت کشاورزی و دامداری بینالمللی باشد.
با این نوآوریها، ایران نهتنها در حوزه کشاورزی و دامداری هوشمند به خودکفایی رسیده، بلکه در مسیر تبدیل شدن به یکی از صادرکنندگان فناوریهای پیشرفته در این حوزه قرار گرفته است.
حمید بهنگار، مدیر عامل این شرکت دانشبنیان در گفتوگو با ایسنا، حوزه فعالیت این شرکت را تجهیزات مبتنی بر هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء دانست و گفت: این تجهیزات دارای کاربردهایی در حوزه کشاورزی است که در این راستا ۳ محصول عمده را تولید کردیم. اولین محصول ما در زمینه گاوهای شیری است که در نمایشگاه پیشگامان پیشرفت با حضور مقام معظم رهبری و مقامات کشوری معرفی شد.
وی این محصول را یک سامانه هوشمندسازی دامداریهای سنگین شیری دانست و گفت: این سامانه شامل گردنبندهای هوشمندی است که به گردن گاوهای شیری متصل میشود و با پایش و همچنین تحریک رفتار و تاثیرگذاری بر رفتار دام، موجب افزایش تولید تا ۲۵ درصد، افزایش نرخ آبستنی تا ۲۰ درصد، افزایش مقاومت دام در برابر بیماری تا ۹۰ درصد و آسایش دام تا ۱۰۰ درصد میشود.
بهنگار یکی دیگر از مزیتهای رقابتی این سامانه نسبت به نمونههای خارجی را پایین بودن قیمت آن دانست و اظهار کرد: این سامانه به گونهای طراحی شده است که نیازی نیست کل گله مجهز به این سامانه شود، بلکه میتوان این گردنبندها را برای ۱۰ درصد از گله گاوها استفاده کرد و همان نتایج را به صورت کامل به دست آورد.
مدیر عامل این شرکت دانشبنیان با بیان اینکه هوش مصنوعی به کار رفته بر روی این سامانه بر روی نژاد گاو ایرانی توسعه داده شده است، یادآور شد: این سامانه هوشمند کاملا با اقلیم ایران سازگاری دارد و تمام شاخصهای آب و هوایی، اقلیم، نژاد، کیفیت خوراک و سایر مسائل فنی بطور کامل توسط هوش مصنوعی دریافت شده است و همچنین خدمات پس از فروش و پشتیبانی کامل از دیگر مزیتهای این محصول است.
وی محصول تولیدی این شرکت را در حوزه شیلات و پرورش میگو دانست و اظهار کرد: میگو یکی از محصولات استراتژیک شیلاتی کشور است و سهم کلیدی در صادرات محصولات شیلاتی دارد، ولی در سالهای اخیر تغییرات اقلیمی، آلودگیهای آبی و بیماریهایی مانند AHPND و لکه سفید موجب شده تا میزان راندمان مزارع پرورش میگوی کشور به شدت کاهش یابد.
وی ادامه داد: از این رو این امر موجب شده تا سرمایهگذاری در حوزه میگو محدود شود، به گونهای که پرورشدهندگان میگو که سرمایهگذاری زیادی نیز انجام دادهاند، از تولید باز بمانند. از این رو سامانهای را با همکاری اتاق بازرگانی هرمزگان و سازمان شیلات کشور و استان هرمزگان توسعه دادیم و در مزارع پیشرو هرمزگان، پیادهسازی کردیم.
بهنگار خاطر نشان کرد: تجهیز این سامانه در این مزارع منجر به افزایش تولید در واحد سطح تا ۱۷ درصد، افزایش مقاومت در برابر بیماری تا ۹۰ درصد شده و طول دوره پرورش میگو را ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش میدهد.
مدیر عامل این شرکت دانشبنیان یادآور شد: از آنجایی که این سامانه موجب کاهش هزینههای تولید و افزایش سود و تولید میشود، ریسک تولید پرورش میگو را برای پرورش دهندگان به حد چشمگیری کاهش میدهد. این محصول بعد از ۱۰ سال تحقیق و توسعه به تولید رسید.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا این محصول تجاریسازی شده است، پاسخ داد: این محصول در TRL ۹ قرار دارد و مراحل تولید آن به پایان رسیده و در سال جاری وارد بازار شده است.
بهنگار از اقدامات این شرکت برای صادرات این محصولات خبر داد و گفت: ما متقاضیانی از کشورهای اوراسیا برای سامانه پرورش دام داشتیم و در این راستا مذاکراتی انجام شده و توافقاتی حاصل شده و ان شاءالله تا پایان سال اولین محموله صادراتی را به حوزه کشورهای اوراسیا خواهیم داشت. علاوه بر اینها توافقاتی با کشور عمان برای صادرات سامانه پرورش میگو داشتیم که امیدواریم برای کشور افتخارآفرینی در حوزه صادرات داشته باشیم.
مدیرعامل این شرکت توسعه زیر ساختهای هوش مصنوعی برای کاربرد در این محصولات را از چالشهای عمده این شرکت نام برد و خاطر نشان کرد: در این حوزه با دو دسته چالش روبرو بودیم که بخش اول در حوزه پیش تولید و تولید میشود. از آنجایی که هوش مصنوعی بر سه رکن زیر ساخت، داده و نیروی متخصص هوش مصنوعی و الکترونیک استوار است، ما در کشور در هر سه حوزه چالش داشتیم؛ از این رو ما مدت زمان زیادی (۱۰ سال) را صرف کردیم تا دادههای این حوزه را جمعآوری کنیم.
وی تاکید کرد: چون زیر ساختهای هوش مصنوعی در کشور محدود هستند، به ناچار طول مدت تولید این سامانهها افزایش یافت و در نتیجه زمان رسیدن محصول به بازار طولانی شد که به خواست خدا امسال توانستیم محصولات تولید این شرکت را به بازار عرضه کنیم.
به گزارش ایسنا، سامانه کشاورزی هوشمند از دیگر دستاوردهای این شرکت دانشبنیان است. این سامانه به کمک سنسورهای مخصوص، پردازش تصاویر ماهوارهای و نظارت هوش مصنوعی در کنار کشاورزان، آب، خاک، هوا، گیاهان و درخت را به صورت دائمی رصد میکند.
هر بخش از این اطلاعات میتواند کشاورزان را در تشخیص نیاز آبی گیاه، بیماری، سرمازدگی، آفت، انگل و … به صورت بسیار دقیق آگاه کند. علاوه بر آن کشاورزان با بهرهگیری از این سامانه میتوانند عامل بیماریزا را سریعتر و پیش از آن که همهگیر شود، یا کانون آفت شکل بگیرد، پیشبینی کرده و توصیههای لازم را برای حل مشکل دریافت کنند.
این روش پایش هوشمند میزان تولید را نسبت به روشهای سنتی تا ۲۵ درصد افزایش میدهد و همچنین با مدیریت پرسنل، مصرف نهاده و سموم هزینههای تولید را ۲۰ درصد کاهش خواهد داد.
انتهای پیام