داستان«استارگیت» و ارتش جاسوسان فراطبیعی!

کلمه و پروژه «استارگیت» به گوش هرکسی که نخورده باشد، به گوش مردم، ارتش، «سیا» و دیگر تشکیلات اطلاعاتی و امنیتی آمریکا، خیلی خورده است. اوایل دهه۷۰ میلادی «هرولد پوتاف» استاد فیزیک مؤسسه پژوهشی استنفورد شاهد پدیده عجیبی بود. در یک آزمایش فراطبیعی در حضور او، هنرمندی به نام «ایگنو سوان» موفق شد با فکر کردن به ظرف دربسته‌ای که زیرزمین چال شده بود، میدان مغناطیسی داخل ظرف را تغییر دهد!

به گزارش ایسنا، قدس نوشت: وقتی یکی دوسال است که عالم و آدم دارند می‌گویند: «هوش مصنوعی، آینده جهان را رقم می‌زند» پس خیلی جای تعجب ندارد که ترامپ در دومین روز آغاز کارش به عنوان رئیس جمهور خبر از سرمایه‌گذاری ۵۰۰میلیارد دلاری آمریکا در حوزه زیرساخت‌های هوش مصنوعی بدهد و رسانه‌ها تیتر بزنند که: «استارگیت» در آمریکا کلید خورد.


استارگیتِ اول
کلمه و پروژه «استارگیت» به گوش هرکسی که نخورده باشد، به گوش مردم، ارتش، «سیا» و دیگر تشکیلات اطلاعاتی و امنیتی آمریکا، خیلی خورده است. اوایل دهه۷۰ میلادی «هرولد پوتاف» استاد فیزیک مؤسسه پژوهشی استنفورد شاهد پدیده عجیبی بود. در یک آزمایش فراطبیعی در حضور او، هنرمندی به نام «ایگنو سوان» موفق شد با فکر کردن به ظرف دربسته‌ای که زیرزمین چال شده بود، میدان مغناطیسی داخل ظرف را تغییر دهد! «پوتاف» که هیچ توضیح و توجیه علمی برای این توانایی پیدا نکرده بود پس از مدتی تحقیق و مطالعه به کمک همکارانش به یافته‌های جدیدی رسید و وقتی نتایج تحقیقاتش را در کنفرانس بین‌المللی فیزیک کوانتوم منتشر کرد متوجه شد گویا «سیا» هم در این زمینه مشغول تحقیق و فعالیت است. البته برای سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا که از مدت‌ها پیش با برخی همکاران «پوتاف» در مؤسسه «استنفورد» ارتباط برقرار کرده بود، تحقیق و مطالعه علمی و رابطه میان فیزیک و متافیزیک مهم نبود. «سیا» روی پدیده «مشاهده از راه دور» تمرکز کرده بود. یعنی نوعی «ادراک فراحسی» که در آن، ذهن می‌تواند اجسام، افراد و رخدادهای مختلف را از فاصله دور ببیند. از این دیدگاه، مشاهده از راه دور حتی می‌تواند به اسناد پنهان شده هم رسوخ کند. این توانایی به سازمان سی‌آی‌ای در جمع‌آوری اطلاعات و دسترسی به‌ مکان‌های سری کمک می‌کرد. برای همین تلاش می‌کرد تا بتواند با یافتن، جذب و آموزش افرادی که دارای این توانایی هستند، ارتشی از جاسوسان فراطبیعی را تشکیل دهد. 
از سال‌های دهه۸۰ هم آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا (دی‌آی‌ای) متولی این ماجرا شد. پروژه‌ای فوق محرمانه را برای تشکیل ارتش جاسوسان مخصوص تعریف کرد و اسمش را «استارگیت» گذاشت. در گام نخست آن‌ها باید روش‌های نظری کسب اطلاعات درباره اهداف خارجی و به وسیله مشاهده از راه دور را تعیین می‌کردند. قدم دوم این بود که بدانند کشورهای دیگر چطور از این توانایی علیه آمریکا استفاده می‌کنند و در مرحله سوم آزمایش‌های عملی در این باره را آغاز می‌کردند.

پایین آمدن از خرشیطان
«استارگیت» در محرمانه‌ترین حالت ممکن پیش می‌رفت. یکی از دانشمندان مؤسسه پژوهشی استنفورد که به‌عنوان میهمان در این پروژه شرکت داشت گفته است هر دو هفته یک‌بار مأموران امنیتی، او و همکارانش را در مورد اهمیت فوق‌العاده زیاد این پروژه توجیه می‌کردند. همچنین مأموران امنیتی سی‌آی‌ای و دی‌آی‌ای مرتب از دانشمندان می‌پرسیدند آیا شواهدی در جامعه دیده‌اند که نشان دهد مردم یا افراد دیگر از این طرح بویی برده‌اند؟  
آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا این پروژه را تا اواسط دهه۱۹۹۰ ادامه داد. هرچند در آن زمان سی‌آی‌ای متقاعد شده بود که امکان تشکیل ارتشی از جاسوس‌های فراطبیعی وجود ندارد. به‌همین‌خاطر اطلاعات و اسناد مربوط به مشاهده از راه دور را به‌صورت عمومی منتشر کرد. کمی بعد دی‌آی‌ای هم اسنادش را منتشر کرد.
سال ۱۹۹۵ سازمان سیا که ظاهراً از خرشیطان جاسوسی فراطبیعی پیاده شده بود از مؤسسه پژوهشی علوم آمریکا خواست به‌صورت مستقل و علمی به‌بررسی پروژه استارگیت بپردازد و مشخص کند اصولاً «مشاهده از راه دور» امکان‌پذیر است یا خیر؟ این مؤسسه چون می‌خواست عملکرد بی‌طرفانه‌ای داشته باشد از دو پژوهشگر مطرح با دیدگاه‌های کاملاً متضاد در مورد پدیده‌های فراطبیعی خواست در این رابطه گزارش بنویسند.
پژوهشگر اول Jessica Utts نام داشت. او که این روزها استاد آمار دانشگاه کالیفرنیاست بسیار علاقه‌مند به مطالعه پدیده‌های فراطبیعی بود. نفر دوم هم  Ray Hyman  استاد روان‌شناسی دانشگاه اورگان و از اساس منتقد پدیده‌های فراطبیعی بود. اطلاعات و گزارش‌های علمی و غیرعلمی پژوهش‌ها و شواهد قبلی سازمان‌های مختلف هم در اختیار هردونفر قرار گرفت تا سه ماه بعد نظر نهایی‌شان را ارائه کنند. سه ماه بعد گزارش‌ها آماده شد و نتیجه مثبت‌تر از پیش‌بینی‌ها بود. مثلاً «هیمن» که منتقد و مخالف ماجرا بود در پایان گزارش خود نکته مهمی را یادآوری کرده و نوشته بود: «به‌نظر می‌رسد یافته‌های جدید و خروجی برنامه استارگیت به‌چیزی فراتر از یک رخداد عجیب آماری اشاره داشته باشند. پدیده‌های فراطبیعی قوی‌تر از گذشته جلوه می‌کنند». با وجود نظرات تقریباً مثبت دانشمندان، اما سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا پروژه استارگیت را متوقف کردند! سازمان سی‌آی‌ای هم در سال۲۰۱۷ این پروژه را از طبقه‌بندی خارج کرد تا همه بتوانند به ‌جزئیات کامل آن دسترسی داشته باشند. ظاهراً ارتش جاسوس‌های فراطبیعی سی‌آی‌ای توانسته بودند در طول دوران فعالیت خود چند جاسوس را شناسایی کرده و یک هواپیمای جاسوسی، چند موشک اسکاد گمشده و یک زیردریایی هسته‌ای را پیدا کنند. آن‌ها همچنین در کشف فعالیت‌های هسته‌ای کره‌شمالی موفق بودند. با همه این‌ها دولت آمریکا اعلام کرد دیگر قصد ندارد بودجه خاصی را برای پژوهش روی توانایی‌های فراطبیعی اختصاص دهد! 

سوار شدن بر خر شیطان؟
حالا برگردیم به «استارگیت» قرن ۲۱. یعنی وقتی که در دومین روز ریاست‌جمهوری ترامپ خبر سرمایه‌گذاری عظیم ۵۰۰ میلیارد دلاری آمریکا در زمینه زیرساخت‌های هوش مصنوعی اعلام شد.
این سرمایه‌گذاری بزرگ قراراست با حضور «سافت‌بانک»، OpenAI و شرکت چندملیتی فناوری «اوراکل» به سرانجام برسد و در آغاز کار هم  ۱۰۰ میلیارد دلار وارد چرخه سرمایه‌گذاری برای ساخت پایگاه‌های‌ داده بزرگ (دیتاسنترها)  خواهد شد.«الیسون» رئیس «اوراکل» پس از اعلام این خبر به رسانه‌ها گفت: «اولین پایگاه‌داده این پروژه عظیم در تگزاس در حال ساخت است». در این طرح ۲۰ ‌دیتاسنتر ساخته می‌شود که هر کدامشان نزدیک به ۵۰ هزار مترمربع وسعت دارد. «الیسون» ادعا کرده این پروژه، امکان تحلیل سوابق آنلاین بخش سلامت را برای هوش مصنوعی فراهم می‌کند.
«رویترز» در پایان گزارشی که برای این ماجرا نوشته، این پرسش جالب را هم مطرح می‌کند که: «هنوز مشخص نیست آیا اعلام این سرمایه‌گذاری عظیم، به‌روزرسانی یک سرمایه‌گذاری قدیمی است یا نه؟»اگر منظور«رویترز» از «سرمایه‌گذاری قدیمی» همان «استارگیت» قرن بیستم  و ارتش جاسوسان فراطبیعی باشد، جا دارد ما هم آخر مطلب این پرسش‌ها را مطرح کنیم که: آیا اعلام توقف استارگیت و انتشار اسناد محرمانه آن در سال۲۰۱۷ فقط یک بازی خبری-اطلاعاتی بوده و واقعیت چیز دیگری است؟ آیا آمریکا در یک برنامه فوق‌سری دیگر در حال آماده‌سازی ارتش جاسوسان فراطبیعی خود و تجهیز آن به هوش مصنوعی است؟ آیا هوش مصنوعی قرار است جایگزین افرادی با توانایی‌های فراطبیعی شود؟ پاسخ به این پرسش‌ها شاید حتی کار هوش مصنوعی هم نباشد و فقط فردی با توانایی فراطبیعیِ «مشاهده از راه دور» و علم‌غیب بتواند در این باره توضیح دهد!

*بازنشر مطالب دیگر رسانه‌ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می‌باشد.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۴ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۸:۱۴
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1403110402750
  • خبرنگار :